"Σφυρίζουν αδιάφορα" για καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών

Ευρωπαϊκή οδηγία σε σχέση με τις καταχρηστικές ρήτρες τραπεζών, δεν εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Τη συγκεκριμένη επισήμανση έκανε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης στο πλαίσιο της κλειστής συζήτησης ''Οι καταχρηστικές ρήτρες των τραπεζών'' που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σήμερα το πρωί στο Σπίτι της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ.Μαυρίδης, συγκεκριμένη

Ευρωπαϊκή Οδηγία του 1993 -σχετικά με τις συμβάσεις στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι τραπεζικές συμβάσεις- παρόλο που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της Κύπρου το 1996 εντούτοις δεν υπάρχει πλήρης εφαρμογή της.

Η εν λόγω Οδηγία, συνέχισε ο κ. Μαυρίδης, έρχεται να διασφαλίσει ότι ο ισχυρός, εν προκειμένου οι τράπεζες, δεν έρχεται να ασκήσει την ισχύ του επί του ανίσχυρου δηλαδή επί του καταναλωτή.

Μάλιστα, μετά από έρευνα που διενήργησε ο ίδιος στις Βρυξέλλες διαπίστωσε ότι η Κύπρος αποτελεί περίπτωση όπου παρατηρείται μαζική, συστηματική και διαχρονική παραβίαση της συγκεκριμένης Οδηγίας υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο διερεύνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τυχόν μη αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας αυτής περί καταχρηστικών ρητρών.

Ο Ευρωβουλευτής επεσήμανε επίσης ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι πολίτες μεταξύ των οποίων και οι Κύπριοι είναι υπό δυσμενή διάκριση όσον αφορά αυτό το θέμα εξηγώντας ότι σε άλλα κράτη μέλη τα ζητήματα αυτά έχουν ήδη διευθετηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα