Ανάλυση Reuters: Tι θα σημαίνει εκλογή Μπάιντεν για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Ανάλυση με τίτλο «Η προεδρία Μπάιντεν θα σήμαινε αυστηρότερη στάση των ΗΠΑ για την Τουρκία, αλλά πιθανότητα να επισκευάσει τους δεσμούς» δημοσίευσε χθες το πρακτορείο Reutes λίγε μέρες πριν από την διεξαγωγή των Αμερικανικών εκλογών. Στο  άρθρο-ανάλυση που  υπογράφει η Humeyra Pamuk (ενδεχομένως τουρκικής καταγωγής), γίνεται μια σύγκριση της προσέγγισης Τραμπ απέναντι στον Ερντογάν και τα βασικά ζητήματα απέναντι στον Ερντογάν που θα κληθεί να διαχειριστεί ο Μπάιντε  αν τελικά καταφέρει να εκλεγεί, όπως οι s-400, το ΝΑΤΟ

 και ο Νομος CAATSA

Μετάφραση του άρθρου

Λίγες μέρες μετά την παράδοση των ρωσικών πυραυλικών αμυντικών συστημάτων τον Ιούλιο του 2019, οι ανώτεροι αξιωματούχοι ασφαλείας στην κυβέρνηση Τραμπ συμφωνούσαν πλήρως ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε υλοποιήσει την απειλή της και να επιβάλει κυρώσεις στην σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Τουρκία..

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε στείλει τις συστάσεις του στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ζητώντας άμεσες κυρώσεις σε τουρκικά άτομα και οντότητες και τα μέτρα επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή μετά την έγκριση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ποτέ δεν το έκανε, διαφώνησε με τους στενότερους συμβούλους του, ανέφεραν δύο πηγές που γνωρίζουν τον στενό κύκλο αποφάσεων του Τραμπ. Μέχρι σήμερα, αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις στην Άγκυρα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, την οποία η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι δεν συμβαδίζει με την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Ενώ οι υπερβολικοί σύμβουλοι είναι συνηθισμένοι στο playbook πολιτικών του Τραμπ, το ένστικτό του να πηγαίνει ελαφρά στην Τουρκία έχει αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση των δεσμών μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Η δεκαετής συνεργασία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ έχει περάσει άνευ προηγουμένου αναταραχή τα τελευταία πέντε χρόνια σχετικά με διαφωνίες σχετικά με την πολιτική της Συρίας, τους στενότερους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα, τις ναυτικές της φιλοδοξίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αμερικανικές κατηγορίες κατά κρατικής τουρκικής τράπεζας και τη διάβρωση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Εάν ο δημοκρατικός αντίπαλος του Ρεπουμπλικανικού Τραμπ Τζο Μπάιντεν κερδίσει τις εκλογές της Τρίτης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα χάσει τον πιο πολύτιμο σύμμαχό του στην Ουάσινγκτον, αφήνοντας την Άγκυρα ευάλωτη στην οργή ενός βαθύτατα ανταγωνιστικού Κογκρέσου των ΗΠΑ και ορισμένων αμερικανικών υπηρεσιών που είναι σκεπτικοί για την Τουρκία.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικράτορα - autocrat» τον περασμένο Δεκέμβριο, αναμένεται να είναι σκληρότερος απέναντι στην Τουρκία, ιδίως λόγω της αποδυνάμωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών κανόνων και θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα μετά την επιβεβαίωση δοκιμής από τον  Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, η προτεραιότητα του Μπάιντεν να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και το Ιράν και να επανεπενδύσει σε πολυμερείς συμμαχίες θα μπορούσε να πέσει στην ανάγκη της Άγκυρας, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Ο Μπάιντεν είναι απίθανο να υιοθετήσει μια αναδρομικά τιμωρητική  προσέγγιση, όπως φαίνεται να υποθέτουν πολλοί, αλλά πιθανότατα θα κλείσει το χάσμα μεταξύ των επαγγελματικών τάξεων της κυβερνητικής γραφειοκρατίας των ΗΠΑ και του Λευκού Οίκου που χασμουριέται ευρέως υπό τον Τραμπ», δήλωσε ο Max Hoffman, αναπληρωτής διευθυντής στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο.

«Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν θα είναι σε θέση να ανατρέψει την πολιτική των ΗΠΑ με μία πρόσκληση προς τον Λευκό Οίκο», είπε.

Ο Τραμπ έχει επαινέσει δημοσίως τον Ερντογάν και το μαχητικό του κυβερνητικό στιλ, αποκαλώντας τον «φίλο» και «πραγματικό ηγέτη –hell of a leader». Η Ουάσιγκτον παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή απέναντι σε έναν ολοένα και πιο αυταρχικό Ερντογάν.

«Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι θα δείτε ισχυρότερη ώθηση (από μια κυβέρνηση Μπάιντεν) εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης όπου αντιβαίνει στα αμερικανικά συμφέροντα», δήλωσε ο Τόρεϊ Τάουσιγκ, διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Belfer της Σχολής του Χάρβαρντ Κένεντι, επισημαίνοντας ότι η οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής Τουρκία θα ήταν πιθανότατα μια πρωταρχική ανησυχία.

Οι αξιωματούχοι της εκστρατείας Biden αρνήθηκαν να σχολιάσουν το όλο θέμα στο Reuters.

Το ζήτημα του ΝΑΤΟ

Μία από τις πρώτες κινήσεις εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν θα ήταν να αποκαταστήσει τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στις συμμαχίες, πρώτα απ 'όλα στο ΝΑΤΟ, του οποίου η συνοχή έχει υποστεί ζημιά υπό τον Τραμπ καθώς αμφισβήτησε τη συνάφεια της 70χρονης Συμμαχίας.

Για την επισκευή της Διατλαντικής Συμμαχίας, ανέφεραν οι αναλυτές, ο Μπάιντεν θα πρέπει να συνεργαστεί με την Τουρκία ή τουλάχιστον να προσπαθήσει.

«Περιμένω ότι ο Μπάιντεν θα επικοινωνήσει με τον Ερντογάν επειδή η προτεραιότητα θα είναι η αναζωογόνηση του ΝΑΤΟ και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να το κάνει χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Soner Cagaptay, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την πολιτική στην Μέση Ανατολή.

Αλλά αυτή η προσπάθεια θα συγκρουστεί με την αυξανόμενη πίεση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για την επιβολή του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA), νομοθεσίας που πέρασε 98-2 στη Γερουσία των ΗΠΑ, με σκοπό να τιμωρήσει την επιθετικότητα από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και να αποτρέψει άλλους που συνεργάζονται μαζί τους.

«Το Κογκρέσο έχει ήδη ξεμείνει από υπομονή», δήλωσε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Chris Van Hollen σε συνέντευξή του. «Νομίζω ότι θα βρεί διμερή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να ωθήσει τη Κυβέρνηση , ανεξάρτητα από ποια θα είναι η Κυβέρνηση , για να επιβληθούν οι κυρώσεις της CAATSA."

Η τιμωρία της Ουάσιγκτον για τη ρωσική αγορά πυραύλων της Άγκυρας μέχρι στιγμής ήταν να  αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών F-35. Ωστόσο, οι τουρκικές εταιρείες παράγουν ακόμα εξαρτήματα των αεροσκαφών.

Η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον έχουν ένα χρονικό διάστημα έξι έως εννέα μηνών για να επαναφέρουν τους δεσμούς και να δημιουργήσουν καλή θέληση, έγραψε ο Emre Peker, διευθυντής της Eurasia Group, , με τον «κίνδυνο ατυχημάτων» να παραμένει υψηλός και να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

«Δεδομένων των επιλογών τιμωρίας της Τουρκίας και σύντομα παραίτησης της Άγκυρας από τους S-400 της, ο Μπάιντεν πιθανότατα θα αρχίσει να επιβάλλει στα τέλη του 2021 λιγότερο επαχθή μέτρα στο πλαίσιο της CAATSA και θα απειλήσει πιο σοβαρή δράση, εκτός εάν η Τουρκία αντιστρέψει την πορεία της. Η CAATSA θα μπορούσε να είναι καταστροφική για την Τουρκία», έγραψε ο Peker.

Η πολιορκούμενη λίρα της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις κυρώσεις των ΗΠΑ. Προς το παρόν, η Άγκυρα δεν δείχνει καμία ένδειξη για πρόθεση οπισθοχώρησης.

Οι δοκιμές (των S-400)  «έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται», δήλωσε ο Ερντογάν την Παρασκευή, προσθέτοντας σε αυτό που ακούστηκε  σαν πρόκληση για την Αμερική: «Όποιες κι αν είναι οι κυρώσεις σας, μην καθυστερείτε.»

Keywords
Τυχαία Θέματα