Ανάλυση: Η επόμενη μέρα των Τουρκικών Εκλογών

Την επόμενη ημέρα των Τουρκικών Εκλογών ανέλυσαν στο Πρωτοσέλιδο, ο πρώην Πρέσβης και επίτιμος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Ατταλίδης, η Άννα Προκοπίου, επιστημονική συνεργάτιδα στο κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κι ο Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο ΤΕΠΑΚ.

Ο κ. Ατταλίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των Τουρκικών Εκλογών, σημείωσε ότι ήταν σημαντική η συνεισφορά των εθνικιστών του MHP

στη νίκη Ερντογάν.

Η κυρία Ακσενέρ, πρόσθεσε, του «Καλού Κόμματος», δεν κατάφερε να αποσπάσει τις ψήφους που θα ανέμενε κανείς από το «Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης» (MHP).

Παράλληλα, ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει πλέον στα χέρια του ο κ. Ερντογάν, υπογραμμίζοντας ότι, ανάμεσα σε άλλα, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μπορεί να διαλύει τη Βουλή ανά πάσα στιγμή.

Με τις συγκεκριμένες υπερεξουσίες στα χέρια του, σημείωσε, ο Ερντογάν θα συνεχίσει να κυβερνάει με τον ίδιο αυταρχικό τρόπο.

Η συγκέντρωση των εξουσιών γύρω από το πρόσωπό του, τόνισε, θα έχει επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αφού η στρατιωτική διακυβέρνηση θα ελέγχεται από τον ίδιο. Παρόμοια θα είναι και η εικόνα στα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης.

Για την Κύπρο και το Κυπριακό, ο κ. Αταλλίδης έθεσε ως προβληματισμό την υλοποίηση του λεγομένου «σεναρίου Β» από πλευράς Τουρκίας και τι πρακτικά σημαίνει αυτό.

Η ερμηνεία που έδωσε ο ίδιος, εδράζεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να πείσει ότι η παρούσα μορφή που υπάρχει ως διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δεν αποδίδει και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξευρεθεί λύση εκτός πλαισίου ΟΗΕ.

Από την πλευρά της, η κυρία Κουκκίδου στάθηκε αρχικά στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης υπό το οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, καθώς επίσης και για τις αναφορές σε καλπονοθεία και τη σύγχυση που υπήρξε για τα αποτελέσματα.

Αναφορικά με τη συμμαχία του Τούρκου Προέδρου με τους εθνικιστές, η κυρία Κουκκίδου εξέφρασε τη θέση ότι η συμπεριφορά του Ερντογάν δεν καθορίζεται από τους «Γκρίζους Λύκους», αλλά το αντίστροφο, λόγω της δύναμης που συγκεντρώνει πλέον στα χέρια του.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, αυτό που θα δούμε να εφαρμόζεται, σημείωσε, θα είναι το «δόγμα Ερντογάν», ανοίγοντας τον ζωτικό της χώρο προς τα έξω, πολύ περισσότερο από τα «σύνορα της καρδιάς του».

Ο κ. Πάμπος Χρυσοστόμου, σχολιάζοντας τις υπόνοιες και τις καταγγελίες για καλπονοθεία, ανέφερε ότι είναι σημαντικό να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του ΟΑΣΕ.

Ο Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΠΑΚ υπογράμμισε ότι θα έχει την αξία του να δούμε τι ποσοστό εθνικιστών Υπουργών θα διορίσει ο Ενρτογάν στο Υπουργικό Συμβούλιο και, κυρίως, κατά πόσο ο Μπαχτσελί θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στα αξιοσημείωτα της εκλογικής βραδιάς, ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι το φιλοκουρδικό κόμμα κατάφερε να εκλεγεί ως τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη έχοντας τον αρχηγό του στη φυλακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα