Αν. ΚΕ για βρετανικό πλοίο: Είναι ένα μεγάλο ψέμα ότι δεν απέπλευσε (vid)

Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων για τον κρατικό προϋπολογισμό και για τον ανθρωπιστικό διάδρομο.

Αρχικά μιλώντας για τον κρατικό προϋπολογισμό ανέφερε ότι ήταν προφανές πως θα περνούσε, με κάποιες τροπολογίες όπως γίνεται κάθε χρόνο. «Εμείς κρατάμε την ουσία ότι είμαστε πλέον μπροστά σε μια αφετηρία με θετικές προϋποθέσεις, με καλούς οιωνούς για να υλοποιήσουμε τον οδικό χάρτη που έχουμε μπροστά μας για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες. Η κυπριακή οικονομία είναι μικρή, ευάλωτη σε εξωγενείς

παράγοντες και θα ήταν ανεύθυνο να πούμε ότι είμαστε αλώβητοι και ότι δεν θα έχουμε πιέσεις και προβλήματα».

Για τον ανθρωπιστικό διάδρομο και αναφερόμενος συγκεκριμένα σε σημερινό δημοσίευμα στο οποίο αναγράφεται ότι το πλοίο δεν έχει αποπλεύσει απάντησε ότι είναι ένα μεγάλο ψέμα.  «Το σχέδιο ‘Αμάλθεια’ έχει χαιρετιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα Ηνωμένα Έθνη, από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και από κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών. Το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της ασφάλειας. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει που να αποτρέπει την υλοποίηση αυτού το σχεδιασμού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει  στη διάθεση ξένων κρατών και κυβερνήσεων τις υποδομές της, να τις αξιοποιήσουν για να υλοποιήσουμε αυτή την προσπάθεια να πάει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ κατά την χθεσινή του επίσκεψη στην Κύπρο είδε επί του εδάφους τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει και εξ όσον έχει πει είναι και το Ισραήλ υπερ αυτής της προσπάθειας. Θέλουμε με κάθε τρόπο να υλοποιήσουμε αυτή την πρωτοβουλία για να πάει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό».
Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το πρώτο πλοίο φορτώθηκε και έχει φύγει από το λιμάνι της Λάρνακας, από εκεί και πέρα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ούτε την εξουσία, ούτε την επάρκεια ούτε και τη δύναμη να αποφασίσει για το που θα καταπλεύσει ένα πλοίο, πότε και πως.

Εκείνο που είναι γεγονός είναι ότι το πλοίο αυτό επειδή είναι αποβατικό προσφέρεται λόγω των ελλείψεων λιμενικών υποδομών στην περιοχή της Γάζας μπορεί να προσεγγίσει, να κατεβάσει όλο το ανθρωπιστικό υλικό στην περιοχή, όμως αυτό δεν έχει γίνει για κάποιους λόγους που εμείς δεν γνωρίζουμε.

Εκείνο που έχουμε μάθει είναι ότι αφορά ζητήματα ασφάλειας, από εκεί και πέρα αν θα πάει στο γειτονικό λιμάνι της Αιγύπτου και από εκεί να μεταφερθεί η βοήθεια οδικός στη Γάζα είναι κάτι που δεν το ξέρουμε».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΞ Ισραήλ: Υπέρ μιας ταχείας διαδικασίας για ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα

Keywords
Τυχαία Θέματα