Αναφορά Ακιντζί στην χαλαρή ομοσπονδία – Εύχεται συνάντηση με ΠτΔ

Ο Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων στα κατεχόμενα, ενημερώνοντας τους για τις επαφές που είχε στην Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τ/κ Τύπο, με το πέρας της συνάντησης ο κ. Ακιντζί, μίλησε και για το ζήτημα της «χαλαρής ομοσπονδίας».

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι υπάρχουν διάφορες αναφορές γύρω από αυτό το ζήτημα και όταν μιλήσει με τον Νίκο Αναστασιάδη θα αναμένει από τον ίδιο να αποσαφηνίσει το όλο ζήτημα με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ο ίδιος, τόνισε ότι αυτό που βρίσκεται

στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι μιας μορφής χαλαρή ομοσπονδία καθώς πολλά κατάλοιπα εξουσίας βρίσκονται στα χέρια των συνιστωσών πολιτειών.

Παράλληλα, υποστήριξε, ότι το ψευδοκράτος διαπραγματεύεται μια ομοσπονδιακή διευθέτηση όπου οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισχυρές εξουσίες συμπεριλαμβανομένου της δυνατότητας να υπογράφουν διεθνείς συνθήκες ανεξάρτητες από την κεντρική κυβέρνηση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στον Γλαύκο Κληρίδη λέγοντας ότι είχε ταχθεί υπέρ της χαλαρής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι όσο πιο μεγάλες είναι οι εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα εντάσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι ελπίζει να συναντηθεί σύντομα με τον κ. Αναστασιάδη όχι μόνο για να συζητήσουν τα ζητήματα των οδοφραγμάτων Δερύνειας – Απλικίου αλλά και για το πώς θα προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Αντιδρά σε απευθείας διαπραγματεύσεις Τουρκίας – εκ πλευράς

Κληθείς να σχολιάσει εάν θεωρεί ότι η τ/κ πλευρά μένει εκτός διαδικασίας τώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συνάντηση Τσαβούσογλου – Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί παρέπεμψε στην προ ημερών γραπτή του δήλωση επί του θέματος. Συμπλήρωσε δε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ του είχε πει πως μπορεί να συναντηθεί ανεπισήμως με τον Νίκο Αναστασιάδη στο πλαίσιο της διερεύνησης των προθέσεων, όπως είχε πράξει στο παρελθόν και με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού.

Ο ίδιος, είπε, ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο είναι παραγωγικό. «Εάν βρεθείτε μια δυο φορές δεν υπάρχει πρόβλημα, άλλωστε ούτε αυτό είναι κάτι κρυφό. Έγινε στο Κραν Μοντανά, μπορεί να γίνει και μετά. Αλλά η ένστασή μου είναι – και το λέω ξεκάθαρα – εάν υπάρξει επιθυμία αυτό να συνεχιστεί, ακόμα και αν λέγονται ανεπίσημες (επαφές), να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ε/κ πλευράς. Αυτό θα αναστατώσει τον τ/κ λαό και σίγουρα εγώ, ως ο εκλελεγμένος ηγέτης αυτού (του «λαού) θα ενοχληθώ και αυτή την ενόχλησή μου δεν την κρύβω».

Εάν υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις μεταξύ των 4 πλευρών, είπε, δηλαδή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της τ/κ και της ε/κ πλευράς, τότε δεν έχει αντίρρηση.

Επανέλαβε ότι με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν είχαν συμφωνήσει ότι θα μπορούσε να γίνει έστω μια κοινωνική συνάντηση των τεσσάρων. Η τ/κ πλευρά, είπε, δεν έχει πρόβλημα ακόμα και να πάει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Άγκυρα, αλλά τότε θα πρέπει και ο ηγέτης των Τ/κ να πάει στην Αθήνα, όπως είχε γίνει μια φορά με τους διαπραγματευτές αλλά δεν υπήρξε συνέχεια γιατί δεν το θέλησε η ελληνική και η ε/κ πλευρά. «Σε αυτά τα θέματα είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψην το στοιχείο της αμοιβαιότητας. Δηλαδή, μια δυο φορές μπορεί κάποιος να κουβεντιάσει αλλά εάν υπάρξει θέληση να γίνονται διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ε/κ πλευρά, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό».

«Καλό είναι να συναντώνται τα κόμματα μεταξύ τους»

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχουν γίνει συναντήσεις και Οζερσάι – Νεοφύτου και πως ο «υπουργός εξωτερικών» λέει πως το πρόβλημα είναι στην ουσία ενώ ο Τ/κ ηγέτης στην μεθοδολογία και εάν αυτό δεν είναι σύγκρουση απόψεων, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως οι κ. Οζερσάι και Νεοφύτου συναντήθηκαν ως αρχηγοί κομμάτων.

Ο ίδιος σήμερα είπε και στα άλλα κόμματα της «κυβέρνησης» ότι είναι ωφέλιμο να έχουν επαφές με τα ε/κ κόμματα. «Ο κάθε πρόεδρος κόμματος, το κάθε κόμμα έχει τις δικές του απόψεις. Το να ανταλλάζουν απόψεις είναι ωφέλιμο δεν είναι επιζήμιο. Γι’ αυτό σε αυτή τη διαδικασία δεν βλέπω πρόβλημα. Μπορούν να συναντηθούν και με τον Αβέρωφ και με τον Κυπριανού, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θεωρώ ότι και τα άλλα κόμματα θα έχουν επαφές γι’ αυτό το θέμα. Εγώ δεν είμαι αρχηγός κόμματος, έχω την δική μου θέση και τις αρμοδιότητες που μου έδωσε ο τ/κ λαός».

«Δεν χρειάζεται να βγούμε από τις παραμέτρους του ΟΗΕ»

Ακόμα κι αν δεν γίνεται αποδεκτός ως «πρόεδρος», είπε, ως ηγέτης των Τ/κ ο ίδιος είναι αποδεκτός από τον κόσμο και έχει διάφορες επαφές και διαχειρίστηκε την διαδικασία των συνομιλιών μέχρι σήμερα. «Θα δούμε όλοι μαζί πως θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Θέλουμε ειρήνη και ευμάρεια. Δεν θέλουμε τη συνέχιση του στάτους κβο. Αυτό δεν ωφελεί κανέναν και ούτε θεωρώ ότι χρειάζεται να βγούμε εκτός των παραμέτρων του ΟΗΕ».

Επαφές μεταξύ των πολιτικών κομμάτων μπορούν να γίνουν στο πλαίσιο των πολιτικών κομμάτων, σημείωσε. Δεν απέκλεισε ο ίδιος να έχει και κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως στο παρελθόν, αλλά «τα ΗΕ πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι παρόντα σε αυτή τη διαδικασία».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη ήταν ωφέλιμη και τον εμπιστεύεται, «ξέρει την στάση μας, ξέρει το θέμα, καταλαβαίνει, τα καταλαβαίνει όλα».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα