Αυτοψία στο Πουρνάρα: Ανθρωπιστική κρίση και η «ωρολογιακή βόμβα» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτοψία στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων στο Πουρνάρα πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

«Δεν είναι εύκολο να βλέπεις παιδιά και οικογένειες σε αυτό τον χώρο», δήλωσε η Βουλεύτερια του Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Πρέπει να βρεθούν  λύσεις για ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ανθρώπινο πόνο. Ακόμα και αν είσαι οικονομικός μετανάστης είναι δύσκολο να αφήνεις την οικογένειά σου και να χτίσεις τις ελπίδες και τα όνειρά σου

σε ένα νέο κράτος που δεν είναι έτοιμο να σου το προσφέρει.

Θα κρατήσω το αίτημα των ασυνόδευτων αγοριών ΄΄Θέλουμε να μορφωθούμε και να έχουμε ένα καλύτερο αύριο’’». 

Πρέπει, όπως είπε, να βρούμε τρόπο να ενσωματώσουμε αυτά τα παιδιά  και να τα κάνουμε υγιή στελέχη της κοινωνίας μας και να μην τους αφήνουμε να οδηγούνται στην γκετοποίηση. «Θέλουμε να ενσωματωθούν και να προσφέρουν στην κοινωνία μας», σημείωσε.

«Με ικανοποίησε η εντιμότητα των ανθρώπων που εργάζονται εδώ και υπερβάλλουν εαυτό. Έχουν ανάγκη, προβλήματα και ανεπάρκειες και ούτε οι ίδιοι δεν είναι ευχαριστημένοι. Πρέπει να μιλήσουμε με τον Υπουργό Εσωτερικών και να βρούμε λύσεις»

Ρίτα Σούπερμαν: «Οι κοινότητες έχουν πρόβλημα»

«Βλέπουμε σε μικρογραφία το μεταναστευτικό πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο. Πραγματικά οι συνθήκες είναι απάνθρωπες   και κανείς δεν θα ήθελε να διαβώνει κάτω από αυτές. Το κέντρο είναι σχεδιασμένο για 600 άτομα και έχουμε 3000 χιλιάδες και το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο αριθμός αυξάνεται», δήλωσε από την πλευρά της η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν.

«Είναι άτομα από χώρες που ναι έχουν πολεμικές συρράξεις αλλά και από χώρες που δεν έχουν. Βλέπουμε ανθρώπους που θυματοποιούνται από κάποιους επιτήδειους με την υπόσχεση ότι θα έχουν μια καλύτερη ζωή και έρχονται εδώ και βλέπουν ότι εγκλωβίστηκαν. Δηλαδή το να λέμε ότι θα τους φροντίσουμε, όσο ανθρωπιστές και αν είμαστε , δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.  Αυτοί οι άνθρωποι είτε θυματοποιούνται είτε επαναθυματοποιούνται και εγκλωβίζονται. Άρα πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και στην εξεύρεση τρόπων να σταματήσουμε αυτές τις ροές», σημείωσε.

«Οι κοινότητες έχουν πρόβλημα και μας έχει αναφερθεί ότι στους δρόμους υπάρχουν φαινόμενα πορνείας, εδώ υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών. Όταν δεν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, μετατρέπεται σε ορολογιακή βόμβα. Προσωπικά πιστεύω πως σε αυτό που πρέπει να επενδύσουμε είναι στην πρόληψη», είπε

Οι περισσότεροι έρχονται από τα κατεχόμενα και πολλοί από το Κόγκο με φοιτητικές άδειες. Είναι γνωστό ότι παίρνουν αυτές τις βίζες για να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και όχι για να φοιτήσουν στα κατεχόμενα», επεσήμανε.   

Ατταλίδου: «Να τους διαχειρiστούμε όπως τους πρόσφυγες του 1974»

Σε δηλώσεις της η κα. Αταλλίδου εκ μέρους των Οικολόγων μίλησε για άσχημες συνθήκες διαβίωσης που δεν τιμούν κανένα. 

Εκείνο που πρέπει να κάνει η Κ.Δ είναι να ξεπεράσει τον εαυτό της ακόμη μια φορά. Όπως διαχειριστήκαμε το δικό μας προσφυγικό το 1974 με αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει να το χειριστούμε με τρόπο ανάλογα. Να διαχωριστούν οι άνθρωποι από κράτος προέλευσης και να γίνεται πιο γρήγορα η διαδικασία εξέτασης (αν είναι από εμπόλεμες ζώνες). Αν είναι αρνητικές οι αιτήσεις, σε συνεργασία με την Ε.Ε αντι να ζητούμε κονδύλια να ζητήσουμε συνδρομή στις επαναπροωθήσεις».

«Θεωρώ πως 4 χιλιάδες αιτητές ασύλου από την Ινδία επιβαρύνουν το σύστημα χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Άρα αυτό που βλέπουμε είναι η απόδειξη ενός συστήματος που δεν το χειριζόμαστε ικανοποιητικά. Επί Κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη στη δεύτερη θητεία κάτι δεν πάει καλά στην διαχείριση του μεταναστευτικού και φτάσαμε να έρχεται στην Κύπρο κόσμος που δεν δικαιούται καθεστώτος  πολιτικού πρόσφυγα και διεθνούς προστασίας γιατί το σύστημα καθυστερεί στην εκδίκαση και βοηθά τους διακινητές να φέρνουν τους ανθρώπους και να επωφελούνται.  Ο Υπουργός που αρνείται να μιλήσει για το μεταναστευτικό φέρει τεράστια ευθύνη». 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυτοψία, Πουρνάρα, Ανθρωπιστική, ΒΙΝΤΕΟ,aftopsia, pournara, anthropistiki, vinteo