"Σύννεφα" νομισματικής κρίσης πάνω από την Τουρκία

Σύννεφα μιας νέας νομισματικής κρίσης μαζεύονται πάνω από την Τουρκία...Η σημερινή ήταν μαύρη για το τουρκικό νόμισμα το οποίο κατέγραψε νέα πτώση, με αποτέλεσμα 1 δολάριο να αντιστοιχεί σχεδόν σε 4 τουρκικές και 1 ευρώ σε 4,6 τουρκικές.

Τα επιτόκια βρέθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς αυξήθηκαν σε 13 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 46 μονάδες βάσης ή κατά 13%, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό της Τουρκίας από το εξωτερικό.

Η Κεντρική Τράπεζα

της Τουρκίας αναγκάστηκε να παρέμβει δεν πέτυχε θαύματα αν και αποφάσισε να διαθέσει 3 δις τουρκικές λίρες για να στηρίξει το νόμισμα.

Η τουρκική οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια οικοδομείται στην άμμο, εξαρτάται απόλυτα από τις ατζέντες Ερντογάν. Μάλιστα, αν και αντικατέστησε πέρσι τον Δεκέμβρη τον Κεντρικό Τραπεζίτη, έρχεται τώρα μερικούς μήνες μετά σε νέα ρήξη με την Κεντρική Τράπεζα.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι πίσω από όλο αυτό βρίσκεται η επικείμενη δίκη σε αμερικανικά δικαστήρια Τούρκων πρώην κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι παραβίασαν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και προέβαιναν σε εμπόριο χρυσού δισεκατομμυρίων με την Τεχεράνη.

Ωστόσο, τα οικονομικά ξεσπάσματα των τελευταίων 24ωρων είναι αποτέλεσμα της πλασματικής εικόνας που δημιούργησε ο Ταγίπ Ερντογάν για την οικονομία. Αρκεί μόνο να σας πω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας 12 εκ. άνθρωποι ζούσαν πέρσι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ 250,000 Τούρκοι με 4 δολάρια την ημέρα.

Έντονη ανησυχία και στα κατεχόμενα

Στα κατεχόμενα έχουν πληρώσει βαρύ το τίμημα κάθε φορά που η τουρκική οικονομία βρισκόταν σε κρίση. Η οικονομία του ψευδοκράτους είναι απόλυτα διασυνδεδεμένη με την τουρκική λίρα και την οικονομική ενίσχυση.

Το 2001, η Τουρκία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με μια ακόμα ισχυρή νομισματική κρίση με αποτέλεσμα μέσα σε μερικά 24ωρα η τουρκική λίρα να χάσει το 70% της αξίας της. Τότε το ΔΝΤ είχε δανείσει την τουρκική κυβέρνηση με 15 δις για να διασωθεί. Στο ψευδοκράτος σημειώθηκε η πρώτη τραπεζική κρίση, κατέρρευσε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Δέκα τράπεζες έκλεισαν και τότε έγινε και το πρώτο "κούρεμα" καταθέσεων. "Κουρεύτηκαν 90,000 καταθετικοί λογαριασμοί.

Έγιναν 15,975 κατασχέσεις και εκποιήθηκαν οι περιουσίες 3,080 ατόμων.

Οι συνολικές απώλειες για την παράνομη οικονομία του ψευδοκράτους έφτασαν τα 316 εκ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία της τουρκικής λίρας τον Ιανουάριο του 2001. Από αυτήν την κρίση το ψευδοκράτος δεν συνήλθε ποτέ, το 2009 άλλες τρεις τράπεζες κατέρρευσαν και μέχρι σήμερα άλλες εφτά είναι κρατικοποιημένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα