Αναδοχή και υιοθεσία παιδιών στο επίκεντρο συζήτησης που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ

Στην ανάγκη διαμόρφωσης μέσω νομοθεσίας του πλαισίου και των διαδικασιών που διέπουν την αναδοχή παιδιών όπως επίσης και στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες επικεντρώθηκαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι θεσμοί της Παιδικής Προστασίας, της Αναδοχής και της Υιοθεσίας», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ  στο πλαίσιο της εκστρατείας του κόμματος «Νέοι γονείς σε πρώτο πλάνο».

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουίζα Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου ανέφερε ότι η διαδικασία

Αναδοχής δεν είναι θεσμοθετημένη με νόμο, εξηγώντας πως το νομοσχέδιο το οποίο έχει συνταχθεί από το Γραφείο της σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Πρόνοιας έχει σαν στόχο να καλύψει αυτό το κενό.

Όπως εξήγησε,  σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση της φροντίδας και προστασίας του παιδιού τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια του οποίου ασκεί το Γραφείο Ευημερίας, συγκεκριμένα ο Διευθυντής των ΥΚΕ. Σύμφωνα με την Επίτροπο Νομοθεσίας το νομοσχέδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του Υφυπουργείου Πρόνοιας για την εξέταση κάποιων ζητημάτων προτού εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατεθεί στη Βουλή.

Υπέδειξε δε πως είναι σημαντικό να προχωρήσει το νομοσχέδιο καθώς πέραν της ρύθμισης της Αναδοχής, ο νόμος αυτός θα αποτελέσει οδηγό-δείγμα και σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις υιοθεσίες παιδιών.

Ειδικότερα σε σχέση με τη νομοθεσία για τις υιοθεσίες του 1995, η κ. Χριστοδουλίδου-Ζαννέτου είπε ότι έχει τροποποιηθεί μόνο μια φορά το 2020 και για πολύ συγκεκριμένο θέμα που έχει να κάνει με την υιοθεσία παιδιών με ειδικές ανάγκες και τόνισε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφωνούν πως η νομοθεσία αυτή χρήζει αναθεώρησης, διαδικασία την οποία το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αναθέσει στο Γραφείο της.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, η Επίτροπος Νομοθεσίας αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του πλαισίου του οικογενειακού δικαίου με συνολικά 8 νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, εκ των οποίων τα 3 έχουν ψηφιστεί στις αρχές του 2023. Και υπέδειξε πως τα 5 που απέμειναν ενδιαφέρουν πάρα πολύ κόσμο καθώς ρυθμίζουν πολύ σημαντικά ζητήματα όπως για παράδειγμα οι σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την επιμέλεια των παιδιών και την παροχή ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής υποστήριξης.

Πρόκειται, εξήγησε η Επίτροπος Νομοθεσίας, για ένα πολύ σημαντικό πακέτο νόμων που θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν.

Από την πλευρά της, η Λειτουργός Α’ των ΥΚΕ Γεωργία Ευσταθίου σημείωσε ότι συνολικά 333 παιδιά βρίσκονται υπό την επιμέλεια των ΥΚΕ. Το 15% των παιδιών αυτών διαμένουν στην Παιδική Στέγη=, το 14% σε εφηβικό ξενώνα, το 5% στις δύο στέγες νεανίδων, 1,4% σε άλλα πλαίσια φιλοξενίας, 8,4% σε ημιανεξάρτητη διαβίωση και 65% σε ανάδοχες οικογένειες.

Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά που βρίσκονται στην Κύπρο, η κ. Ευσταθίου ανέφερε πως είναι κατανοητό ότι ο αριθμός τους μεταβάλλεται καθημερινά αλλά και πως με βάση πληροφόρηση που είχαν οι ΥΚΕ στις 13 Δεκεμβρίου ο αριθμός των παιδιών αυτών ανήλθε στα 1.260. Το 20% αυτών των παιδιών, όπως εξήγησε, είναι ενταγμένα στον θεσμό της ανεξάρτητης διαβίωσης που υποστηρίζεται από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Επίσης 22% των παιδιών αυτών ζουν σε ημιανεξάρτητη διαβίωση με συγγενικά πρόσωπα, 8,5% σε τρεις ιδιωτικές και δύο κυβερνητικές δομές παιδικής προστασίας, 18% σε ξενοδοχειακά καταλύματα και σχεδόν 11% σε ανάδοχες οικογένειες οι οποίες κάποιες φορές αποτελούνται από συγγενικά πρόσωπα.

Αυτά τα παιδιά εξυπηρετούνται από 34 κηδεμόνες οι οποίοι έχουν προσληφθεί με συμβόλαια στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ένα συντονιστή σε κάθε επαρχία.

Η Λειτουργός των ΥΚΕ σημείωσε επίσης πως σύμφωνα με τα στατιστικά, 1 στα 5 παιδιά που βρίσκονται σε αναδοχή επιστρέφει στην φυσική του οικογένεια τον 1ο χρόνο ενώ συνολικά 2 στα 5 παιδιά επιστρέφουν στα πέντε χρόνια. Τα υπόλοιπα παιδιά συνήθως δεν επιστρέφουν στις φυσικές οικογένειες τους και παραμένουν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, εξήγησε.

Την συζήτηση συντόνισε η Επικεφαλής του Τομέα Κοινωνικής Πολιτικής του ΑΚΕΛ Ευανθία Σάββα, η οποία και σημείωσε την σημασία των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. «Θεωρούμε τους θεσμούς αυτούς πάρα πολύ σημαντικούς και θέλουμε και εμείς να εμπλουτίσουμε τις θέσεις μας…και να παράλληλα να φέρουμε σε πρώτο πλάνο τα προβλήματα και τις αδυναμίες που υπάρχουν,» είπε, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες νομοθεσίες και να προχωρήσει η θέσπιση νέων νομοθεσιών.

Η κ. Σάββα ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει καταγράψει όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την αναδοχή και την υιοθεσία και εφόσον κριθεί αναγκαίο το κόμμα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς ρύθμιση τους, είτε αυτές αφορούν προτάσεις νόμου, είτε συναντήσεις με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα και την Υφυπουργό Πρόνοιας είτε και αυτεπάγγελτη εξέτασή τους από την Βουλή.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του κόμματος Άντρος Καυκαλιάς σημείωσε πως το κράτος θα πρέπει μέσα από ένα κατάλληλο πλαίσιο το οποίο θα ρυθμίζει και το ύψος των επιδομάτων να στηρίξει τις ανάδοχες οικογένειες. Και πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η διαδικασία της Αναδοχής δεν έχει ακόμη ρυθμιστεί με νομοθεσία αφήνει εκτεθειμένη την Πολιτεία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα αναλάβει πρωτοβουλία σε σχέση με το θέμα της μεταβίβασης περιουσίας των ανάδοχων γονέων προς ανάδοχα παιδιά  και δεσμεύτηκε τέλος πως ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Εργασίας θα θέσει άμεσα προς συζήτηση στην Επιτροπή όσα από τα θέματα άπτονται της αρμοδιότητας της Επιτροπής.

Από πλευράς ΑΚΕΛ συμμετείχαν επίσης ο Βουλευτής του κόμματος Άντρος Καυκαλιάς ως Πρόεδρος και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και η Σταύρη Καλοψιδιώτου Επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Μαρία Ιωαννίδου, Επικεφαλής του Γραφείου Οικογενειακής Πολιτικής του ΑΚΕΛ, και η Μαρίνα Σάββα, Επικεφαλής του Τομέα Μετανάστευσης του ΑΚΕΛ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι Μαριάννα Σάββα και Άννα Μαλτέζου από την οργάνωση “Hope for Children”, η νομικός Αμφιτρίτη Παναγιώτου, η Άντρη Αντρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), ο Δήμος Θωμά Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης, η Άντρια Νεοκλέους και η Αφροδίτη Λούγκρου

Επίσης στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Γιώργος Σωτηρίου ο οποίος είναι ανάδοχος γονέας, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία υιοθεσίας παιδιού.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα