Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου για τα προβλήματα των βιομηχανικών μονάδω

Στην εκτίμηση ότι ο τομέας της βιομηχανίας και η βιομηχανική δραστηριότητα στην Πάφο συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανταγωνιστικότητας προέβη ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως τα προβλήματα ανταγωνιστικότητας οφείλονται τόσο σε ενδογενείς όσο και σε εξωγενείς παράγοντες.

Ενδεικτικά ανέφερε πως λόγω της οικονομικής κρίσης και των χρηματοπιστωτικών περιορισμών που ετέθησαν, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα

έχουν οδηγηθεί σε οικονομικά αδιέξοδα και αναπόφευκτα επηρέασαν και την βιομηχανική ανάπτυξη.

Η Πάφος, συνέχισε, ως επί το πλείστον δεν διαθέτει βιομηχανικές μονάδες εξαγωγικού προσανατολισμού και οι υφιστάμενες βιομηχανίες διαθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους κυρίως στην τοπική οικονομία.

Η Επαρχία Πάφου συνέχισε, διαθέτει δύο βιοτεχνικές περιοχές στην Πάφο και στην Γεροσκήπου, ιδιοκτησίας των δύο Δήμων οι οποίες έχουν αναπτυχθεί πλήρως και δεν υπάρχουν διαθέσιμα βιοτεχνικά τεμάχια.

Είπε ακόμη πως υπάρχουν δώδεκα βιομηχανικές ζώνες ελαφριάς και αυξημένου βαθμού οχληρίας και βιοτεχνικές ζώνες διάσπαρτες σε όλη την Επαρχία, προσθέτοντας πως κάποιες είναι ανεπτυγμένες και κάποιες δεν έχουν αναπτυχθεί.

Η κάθε ζώνη σημείωσε έχει τα δικά της προβλήματα που κυρίως σχετίζονται με θέματα υποδομής και μεταφοράς υπηρεσιών όπως ρεύμα, νερό τηλέφωνο και τα λοιπά.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές μονάδες ο κ. Δημητριάδης είπε πως η βιομηχανική περιοχή στην Μεσόγη χρήζει επιδιόρθωσης δρόμων και πεζοδρομίων ενώ χαρακτηρίζεται απαραίτητη η ενίσχυση ασφάλειας και αναβάθμισης της καθαριότητας της. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στο υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος

Σε σχέση με την βιομηχανική περιοχή στην Αγία Βαρβάρα /Τίμη ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου σημείωσε πως τα ενοίκια είναι υψηλά και μη ανταγωνιστικά, οι φορολογίες των Τοπικών αρχών είναι δυσβάστακτες ενώ απαιτείται – όπως είπε – αναβάθμιση της καθαριότητας και άμεση μετακίνηση των παράνομων κτηνοτροφικών υποστατικών που βρίσκονται ή γειτνιάζουν με την βιομηχανική περιοχή.

Επεσήμανε τέλος πως λόγω της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας καθώς και της αδυναμίας των τραπεζών για χρηματοδότηση, ο αριθμός των βιομηχανικών μονάδων που έχουν ανεγερθεί στην Επαρχία Πάφου είναι περιορισμένος. Η οικονομική κρίση, είπε, έχει παγοποιήσει την υλοποίηση αριθμού επενδυτικών σχεδίων παρόλο που έχουν εξασφαλιστεί σχετικές πολεοδομικές άδειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα