Ανάγκη ενδυνάμωσης Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου

Η ανάγκη για ενδυνάμωση του θεσμού του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου προέκυψε από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία ενημερώθηκε από την Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου Άννα Ζαβού-Χριστοφόρου σχετικά με τη λειτουργία και του θεσμού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου είπε ότι η Επιτροπή Θεσμών αποδέχεται τη θέση ότι ο εσωτερικός έλεγχος πρέπει να ενδυναμωθεί έτσι ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η αποδοτικότητα και η οικονομικότητα της Δημόσιας

Υπηρεσίας.

Επισημαίνοντας ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του ελέγχου, η κ. Ζαβού-Χριστοφόρου σημείωσε ότι ο θεσμός χρειάζεται την κατάλληλη ενίσχυση τόσο σε ό,τι αφορά την πρόσληψη προσωπικού όσο και σε σχέση με την ποιότητα του προσωπικού που θα προσληφθεί.

«Πρέπει να έχουμε σύστημα που να ελέγχει εξειδικευμένα, σωστά, για να είναι και ο έλεγχος αποτελεσματικός. Μέχρι σήμερα δεν ήταν αποτελεσματικός ο εσωτερικός έλεγχος γιατί δεν γινόταν σωστά. Πρέπει να γίνει σωστά, ξέρουμε τον τρόπο να τον κάνουμε σωστά και αυτή είναι η πρόθεση μας» είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ανάγκη και για τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου απάντησε καταφατικά, υποδεικνύοντας ωστόσο πως τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία αφορούν τη στελέχωση.

«Υπάρχει θετική στάση για ενίσχυση της υπηρεσίας με κάποιο τρόπο ο οποίος διερευνάται» σημείωσε ενώ κληθείσα να διευκρινίσει σε σχέση με τον αριθμό των λειτουργών που χρειάζεται η υπηρεσία παρέπεμψε σε σχετική μελέτη η οποία κάνει λόγο για τοποθέτηση στα Υπουργεία συνολικά 15 λειτουργών.

Σε ερώτηση αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν λειτουργοί στα Υπουργεία οι οποίοι να πραγματοποιούν εσωτερικό έλεγχο, επανέλαβε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού.

Ανέφερε ακόμη ο θεσμός είναι επίσης επιφορτισμένος με τον έλεγχο των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων, κάτι που όπως εξήγησε, απορροφά πολύ προσωπικό.

Σε ερώτηση για το πώς γίνεται ο εσωτερικός έλεγχος, αν δηλαδή γίνεται από τις μονάδες εσωτερικού ελέγχου στα Υπουργεία ή από τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου, η κ. Ζαβού-Χριστοφόρου είπε ότι οι μονάδες όπως λειτουργούν τώρα είναι αναποτελεσματικές. «Πρέπει να διαμορφωθούν σωστά, να μπει το σύστημα, να λειτουργούν σωστά» είπε, εξηγώντας ότι ο εσωτερικός έλεγχος έχει τρία επίπεδα, το πρώτο αφορά τη Διεύθυνση, το δεύτερο τη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου και το τρίτο τον Έφορο Εσωτερικού Ελέγχου.

Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι τα Υπουργεία δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό έλεγχο, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου είπε ότι αν η υπηρεσία του Εφόρου στελεχωθεί σωστά τότε θα μπορέσει να βοηθήσει τα Υπουργεία και να ασκήσει το συμβουλευτικό της ρόλο.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα για τη λειτουργία του θεσμού του Εσωτερικού Ελέγχου του κράτους, ενός, όπως σημείωσε, θεσμού, πάρα πολύ σημαντικού ο οποίος στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι τρομερά ενδυναμωμένος.

Ο κ. Ζαχαρίου εξήγησε ότι η λειτουργία του θεσμού στοχεύσει στην πρόληψη από την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα και στη λειτουργία ενός σωστού κράτους και ότι «στην Κύπρο με την αποδυνάμωση του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου έχουμε σκάνδαλα σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα να έχει πολλή δουλειά ο Γενικός Ελεγκτής».

«Σε μια ιδανική πολιτεία λογικά ο Γενικός Ελεγκτής δεν θα έπρεπε να έχει δουλειά αλλά επειδή δεν ζούμε σε ιδανική πολιτεία και επειδή τα σκάνδαλα ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, θα πρέπει να λειτουργήσουμε περισσότερο προληπτικά και όχι εκ των υστέρων» είπε, σημειώνοντας ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να στηρίξει το θεσμό του Εσωτερικού Ελέγχου ο οποίος και θα προσθέσει, όπως ανέφερε, πραγματική αξία με τον περιορισμό των σκανδάλων και την ενίσχυση της ορθής λειτουργίας του κράτους.

Σε ερώτηση πώς θα στηριχτεί ο θεσμός, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι στις επόμενες συνεδρίες η Επιτροπή θα αποφασίσει τι δράσεις θα αναλάβει και προς την κατεύθυνση της εκτελεστικής εξουσίας έτσι ώστε να ενδυναμωθεί ο θεσμός.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση κατά τη συζήτηση στη συνεδρία είναι ότι στη διαδικασία εσωτερικού ελέγχου του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής έχουν εντοπιστεί σοβαρά κενά στην ασφάλεια των ηλεκτρονικών πληροφοριών ακόμα και περιπτώσεις όπου χάκερς έχουν εισβάλει σε στοιχεία τα οποία αποθηκεύονται σε κυβερνητικά αρχεία. «Μάλιστα ορισμένα άτομα και εταιρείες έχουν πέσει θύματα εκβιασμού λόγω της κλοπής ηλεκτρονικών στοιχείων» ανέφερε.

Κληθείς να διευκρινίσει, μίλησε για περιπτώσεις όπου έχουν εισβάλει χάκερς στα αρχεία του φόρου και έχουν υποκλέψει φορολογικά στοιχεία και στοιχεία που αφορούν τον κύκλο εργασιών των εταιρειών και εταιρικά μυστικά, αναφέροντας πως στη συνέχεια οι χάκερς εκβίασαν τις εταιρείες με αποκάλυψη των στοιχείων.

Είπε ότι δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία από τους λειτουργούς της υπηρεσίας καθώς, όπως ανέφερε, τα θέματα αυτά είναι πολύ σοβαρά για να συζητούνται δημόσια και πρόσθεσε ότι οι λειτουργοί της υπηρεσίας συνέστησαν όπως η Επιτροπή Θεσμών συζητήσει ξεχωριστά αυτό το θέμα, το θέμα δηλαδή που σχετίζεται με τον κίνδυνο υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων της Βουλής.

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της συνεδρίας έγινε καταγγελία ότι η υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα από την υπηρεσία του Εφόρου Εταιρειών η οποία δεν επέτρεψε τη συλλογή στοιχείων για θέματα που αφορούν εταιρείες.

Ανέφερε τέλος ότι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου των Υπουργείων φαίνεται ότι δεν λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό και πως υπάρχουν και Υπουργεία που δεν έχουν καν δημιουργήσει μονάδες εσωτερικού ελέγχου, «στοιχείο άκρως απαραίτητο για τη λειτουργία ενός σωστού εσωτερικού ελέγχου».

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο κ. Περδίκης, ο Στέλιος Ιωαννίδης, Προϊστάμενος του Κλάδου Ελέγχου Μηχανογραφικών Συστημάτων και Ελέγχου Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ στην Κύπρο, της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, είπε ότι δεν υπήρξαν περιπτώσεις που να υποκλαπούν σημαντικά δεδομένα της Κυβέρνησης αλλά και ότι υπήρξαν πρόσφατα πολλές επιθέσεις εναντίον εταιρειών.

«Δέχτηκε και η Κυβέρνηση κάποιες επιθέσεις όπως κάθε οργανισμός αλλά σίγουρα δεν υπήρχε κάποιο σοβαρό κρούσμα, ούτε έχουμε υπόψη μας κάποια υποκλοπή δεδομένων ή κάποιο σημαντικό σύστημα που να χτυπήθηκε» είπε, αναφέροντας ότι κάθε μηχανογραφικό σύστημα είτε δημόσιου είτε ιδιωτικού οργανισμού και ανεξαρτήτως του επιπέδου ασφάλειας δέχεται διαρκώς επιθέσεις.

«Οπότε είναι μια συνεχής προσπάθεια να θωρακιστούν τα συστήματα να συνεχίσουν αν είναι θωρακισμένα για να προλάβουμε το κακό» σημείωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το σύστημα του Φόρου Εισοδήματος, είπε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ασφαλισμένα κυβερνητικά συστήματα, το οποίο ωστόσο δέχεται επιθέσεις όπως κάθε άλλο σύστημα και οργανισμός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα