Aνάλυση: Tίποτα δεν αλλάζει στην εξωτερική πολιτική της Τoυρκίας

«Η Τουρκία συνεχίζει από εκεί που έμεινε. Τίποτα δεν άλλαξε ουσιαστικά με αυτές τις εκλογές και κανείς δεν μπορεί να αναμένει κάτι από τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική», δήλωσε ο Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργος Κέντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο.

«Όσον αφορά την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο τα κράτη συμπεριφέρονται στην

εξωτερική πολιτική, παρατηρούμε ότι εδώ και μερικά χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται και δρα ο κ. Ερντογάν. Αυτή είναι, εν μέρει, μια σωστή προσέγγιση, αφού ο Ερντογάν ελέγχει τα πάντα στην Τουρκία και κανένας θεσμός δεν λειτουργεί χωρίς την άδειά του», είπε […].

«Η Τουρκία του Ερντογάν, όπως είπε, δεν συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά από την Τουρκία στην προ-Ερντογάν εποχή. Αυτό που διαφοροποιείται είναι το επίπεδο της φύσης και υπόστασης του κράτους. Η Τουρκία ουδέποτε υπήρξε ένα δημοκρατικό κράτος το οποίο βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των θεσμών που θα μπορούσαν να επιβάλουν κάποιους περιορισμούς είτε στην εσωτερική είτε στην εξωτερική πολιτική».

Ένα άλλο επίπεδο, συνέχισε, είναι αυτό που χαρακτηρίζει τις επιρροές και τις επιδράσεις που δέχεται η Τουρκία λόγω της ισχύος που διαθέτει και λόγω και της περιφερειακής κατάστασης. «Είτε ο κ. Ερντογάν ήταν είτε κάποιος άλλος είναι και θα είναι στο μέλλον, υπάρχουν αυτοί οι παράγοντες που ασκούν ισχυρές πιέσεις πάνω σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις και δεν πρέπει να περιμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση», εξήγησε.

«Παλαιότερα, αναφερόμασταν στη γραφειοκρατία του τουρκικού κράτους και του τουρκικού ΥΠΕΞ. Αυτή η εμμονή έχει μεταφερθεί τώρα σε ένα μονοπρόσωπο επίπεδο, στον ίδιο τον κ. Ερντογάν», επεσήμανε.

«Γνωρίζουμε πως, όταν ένα κράτος όπως το τουρκικό συμπεριφέρεται διαρκώς με παραβιάσεις και άγνοια οποιασδήποτε μορφής περιορισμού στην εξωτερική πολιτική, στη χρήση βίας και την αναθεώρηση, τότε έρχεται μια στιγμή στην Ιστορία όπου αυτή η συμπεριφορά φέρει ένα πολύ βασικό πλήγμα-κόστος στο κράτος εκείνο», είπε.

Στο ερώτημα γιατί η Τουρκία δεν έχει υποστεί μέχρι στιγμής κάποιο κόστος, ο κ. Κέντας είπε πως σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει ένα αντίπαλο δέος ή συνασπισμός κρατών, τα οποία να έχουν πρόθεση και βούληση να συγκρουστούν κατά μέτωπο με την Τουρκία και να ασκήσουν μια πολιτική ανάσχεσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα