Ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου

Τα πολιτικά κόμματα εξέδωσαν ανακοίνωση για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου όπου η Χούντα με πραξικόπημα ανέλαβε τα ηνία της Ελλάδας

Ακολουθούν αυτούσιες οι ανακοινώσεις των Πολιτικών κομμάτων: 

Διακήρυξη Δημοκρατικού Συναγερμού για την 21η Απριλίου 1967


Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την 53η επέτειο του εγκληματικού πραξικοπήματος των συνταγματαρχών της 21ης  Απριλίου 1967 που είχε ως αποτέλεσμα την

κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα και την επιβολή της δικτατορίας. Είναι η μέρα που αποτυπώθηκαν στο συνειδητό των Ελλήνων, στη γη που γέννησε και ανέδειξε τη Δημοκρατία ως το πολίτευμα που πηγάζει από το λαό, τα δεινά και τη μοίρα που επιφέρουν ο διαχωρισμός, η διχόνοια και εν τέλει η προδοσία.

Στοιχεία που οδήγησαν στην κυπριακή τραγωδία του 1974 ως απότοκο των προδοτικών κινήσεων της χούντας όπως είχαν εκδηλωθεί μέσω του πραξικοπήματος και πριν από αυτό. Μια σειρά από μοιραία λάθη και παραλείψεις, με αποκορύφωμα τις εθνικές προδοσίες, ήταν το περίβλημα των συνθηκών που έδωσαν στην Τουρκία και στον τουρκικό επεκτατισμό το άλλοθι για να εισβάλει στην Κύπρο, με όλα τα τραγικά συνεπακόλουθα που βιώνουμε ακόμη καθημερινά.

Πέντε και πλέον δεκαετίες αργότερα, η Κύπρος παραμένει αιμορραγούσα. Η προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας αλλά και ο αγώνας για την προάσπιση και την ενδυνάμωση της Δημοκρατίας, είναι για τον Δημοκρατικό Συναγερμό έννοιες ταυτόσημες.

Εδώ δεν υπάρχει χώρος για εκπτώσεις, δεν περισσεύει κανείς και πρέπει όλοι μας να αντλούμε τα αναγκαία διδάγματα από τη μαύρη εκείνη σελίδα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. 

Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν η καταγραφή της επταετούς καταπίεσης του ελληνικού λαού, που ξεπούλησε τη μισή Κύπρο στον Τούρκο εισβολέα, δεν χρησίμευε για παραδειγματισμό και προσήλωση στο ιδεώδες της δημοκρατίας. Με υπέρτατο στόχο, μέσω της εθνικής ομοψυχίας, την προάσπιση των δημοκρατικών αρχών και αξιών που είναι συνυφασμένες με τον ελληνισμό και τους αγώνες του για ελευθερία.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που ιστορικά συνέβαλε στην εμπέδωση και επικράτηση των δημοκρατικών αρχών, με τρόπο που άλλαξε την πολιτική στην πατρίδα μας, διακηρύττει με αίσθημα ευθύνης ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να αγωνίζεται με συνέπεια υπέρ των υπέρτατων και αναπαλλοτρίωτων αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας, την ελευθερία και τη δημοκρατία.

ΑΚΕΛ-Οι μεγαλύτεροι προδότες ήρθαν με την προβιά του υπερπατριώτη


Η 21η Απριλίου 1967 αποτελεί μαύρη σελίδα για την ιστορία του ελληνικού και του κυπριακού λαού. Το πραξικόπημα των συνταγματαρχών εγκατέστησε στο σβέρκο του ελληνικού λαού μια αμερικανόδουλη δικτατορία η οποία με τα λάβαρα του αντικομμουνισμού και της πατριδοκαπηλίας καταδυνάστευσε την Ελλάδα για 7 χρόνια. Ταυτόχρονα, με ΝΑΤΟϊκή καθοδήγηση, η Χούντα συνδιοργάνωσε και συνεκτέλεσε με την Τουρκία το αιματοκύλισμα και το διαμελισμό της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974. Η Χούντα μάλιστα, όχι μόνο ανέτρεψε πραξικοπηματικά τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου, αλλά συνειδητά άφησε στρατιωτικά ανοχύρωτη την πατρίδα μας απέναντι στον εισβολέα και τα παλικάρια του λαού μας προδομένα και εκτεθειμένα στην επιθετικότητα του Αττίλα.

Η μαύρη σελίδα της χουντικής δικτατορίας συνιστά μια διαρκή υπενθύμιση ότι οι μεγαλύτερες προδοσίες και οι μεγαλύτεροι προδότες σε Ελλάδα και Κύπρο ήρθαν με την προβιά του υπερπατριώτη. Θυμόμαστε ακόμα ότι οι πρωτεργάτες της καταστροφής της Κύπρου, στην χώρα μας και στην Ελλάδα, ποτέ δεν τιμωρήθηκαν όπως τους άξιζε για την προδοσία και τα εγκλήματά τους. Είναι ακριβώς αυτή η ατιμωρησία που επέτρεψε σε πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο και στην Ελλάδα να επιχειρούν επί δεκαετίες να παραχαράξουν και να αναποδογυρίσουν την ιστορική αλήθεια, να διαγράψουν τα εγκλήματα του φασισμού και να ηρωοποιήσουν τους πρωτομάστορες της προδοσίας. Μέχρι σήμερα όμως, η λαϊκή μνήμη και η συλλογική συνείδηση αποδεικνύονται ισχυρότερες από όλες τις επιχειρήσεις ιστορικής παραχάραξης.

Το ΑΚΕΛ υπερασπίζεται και τιμά την Ιστορία και τη δημοκρατική μνήμη. Τιμά την αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, τη μνήμη των θυμάτων της χούντας, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αγωνιστές που αναμετρήθηκαν με το δικτατορικό καθεστώς στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα στρατοδικεία.

Τιμά τα στελέχη της Αντίστασης, του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος. Τους Κύπριους που συμμετείχαν στην αντιδικτατορική δράση στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο ήρωας Γιώργος Τσικουρής που έδωσε τη ζωή του για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία της μαύρης επετείου το ΑΚΕΛ απευθύνει αδελφικό χαιρετισμό στον ελληνικό λαό ο οποίος ήταν και παραμένει αναντικατάστατο στήριγμα στην πάλη της Κύπρου για να ανατραπεί το έγκλημα της Χούντας σε βάρος της πατρίδας μας, για την ελευθερία και επανένωση της Κύπρου μας.

Δημοκρατικό Κόμμα-Το επίθετο «προδοτική» είναι ίσως αδύναμο, για να χαρακτηρίσει τη χούντα των επίορκων αξιωματικών του 1967

Το επίθετο «προδοτική» είναι ίσως αδύναμο, για να χαρακτηρίσει τη χούντα των επίορκων αξιωματικών, που με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα γεννά Λεωνίδες, αλλά δυστυχώς παράγει και Εφιάλτες.

Γράφοντας την πιο μελανή και ταυτόχρονα αιματοβαμμένη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία του Ελληνισμού, οι χουντικοί στραγγάλισαν τη δημοκρατία στον τόπο της γέννησης της, επέβαλαν το σκοτάδι στον τόπο, όπου έλαμψε χιλιάδες χρόνια πριν το φως του πολιτισμού, δολοφόνησαν, εξόρισαν, εκδίωξαν και ως, μέχρι το τέλος, πιστοί λακέδες των ξένων αφεντικών τους, παρέδωσαν την Κύπρο στην Τουρκία, όταν συνωμότησαν κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και διέπραξαν το έγκλημα του πραξικοπήματος του 1974.

Η δημοκρατία επανήλθε στην Ελλάδα.

Όμως, οι συνέπειες της προδοσίας κατασπαράσσουν την Κύπρο και τον Κυπριακό Ελληνισμό, εδώ και σαράντα έξι χρόνια.

Καλούμαστε, εν μέσω των θρασύτατων ψευδοεπιχειρημάτων της σποράς των προδοτών και των σειρήνων της ηττοπάθειας και της εθελούσιας υποδούλωσης, να συνεχίσουμε τον αγώνα, για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, βιώσιμης, διαρκούς, λειτουργικής και δημοκρατικής, που να οδηγεί στην απελευθέρωση της Κύπρου.

Για να δικαιωθούν όλοι όσοι αγωνίστηκαν κατά της χούντας και όλοι όσοι υποφέρουν ακόμα από τις συνέπειες των πράξεων της χούντας και για να ρίξουμε στον Καιάδα της ιστορίας αυτούς που πρόδωσαν την Κύπρο και την Ελλάδα.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ. Σ. ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1967


Αναμφίβολα η επιβολή της δικτατορίας την 21η Απριλίου του 1967 στην Ελλάδα και η επταετής επιβίωσή της δεν αποσκοπούσε στην επιβολή της συνταγματικής τάξης στην Ελλάδα, όπως η Χούντα πρόβαλλε, αλλά στην προώθηση και υλοποίηση των νατοϊκών διχοτομικών σχεδίων σε βάρος της Κύπρου.
Στην Κύπρο οι υπερασπιστές της Δημοκρατίας αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή μέσα από την ίδρυση της Επιτροπής Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα (ΕΑΔΕ) η οποία προέβαινε σε συστηματική αντιχουντική δράση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυτών της ΕΑΔΕ και όσων αγωνίστηκαν εναντίον της Χούντας, ίδρυσαν το 1969 την ΕΔΕΚ.

Ο ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος υπήρξε και εκ των ιδρυτών της ΕΑΔΕ, εξήγησε πώς η ύπαρξη της Χούντας αποτέλεσε έναν από τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση της ΕΔΕΚ:
«[…] Ο αγώνας για αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οδηγεί στην ίδρυση της ΕΔΕΚ, γιατί πιστεύαμε ότι από τη Χούντα ήταν δυνατό να προκύψει η καταστροφή της Κύπρου. Το είπαμε ανοικτά στα συνέδρια και στις διασκέψεις μας, ότι, δηλαδή η Χούντα δεν ήταν μόνο για τον Ελληνικό λαό, αλλά είναι δυνατό να αποτελέσει το φέρετρο της κυπριακής υπόθεσης […]».

Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία τα οποία κορυφώθηκαν με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ηςΙουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή στις 20 Ιουλίου επιβεβαίωσαν τους φόβους του ιδρυτή της ΕΔΕΚ.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η ΕΔΕΚ η οποία πρωταγωνίστησε στον αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών, αποτίει φόρο τιμής στους ήρωες της αντιχουντικής δράσης και στα θύματα της χουντικής θηριωδίας, σε όσους πάλεψαν ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς, σε όσους βασανίστηκαν γιατί διεκδίκησαν το αυτονόητο: Λευτεριά και Δημοκρατία.
 

Συμμαχία Πολίτων-Μαύρη επέτειος 21ης Απριλίου 


Η 21η Απριλίου αποτελεί μια μαύρη επέτειο για τον απανταχού Ελληνισμό. Για μία ολόκληρη επταετία η δημοκρατία μπήκε στον γύψο και η Ελλάδα μετατράπηκε σε μια απέραντη φυλακή. Αποκορύφωμα της δικτατορικής διακυβέρνησης της ξενοκίνητης χούντας των Αθηνών ήταν το εγκληματικό πραξικόπημα εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που έδωσε στην Τουρκία την αφορμή να διενεργήσει την εισβολή του 1974 και να κατέχει ως σήμερα το 37% των εδαφών της πατρίδας μας.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει τη συμπαράστασή και την αλληλεγγύη της στα χιλιάδες θύματα της Χούντας, στην Ελλάδα και την Κύπρο και δηλώνει με παρρησία ότι θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να ανατρέψει τα τετελεσμένα που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία στη χώρα μας.

Η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος διδάσκει ότι η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση που συνεχώς πρέπει να την προστατεύουμε και κυρίως να την διευρύνουμε. Η δημοκρατία δεν είναι κάτι το δεδομένο. Οφείλουμε συνεχώς με πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις να την εμπλουτίζουμε. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα αλλά και να είμαστε συνεπείς στις δημοκρατικές μας υποχρεώσεις. Οφείλουμε να στεκόμαστε ανάχωμα σε όλους όσους πρεσβεύουν φασιστικές ιδέες.

Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών- Η 21η Απριλίου ας γίνει ορόσημο για συνέχιση του αγώνα για την προστασία της Δημοκρατίας


Η 21 Απριλίου, φέρνει στο νου μας την ημέρα που καταλύθηκε η Ελληνική Δημοκρατία από το ξενοκίνητο πραξικόπημα των Συνταγματαρχών.

Οι συνέπειες της δράσης της Χούντας είναι γνωστές για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για το λαό της Κύπρου διότι τις βιώνουμε ακόμα. Η μίση μας πατρίδα, βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή ενώ η ανεξαρτησία και η κυριαρχία της χώρας μας βρίσκονται συνεχώς στο στόχαστρο της Τουρκίας.  Η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να ξεχάσουμε ούτε λεπτό τα δεινά που οι αυτόκλητοι «σωτήρες» σε Ελλάδα και Κύπρο προκάλεσαν στον Ελληνισμό και στην πατρίδα μας.

Αυτή η τραγική πραγματικότητα καθιστά καθήκον όλων των Κυπρίων τον διαρκή αγώνα για την προστασία της Δημοκρατίας από κλασσικές και σύγχρονες απειλές. Ο καθένας και η καθεμιά από εμάς οφείλει να περιθωριοποιήσει όσους καπηλεύονται το όνομα του έθνους, με μοναδικό στόχο την αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τους νοσταλγούς της δικτατορίας.

Κίνημα Αλληλεγγύης

Πενήντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το μαύρο πρωινό της 21ης Απριλίου του 1967, όταν άφρονες και επίορκοι στρατιωτικοί κατέλυσαν το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ελλάδα και επέβαλαν στυγνή δικτατορία.

Η επταετής χούντα των Συνταγματαρχών είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

Η Κύπρος απογυμνώθηκε αμυντικά με την απόσυρση της Μεραρχίας και έγινε εύκολη λεία του τουρκικού στρατού. Ακόμη ζούμε τις συνέπειες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Τιμούμε σήμερα όσους αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν για την Δημοκρατία.

Ο αγώνας για τη διάσωση του Ελληνισμού στο νησί μας συνεχίζεται αδιάκοπος.

Η είδηση ανανεώνεται...

Διαβάστε ακόμη: ΕΚΤΑΚΤΟ: 12 τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο

Διαβάστε ακόμη: Αλλαγές στα ειδικά επιδόματα: Νέος τρόπος υπολογισμού και κατώτατο όριο

Keywords
Τυχαία Θέματα