"Πράσινο φως" για ν/σ ασφάλειας των υπεράκτιων εργασιών ΦΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα σε νόμο τροποποιητικό νομοσχέδιο για την Περιβαλλοντική Ευθύνη όσον αφορά την Πρόληψη και την Αποκατάσταση Περιβαλλοντικής Ζημιάς Νόμου, με τον οποίο επιτυγχάνεται η εναρμόνιση με το άρθρο 38 της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2013 για την ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και

φυσικού αερίου και την τροποποίηση της Οδηγίας 2004/35/ΕΚ.

Ειδικότερα, με το νόμο διευρύνεται η έννοια της περιβαλλοντικής ζημιάς, ώστε αυτή να καλύπτει και τη ζημιά που προκαλείται στην περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων, στις περιπτώσεις που αυτά δε διέπονται από τον περί Προστασίας και Διαχείρισης των Υδάτων Νόμο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να εναρμονιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο μέχρι τις 19 Ιουλίου 2015, ωστόσο το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 9 Ιουλίου 2015, αμέσως πριν τη λήξη της προηγούμενης συνόδου για τις θερινές διακοπές του σώματος, και ως εκ τούτου δεν παρεχόταν ο απαιτούμενος χρόνος στην επιτροπή να το εξετάσει εντός των χρονικών πλαισίων που καθορίζει η σχετική Οδηγία.

Σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος η ρύθμιση σκοπό έχει να διασφαλίσει ότι οι κάτοχοι άδειας υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου θα είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνοι για την πρόληψη και αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών που ενδεχομένως να προκαλέσουν οι εργασίες τους στα θαλάσσια ύδατα του κράτους μέλους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι εργασίες αυτές.

Με το νέο νόμο επεκτείνεται η εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να καλύψει και τις δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης που πραγματοποιούνται στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η υιοθέτηση της νομοθεσίας καθυστέρησε και αυτό ήταν λάθος.

Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία που έχουν οι εργασίες στην ΑΟΖ όπως αντιλαμβανόμαστε και τη σημασία για την προστασία του πλούτου των περιβαλλοντικών πόρων της Κύπρου που είναι οι ακτές, πρόσθεσε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε πως επί του συγκεκριμένου θέματος η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε εχθρική προπαγάνδα που αναφέρονταν σε περιβαλλοντική καταστροφή σε περίπτωση ατυχήματος στη διαδικασία αξιοποίησης του υδρογονανθράκων.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι με τη νομοθεσία και την εφαρμογή της στα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος κατά την εξόρυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων η Δημοκρατία έχει στη φαρέτρα της ένα σύγχρονο εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα