Ανακοινώνει τον τρόπο επιδότησης μισθών σήμερα η Κυβέρνηση

Το νέο οικονομικό της πλάνο, μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, που επλήγησαν, από την υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση.

Στις 10:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα προεδρεύσει ευρείας σύσκεψης των εργοδοτικών οργανώσεων και των συντεχνιών, στην παρουσία των Υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο του κοινωνικού

διαλόγου.

Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος το ΚΕΒΕ, η ΟΕΒ, η ΣΕΚ, η ΔΕΟΚ, η ΠΕΟ, ο ΠΑΣΥΞΕ, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων και ο Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης η κυβέρνηση αναμένεται να αναλύσει τις δημοσιονομικές αντοχές και να εκφράσει την πρόθεση της να στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην τουριστική βιομηχανία, η οποία, έχει υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, αλλά και τις επιχειρήσεις, των οποίων μειώθηκε δραματικά ο κύκλος εργασιών.

Να υπάρξει στοχευμένη στήριξη επιχειρήσεων, που έχουν ουσιαστικά προβλήματα, και κυρίως στον τουριστικό κλάδο, θα εισηγηθούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, που εμφανίζονται θετικές στο θέμα της μείωσης της ποσόστωσης της στήριξης σε άλλες επιχειρήσεις.

Την ανάγκη διαφύλαξης των θέσεων εργασίας θα τονίσουν οι συντεχνίες.

Στόχος και προσπάθεια των κοινωνικών εταίρων είναι η προστασία των θέσεων εργασίας δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακής. Κατανοούμε, είπε, ότι και τα δημόσια οικονομικά είναι σε μια δύσκολη φάση, αλλά θα ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίζει να στηρίζει στοχευμένα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, στο βαθμό που και τα δημόσια ταμεία το αντέχουν.

Είναι πιθανόν, είπε, να έχουμε μερική αύξηση της ανεργίας, επειδή κάποιες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν αυτή τη σοβαρή κατάσταση.

Δεν θα δεχθούμε μονομερείς παρεμβάσεις σε όρους των συλλογικών συμβάσεων και να μετατραπούν οι εργαζόμενοι στον αδύναμο κρίκο αυτής της εξίσωσης δήλωσε ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης μισθών.

Έχουν δοθεί, είπε, γενναιόδωρα σχέδια για στήριξη των επιχειρήσεων και σήμερα θα πρέπει να είναι η ώρα των εργαζομένων, να θέσουμε τις βάσεις, ώστε να στηρίξουμε πραγματικά και την απασχόληση και τους εργαζόμενους και να δώσουμε ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Η στήριξη, υπέδειξε ο κ. Μάτσας, πρέπει να στοχευμένη και να δοθεί εκεί όπου υπάρχει ανάγκη και προοπτική.

 Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Άγγελο Βότση, στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, η Υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, παρουσίασαν το κομμάτι του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που τους αφορά.

Όπως είπε ο κ. Βότσης, τα €120 εκ. αφορούν τη συνέχιση των προγραμμάτων του Υπουργείου Εργασίας για την τρίτη περίοδο, από 13 Μαΐου με 12 Ιουνίου.

 Την πρώτη περίοδο επιδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας 170 χιλ. άτομα με €93 εκ., ενώ στη δεύτερη φάση επιδοτήθηκαν 180 χιλ. άτομα με €124 εκ. Για την τρίτη φάση φαίνεται ότι έχουν γίνει ακόμη 8.000 αιτήσεις, πρόσθεσε.

Τα μέτρα, που εφάρμοσε η Κεντρική Τράπεζα, έδωσαν χρόνο τόσο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και στις τράπεζες, να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού, μέχρι την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη των εισοδημάτων τους, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

 Χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού ως «μια άνευ προηγουμένου σκληρή εξωγενή κρίση» και προειδοποίησε ότι λόγω της αβεβαιότητας, τόσο η οικονομική δραστηριότητα, όσο και η κατανάλωση δεν θα επιστρέψουν σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα. Εντός του 2022 αναμένει, είπε, την ανάκαμψη του ΑΕΠ στα επίπεδα προ της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Πρεμιέρα για γ’ φάση χαλάρωσης μέτρων σήμερα- Τι ανοίγει και τι ακολουθεί

Ανακοινώνει τον τρόπο επιδότησης μισθών σήμερα η Κυβέρνηση

Εισέβαλαν σε οικία στη Λευκωσία και έστειλαν στο νοσοκομείο δύο άντρες

«Έκαναν φτερά» 47χιλ. ευρώ από οικία στην Πάφο- Στο στόχαστρο οι συντηρητές

Keywords
Τυχαία Θέματα