Αναδρομή: Οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο

Στις 13 Δεκεμβρίου 1959, στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου πριν την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Νικητής των εκλογών και πρώτος Πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, που εξασφάλισε 144.501 ψήφους (66.85%), έναντι 71.753 (33.15%) του ανθυποψηφίου του, Ιωάννη Κληρίδη. Στην παρούσα ανασκόπηση θα επιχειρηθεί η σύντομη παρουσίαση της εσωτερικής

κατάστασης κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Η απόφαση για διεξαγωγή των εκλογών τη 13η Δεκεμβρίου λήφθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Επρόκειτο για μια περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας. Η τουρκική πλευρά προέβαλλε αξιώσεις για συμπροεδρία επί του κράτους, με ίσα δικαιώματα Προέδρου και Αντιπροέδρου. Την ίδια εποχή η ηγεσία των Ελλήνων της Κύπρου κατάγγελλε δέκα τουρκικές απόπειρες για λαθραία εισαγωγή όπλων στο νησί, ενώ υπήρχαν στοιχεία για χώρους άσκησης των Τούρκων του νησιού στη χρήση των όπλων (Ο Φιλελεύθερος, 23 Οκτωβρίου 1959).

Πιο σοβαρή περίπτωση προσπάθειας εισαγωγής οπλισμού ήταν αυτή του πλοιαρίου «Ντενίζ», που εντοπίστηκε το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου 1959. Οι τρεις επιβαίνοντες συνελήφθησαν, αφού πρώτα βύθισαν το πλοιάριο με το φορτίο που μετέφερε. Παρότι ανασύρθηκαν κιβώτια με πυρομαχικά από τα βρετανικές Αρχές, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι το «Ντενίζ» δεν σχετιζόταν με απόπειρα λαθραίας εισαγωγής όπλων, αλλά «εκτελούσε «συνήθη αποστολήν αλιείας δελφινιών εις την Ανατολικήν Μεσόγειον» (Ο Φιλελεύθερος, 20 Οκτωβρίου 1959).

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή Online». 

➡️ Η «Δημοκρατική Ένωσις», η στάση του ΑΚΕΛ και ο Γρίβας
➡️ Προεκλογικές διακηρύξεις

Keywords
Τυχαία Θέματα