Ανακοίνωση μόνο για τη λίστα «α λα καρτ»

Οι Αρχές απάντησαν, χωρίς να απαντήσουν, στις αποκαλύψεις Φαλτσιανί
Το Τμήμα Φορολογίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας γιατί δεν σπεύδει στη Βαρκελώνη να πάρει τα υπόλοιπα διαθέσιμα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, και αρκέστηκε σε μια σύντομη περιγραφή ήδη γνωστών ενεργειών του, οι οποίες αφορούν μόνο τα πρώτα -ελλιπή- στοιχεία που διερευνά από το καλοκαίρι του 2015. Σωρεία νέων πολιτικών αντιδράσεων

Η

Κυβέρνηση εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση χθες αναφορικά με τις αποκαλύψεις του Γαλλο-ιταλού δημιουργού της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη «Σημερινή» στη Βαρκελώνη, περί αδικαιολόγητης αδράνειας για συνεργασία μαζί του.

Ωστόσο, δεν απάντησε στην ουσία των ερωτημάτων που προέκυψαν από τις δηλώσεις Φαλτσιανί, δηλαδή γιατί οι κυπριακές Αρχές δεν πάνε στη Βαρκελώνη για να παραλάβουν τα υπόλοιπα 2/3 των ονομάτων Κυπρίων πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC, στοιχεία που ενδεχομένως να αποφέρουν, για τα δημόσια ταμεία, επιπλέον εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν από φοροδιαφυγή.

Στην ανακοίνωση, το Τμήμα Φορολογίας αρκείται σε μια σύντομη περιγραφή ενεργειών του, που είναι ήδη γνωστές και αφορούν μόνο τα πρώτα -ελλιπή- στοιχεία που εξασφάλισε από τις γαλλικές Αρχές, το καλοκαίρι του 2015.
Η απάντηση των κυπριακών Αρχών

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν τις εξελίξεις της φορολόγησης καταθέσεων, το Τμήμα Φορολογίας επαναλαμβάνει ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας συστηματικός χειρισμός όλων των υποθέσεων που έχουν εντοπιστεί με βάση τα στοιχεία που εξήχθησαν από τον κατάλογο Κυπρίων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας (λίστα Λαγκάρντ).

Ο εν λόγω κατάλογος εξασφαλίστηκε από τις αρμόδιες γαλλικές Αρχές κατόπιν σχετικού αιτήματος του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επίσης, σημειώνει το αυτονόητο, ότι «η συμπερίληψη μιας κατάθεσης στον εν λόγω κατάλογο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι αυτή σχετίζεται με φοροδιαφυγή, αλλά αποτελεί λόγο για διερεύνηση, ώστε να αποδοθεί τυχόν νενομισμένος φόρος». Τέλος, το Τμήμα Φορολογίας αναφέρεται στην ανάγκη διαφύλαξης της αξιοπιστίας της διαδικασίας, «αλλά παραμένει έτοιμο να ενημερώσει εκ νέου τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθείται».

Σωρεία νέων πολιτικών αντιδράσεων
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων που ζητούν πειστικές απαντήσεις από την Κυβέρνηση για τους λόγους που δεν συνεργάζονται με τον πληροφοριοδότη για να αποκτήσουν τα υπόλοιπα διαθέσιμα στοιχεία για την υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ. Μετά τις αντιδράσεις Οικολόγων και ΕΔΕΚ την Κυριακή, χθες ήταν η σειρά των ΑΚΕΛ, Συμμαχίας και ΕΛΑΜ να εκδώσουν ανακοινώσεις, στο ίδιο μήκος κύματος.

«Δεν αναμένουμε ικανοποιητικές απαντήσεις»
Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε., Στέφανου Στεφάνου, αναφέρθηκε σε κωλυσιεργία κυβερνώντων για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Οι κυβερνώντες εξακολουθούν να επιδεικνύουν στάση κωλυσιεργίας, όταν έχουν να κάνουν με τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι κυβερνώντες αυτήν τη φορά καλούνται να απαντήσουν, γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στην ετοιμότητα που επέδειξε ο δημιουργός της λίστας Λαγκάρντ για να δώσει περισσότερα στοιχεία για Κύπριους φοροφυγάδες;».

Και πρόσθεσε: «Δεν αναμένουμε ότι οι κυβερνώντες θα δώσουν ικανοποιητικές απαντήσεις. Όποτε γίνεται λόγος για τη φοροδιαφυγή και για τα τραπεζικά σκάνδαλα, συνήθως αρκούνται σε υπεκφυγές και αοριστολογίες. Έτσι συμπεριφέρονται με τις εκροές καταθέσεων κατά την κλειστή τραπεζική περίοδο ή με τη φορολόγηση συγκεκριμένων ατόμων που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Με την όλη συμπεριφορά τους, οι κυβερνώντες έχουν πείσει ότι προφανώς θέλουν να καλύψουν ορισμένους που κερδοσκοπούν σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν το κόστος της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού».

«Όχι πλάτες στους φοροφυγάδες»
Να σταματήσουν οι πλάτες στους φοροφυγάδες, ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του το ΕΛΑΜ.
«Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή" για το θέμα ερευνών για τη φοροδιαφυγή και ότι η μόνη επαφή που υπήρξε μεταξύ του ιδίου και της κυπριακής Κυβέρνησης ήταν το ηλεκτρονικό μήνυμα που του έστειλε ο Έφορος Φορολογίας, πριν από τέσσερεις μήνες, και ότι από τότε αναμένει ενημέρωση για να διευθετηθεί συνάντηση στη Βαρκελώνη, χωρίς η Κυβέρνηση να πράττει απολύτως τίποτα, μας προκαλεί έντονο αποτροπιασμό αλλά και προβληματισμό.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι περιορίζεται μόνο στα λόγια και τις κούφιες υποσχέσεις, μόνο για προεκλογικούς σκοπούς, αφού στην πράξη δεν πράττει απολύτως τίποτα, αποδεικνύοντας τις πραγματικές της προθέσεις».

Το ΕΛΑΜ κάλεσε «την Κυβέρνηση, αλλά και τον Έφορο Φορολογίας, να δώσουν πειστικές εξηγήσεις, γιατί δεν προχώρησε μια τόσο σημαντική υπόθεση, αλλά και να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης για πάταξη της φοροδιαφυγής καθώς και στη λήψη μέτρων προς ριζική πάταξη της διαφθοράς, σταματώντας να κάνει πλάτες σε όσους εμπλέκονται.

Ας ελπίσουμε ότι η προαναφερόμενη υπόθεση θα διαλευκανθεί πάραυτα και δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο όπως οι περιπτώσεις των Panama papers, η διαφυγή καταθέσεων πριν και κατά την εβδομάδα που ήταν κλειστές οι τράπεζες την περίοδο του κουρέματος, διαψεύδοντας τις διάφορες "Κασσάνδρες"».

«Τι φοβούνται και δεν ζητούν τα υπόλοιπα;»
Η Συμμαχία Πολιτών, διά του αναπληρωτή εκπροσώπου της, Ανδρέα Αποστόλου, δήλωσε πως «σύμφωνα με δημοσίευμα της Σημερινής, που φιλοξένησε δηλώσεις του πληροφοριοδότη-δημιουργού της λίστας Λαγκάρντ, Ερβέ Φαλτσιανί, η Κυβέρνηση είναι έκθετη στα μάτια των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το εν λόγο σκάνδαλο φοροδιαφυγής.

Ο ίδιος ο Φαλτσιανί, όχι μόνο αποκαλύπτει πως οι κυπριακές Αρχές αρνούνται να παραλάβουν τα στοιχεία των 2/3 των Κυπρίων πελατών που περιλαμβάνονται στη λίστα της ελβετικής τράπεζας, αλλά επιπλέον καταγγέλλει ανυπαρξία πλαισίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αβελτηρία και ανυπαρξία βούλησης».

Η Συμμαχία διερωτάται «τι φοβάται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και έβαλε στο συρτάρι την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ; Τι φοβάται ο κ. Αναστασιάδης και δεν ζητά από τον κ. Φαλτσιανί τα υπόλοιπα ονόματα Κυπρίων φοροφυγάδων; Ποια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκει να καλύψει;».

Το κόμμα καλεί τον Έφορο Φορολογίας να «απαντήσει δημόσια γιατί δεν προώθησε την έρευνα και ποιος, εάν δεν λειτούργησε αυτοβούλως, του υπέδειξε τη συμπεριφορά αυτή; Δυστυχώς, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίζει αδιάκοπα να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στο κουκούλωμα σκανδάλων και στην προστασία φοροφυγάδων».

Keywords
Τυχαία Θέματα