Κατεχόμενα: Την Τρίτη θα πάρει το ΚΕΕ την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης»

Την ερχόμενη Δευτέρα ορκίζονται στα κατεχόμενα οι νέοι «βουλευτές» και το αργότερο την επομένη, Τρίτη 8 Φεβρουαρίου ο Ερσίν Τατάρ θα δώσει την εντολή σχηματισμού «κυβέρνησης» στον πρόεδρο του ΚΕΕ, Φαΐζ Σουτζούογλου, όπως ο ίδιος ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε.



Σε δηλώσεις του σήμερα  σε εκπομπή του «Μπαϊράκ», ο κ. Τατάρ είπε ότι το γεγονός πως νοσεί με Covid 19 δεν θα επηρεάσει τις διεργασίες για τον σχηματισμό «κυβέρνησης» και εάν χρειαστεί θα παραδώσει με επιστολή την εντολή σχηματισμού

στον κ. Σουτζούογλου σημειώνοντας ότι οι επαφές για την σύναψη συνεργασιών θα πρέπει να διαρκέσουν το συντομότερο δυνατό, και να δημιουργηθεί μια «κυβέρνηση» σύμφωνα με τις προσδοκίες και τα μηνύματα του «λαού», όπως φάνηκαν στις «εκλογές».

Λέγοντας πως το ΡΤΚ θεωρεί εαυτόν ως αντιπολίτευση, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διεργασίες για να εξευρεθεί άλλη φόρμουλα συνεργασιών που θα επιτρέψουν και αριθμητικά την λειτουργία της «κυβέρνησης» στην «βουλή». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει άμεσα να ετοιμασθεί το οικονομικό πρωτόκολλο με την Τουρκία για το 2022. Μίλησε επίσης για νομικές ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και να περάσουν από τις «επιτροπές» της «βουλής» με την στήριξη τουλάχιστον δύο κομμάτων.

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: Η παραχώρηση του Βαρωσιού είναι παραχώρηση κυριαρχίας-Τι λέει για ΜΟΕ

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του ΚΕΕ επανέλαβε ότι η επιθυμία του είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης» με 30 ή 42 «βουλευτές» και ότι αν δεν το καταφέρει αυτό θα καταθέσει την «εντολή» που θα του δοθεί. Η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι η έσχατη λύση, είπε και σχολιάζοντας τον πρόεδρο του ΡΤΚ που ανέφερε ότι τους δόθηκε το καθήκον της αντιπολίτευσης δήλωσε: «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μήπως συμμετείχες στις εκλογές για να μείνεις στην αντιπολίτευση;»

Επαναλαμβάνοντας ότι τα προβλήματα της «χώρας» θα μπορούσαν να λυθούν καλύτερα με 42 «βουλευτές» [24 του ΚΕΕ και 18 του ΡΤΚ], ο κ. Σουτζούογλου έκανε λόγο για δηλώσεις κάποιων «δεινοσαύρων», όπως τους χαρακτήρισε, που τον λυπούν. «Μην παρακολουθείτε απ’ έξω. Ελάτε, βάλτε το χέρι σας στην φωτιά. Ελάτε να τα κάνουμε μαζί. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Τι δεν μπορούμε να μοιραστούμε, διερωτήθηκε. «Το Κυπριακό δεν είναι θέμα προτεραιότητας. Ασχοληθήκαμε 50 χρόνια και τι έγινε; Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να προφασίζεται κανείς το Κυπριακό ακόμα. Εκείνο βρίσκεται στο ψυγείο πλέον. Πότε θα λυθεί. Ένας Θεός ξέρει. Η άλλη πλευρά ποτέ δεν θα έχει την θέληση. Δεν πρέπει να προβάλλεται ως πρόφαση αυτό».

Ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι σε περίπτωση που φτάσουν σε συμφωνία με τα κόμματα ΔΚ και ΚΛ θα πάρουν από ένα «υπουργείο» και πρόσθεσε ότι τόσο ο κόσμος, όσοι και οι ίδιοι οι υποψήφιοι έχουν κουρασθεί από τις «εκλογές» και ούτε τα οικονομικά του ψευδοκράτους σηκώνουν νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουτρέτ Όζερσαϊ δήλωσε ότι ένας δικομματικός «κυβερνητικός συνασπισμός» θα είναι «πολύ πιο αρμονικός και σταθερός». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Όζερσαϊ ανέφερε ότι θα παρακαθίσουν σε διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο που θα καθορίσει το κόμμα του και αν συμφωνήσουν μπορεί να συμμετάσχουν στην «κυβέρνηση», διότι θέλουν να υπηρετήσουν τον «λαό».

Σε περίπτωση σχηματισμού μιας «κυβέρνησης» ΚΕΕ και ΡΤΚ, είπε, το ΚΛ θα την στηρίξει και θα ασκήσει «εποικοδομητική αντιπολίτευση». Ανέφερε ότι είναι δυνατός ο σχηματισμός μιας τέτοιας «κυβέρνησης» αφού τα δύο κόμματα διεξάγουν επαφές, όμως μόνο οι ηγεσίες τους γνωρίζουν κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια συνεργασία.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο πρόεδρος του ΔΚ, Φικτί Ατάογλου ανέφερε ότι δεν έχουν ντέρτι τον αριθμό των «υπουργείων», αλλά τους ενδιαφέρει το μέλλον του τόπου και υπό αυτή την έννοια είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. «Ενώ αυτές είναι οι συνθήκες, μας φαίνεται περίεργο να μιλάμε για εκ νέου εκλογές».

Ο «λαός», συνέχισε, τους ανέδειξε τρίτο κόμμα σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο και σε αυτές τις οικονομικές, κοινωνικές συνθήκες είναι έτοιμοι «να βάλουμε το χέρι μας κάτω από την πέτρα». Ο κ. Ατάογλου είπε ότι δεν έχουν ξεκινήσει επίσημες συναντήσεις για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», αλλά οι «διαμεσολαβητές» έρχονται και πάνε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατεχόμενα, Τρίτη, ΚΕΕ,katechomena, triti, kee