Ανάλυση: Αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες

Κομβικής σημασίας είναι η επίσκεψη Μέρκελ στο Ισραήλ, η οποία είχε δύο, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Νετανιάχου.

Βλέπουμε έντονη αναθέρμανση σχέσεων, που σαφώς γεννά υποψίες για την αλλαγή της γερμανικής στάσης στα ζητήματα υψίστης σημασίας για το Ισραήλ, που δεν είναι άλλα από το Παλαιστινιακό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η στροφή της Γερμανίδας καγκελαρίου, διαφαίνεται και από την αινιγματική δήλωση που έκανε στην κοινή συνέντευξη τύπου, στην οποία αναφέρει με σαφήνεια ότι το Βερολίνο συμφωνεί πλήρως

ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Απλώς διαφωνούν μερικές φορές, στον τρόπο.

Ταυτόχρονα η Μέρκελ συμφώνησε ότι η παρουσία του Ιράν στη Συρία και τον Λίβανο, αποτελεί κίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ.Την ίδια επικοινωνιακή στροφή όμως, παρατηρήσαμε και στο ζήτημα των Παλαιστινίων.

Η καγκελάριος Μέρκελ δεσμεύτηκε μάλιστα, να πιέσει τους Παλαιστίνιους να επανέλθουν στο τραπέζι των συνομιλιών για λύση δύο κρατών.

Αναμένεται όταν ευθυγραμμιστούν οι συμμαχίες, να καταθέσει πρόταση λύσης ο Τραμπ, η οποία λύση θα έχει εκβιαστική μορφή, και θα προτείνει μεν λύση δύο κρατών, όμως όχι στα σύνορα πριν τον πόλεμο του '67, αλλά στα σημερινή μορφή που έχει δώσει το Ισραήλ, αλλά δεν αναγνωρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Ενώ, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε, την έλλειψη αντίδρασης τη στιγμή που ο Νετανιάχου, προειδοποιούσε τη Χαμάς για σφοδρή επέμβαση των Δυνάμεων Άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όλα αυτά βεβαίως, διαφαίνονταν από χθες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεφύλαξε ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στην Γερμανίδα Καγκελάριο, στο σπίτι του.

Ο Νετανιάχου δεν ανοίγει εύκολα το σπίτι του, όμως τώρα το άνοιξε. Είχαν συνάντηση και μετά δείπνο. Συνάντηση κορυφής στην Ιερουσαλήμ, λοιπόν, που η Μέρκελ δεν αναγνωρίζει ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Ενώ την ίδια έντονη σημειολογία έχει και η πρωινή επίσκεψη Μέρκελ στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.
Από εκεί δήλωσε πως η Γερμανία ευθύνεται για το δράμα των Ισραηλινών και ποτέ κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει το ολοκαύτωμα των έξι εκατομμυρίων Εβραίων.

Όλα αυτά συμβαίνουν, όχι τυχαία, παράλληλα με την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απομακρυνθεί, τόσο από τη Συνθήκη Φιλίας με το Ιράν, όσο και από το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Βιέννης, περί διπλωματικών σχέσεων.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσει από τη συμφωνία της Βιέννης που βάζει το πλαίσιο των διπλωματικών σχέσεων ήρθε εξαιτίας καταγγελίας της Παλαιστινιακής Αρχής εναντίον των ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο, για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Σε ότι αφορά στη συνθήκη φιλίας τώρα, με το Ιράν, που είχε υπογραφεί το 1955.Προηγήθηκε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την οποία η Χάγη διατάζει τις ΗΠΑ να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν δεν θα έχουν επιπτώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Έτσι η Ουάσιγκτον αφού ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη συμφωνία, διαμήνυσε πως θα συνεχίσει να χορηγεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Ιράν, ωστόσο κατηγόρησε την Τεχεράνη πως σπαταλά αυτά τα χρήματα σε σκοτεινές εργασίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα