Αναδρομή: Οι κρατούμενοι που κατάφεραν να αποδράσουν (BINTEO)

Τα προβλήματα στην φρούρηση των κρατούμενων, αποτελούν ένα διαχρονικό φαινόμενο, που βαραίνει τόσο τις Φυλακές όσο και την Αστυνομία.

Καταδικασθέντες και υπόπτοι την τελευταία δεκαετία έχουν προσποιηθεί ότι είναι άρρωστοι,  για να εκτελέσουν σχέδια απόδρασης από νοσοκομεία και δικαστήρια.

Δεν είναι δε, λίγες οι περιπτώσεις που κρατούμενοι κατάφεραν να ξεγλιστήρουν ακόμα και από τις Κεντρικές Φυλακές, εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες του συστήματος.

4 Σεμπτεβρίου 2021. Κρατούμενος για απόπειρα φόνου, αποδρά ενώ βρίσκεται στο Νοσοκομείου Πάφου.

Ο 43χρονος OUNES AMRANI BOUKHOBZA,

συνελήφθη αφότου παρέσυρε δύο πεζούς και ακολούθως,  εγκατέλειψε τη σκηνή με το όχημά του και αναζητείτο από την Αστυνομία. Δύο αστυνομικοί, που είχαν υπό την επίβλεψή τους τον 43χρονο δραπέτη, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

22 Μαρτίου 2017, δύο Γεωργιανοί δραπετεύουν από τις κεντρικές φυλακές.

Η νεκρή ζώνη των Φυλακών καλυπτόταν από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και σύστημα συναγερμού, το οποίο, όμως βρισκόταν σε αθόρυβη λειτουργία.

Οι Γεωργιανοί, πέρασαν από τον τοίχο των φυλακών στη νεκρή ζώνη.

Οι δεσμοφύλακες άρχισαν να τους κυνηγούν και συνέλαβαν τον έναν εκ των δύο.

Ο δεύτερος συνελήφθη, αργότερα στα κατεχόμενα από την ψευδοαστυνομία.

16 Ιανουραίου 2017, ο Ρώσο - Ουκρανος Κουζνιεπσόβ Άρθουρ Γκαριβιάν, ξεφεύγει μέσα από τα χέρια των Αρχών, κατά την προσαγωγή του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Ο 42χρονος καταδικάσθηκε στη Ρωσία για υπόθεση ναρκωτικών και είχε ζητηθεί η έκδοσή του από τις κυπριακές Αρχές.

Ο Γκαριβιάν προσποιούμενος ότι πονούσε, έπεισε τους αστυνομικούς, να του τοποθετήσουν χαλαρά τις χειροπέδες.

Αργότερα απώθησε τους αστυνομικούς, έβγαλε τις χειροπέδες, ανέβηκε σε μοτοσικλέτα αγνώστου προσώπου, που τον περίμενε και εξαφανίστηκαν.

Ιούνιος  2010. Ο Κρίστοφερ Μέτσος, Ρώσος υπερκατάσκοπος, επικηρυγμένος από το  FBI, οδηγείται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας.

Παρ' ότι ύποπτος για κατασκοπεία, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 27.000 ευρώ και την υποχρέωση να εμφανίζεται σε αστυνομικό σταθμό.

Ο Μέτσος εξαφανίζεται, με ξένα μέσα ενημέρωσης να αφήνουν υπόνοιες ότι η διαφυγή του υποβοηθήθηκε από μέλη της κυπριακή κυβέρνησης, χωρίς στοιχειοθετηθεί, όμως, οτιδήποτε.

Η περιβόητη απόδραση του Αντώνη Προκοπίου Κίτα.

Ο λεγόμενος ''Αλ Καπόνε'' καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση για τον βιασμό και τον φόνο δύο αλλοδαπών γυναικών το 1993.

Απέδρασε δύο φορές, μια φορά το 1993, όταν ζήτησε από τους αστυνομικούς να περάσουν από το σπίτι του, για να αλλάξει ρούχα και το έσκασε από την πίσω πόρτα.

Η δεύτερη απόδρασή του ήταν το 2008, από το παράθυρο του Απολλώνειου Νοσοκομείου στη Λευκωσία.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ο τότε κατάδικος Γιάννης Τερλεμέζ, κατάφερε να αποδράσει από τις Κεντρικές Φυλακές και εντοπίστηκε στο σπίτι του στην Κάτω Πάφο.

Επίσης από τις Κεντρικές Φυλακές, το έσκασε το 2007, ο Τουρκοκύπριος Παναγιώτης Νετζατί,  ξεφεύγοντας μάλιστα μπροστά από τα μάτια ένοπλου δεσμοφύλακα.

Άφαντος από προσώπου γης είναι μέχρι και σήμερα ο 38χρονος διάσημος πολυεκατομμυριούχος Ουκρανός, Ντμίτρι Γκερασιμένκο, ο οποίος καταζητείται από το 2016.

Διαβάστε επίσης: Υπόθεση Αζέρου: «Φωτογραφίζει» τρομοκρατική οργάνωση το κατηγορητήριο
 

Keywords
Τυχαία Θέματα