Ανάλυση: Ναυάγιο της διάσκεψης για Λιβύη θα είναι θετικό για Κύπρο-Ελλάδα

Για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της Λιβύης και τις επιδιώξεις από την επικείμενη διάσκεψη του Βερολίνου μίλησε ο  Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, Χρήστος Ιακώβου, στις Τομές στα Γεγονότα.

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο πήχης για την διάσκεψη του Βερολίνου είναι χαμηλός, αφού ούτε η Μόσχα δεν κατάφερε να φέρει τα δύο μέρη σε συμφωνία. Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου, ο λόγος που αποχώρησε ο Χαφτάρ από τις διαπραγματεύσεις είναι γιατί η επίσημη κυβέρνηση της Λιβύης

και η Τουρκία ζητάνε όπως η κατάσταση στην χώρα επανέλθει στην κατάσταση πριν τον Απρίλιο, δηλαδή να εγκαταλείψουν τα στρατεύματα του στρατάρχη τις περιοχές που κατέλαβαν.

 Αυτή την στιγμή ο Χαφτάρ έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα, έχει καταλάβει την Σύρτη, άρα δεν θέλει να μεταφέρει την λύση στο πολιτικό πεδίο και επιδιώκει η λύση να είναι καθαρή στρατιωτική. Σύμφωνα με τον διεθνολόγο, o στρατάρχης παίζει έναν κομβικό ρόλο και η αντίδρασή του έχει να κάνει με τις επιλογές της Τουρκίας, ενώ δεν είναι τυχαίος ο εκνευρισμός του Ερντογάν, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι το έβαλε στα πόδια. Ο Χαφτάρ, σύμφωνα με τον ειδικό, έχει τρεις αιτιάσεις. Αρχικά, δεν θέλει να γίνει το «δώρο» του Πούτιν προς τον Ερντογάν, με το να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της Τουρκίας και να μετατραπεί το μέσο που θα επιτρέψει στην Ρωσία να πλησιάσει την Άγκυρα. Δεύτερο, θέλει να δείξει ότι έχει ανεξαρτησία και έχει περιθώρια ελιγμών και φεύγοντας από την Μόσχα μπορεί να διαπραγματεύεται με τους Αμερικανούς. Τέλος, δεν θέλει να δώσει στρατιωτικές ανάσες στον Σάρατζ και μέσω μιας συμφωνίας να καταστήσει την Τουρκία αναπόσπαστο μέρος των εσωτερικών ζητημάτων της Λιβύης.

Όσον αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ο Χρήστος Ιακώβου ανέφερε ότι υποτίμησε για πολύ καιρό τις εξελίξεις στην Λιβύη, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις να την έχουν ξεπεράσει. Εντούτοις, ο ειδικός συμβουλεύει να μην είμαστε ισοπεδωτικοί και να μην θεωρούμε ότι η πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου στο γενικότερο πλαίσιο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή είναι αποτυχημένη. «Διότι εάν μείνουμε μόνο στην Λιβύη, υπάρχει ο κίνδυνος να δούμε μόνο την μικρή γεωπολιτική εικόνα και να χάσουμε τη μεγαλύτερη εικόνα που έχει να κάνει και με τον EastMed», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με τον Χρήστο Ιακώβου, η πιο θετική κατάληξη για την διάσκεψη του Βερολίνου για την Κύπρο και την Ελλάδα θα είναι ένα ναυάγιό της και τελικά επικράτηση του Χαφτάρ. Ο μεγάλος κίνδυνος για τον ειδικό είναι να έχουμε παρατεταμένη διάρκεια αυτής της κατάστασης, η οποία θα μεταφραστεί σε παρατεταμένη διάρκεια του μνημονίου Λιβύης- Τουρκίας. Αυτή η εξέλιξη εγκυμονεί τον κίνδυνο το μνημόνιο αυτό να νομιμοποιηθεί σε μια μεταπολεμική Λιβύη.   

Keywords
Τυχαία Θέματα