"Ορκίστηκε" ο Μουσταφά Ακιντζί

Στην πρόταση του για την Αμμόχωστο αναφέρθηκε εκτενώς ο Μουσταφά Ακιντζι παραλαμβάνοντας σήμερα το απόγευμα τα ηνία από τον Ντερβίς Έρογλου.
Ο Μουσταφά Ακιντζί προτείνει:Επιστροφή των Βαρωσίων στους Ε/κ με αντάλλαγμα το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του παράνομου Αεροδρομίου της Τύμπου. Άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων. Λειτουργία των τουρκικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις ελεύθερες περιοχές και των αντίστοιχων που λειτουργούν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχες, στα κατεχόμενα.Διαμοιρασμός του
νερού που θα έρθει μέσω αγωγού από την Τουρκία. Ο Ακιντζί ανέφερε πως βάση λύσης για τον ίδιο αποτελεί η Κοινή Διακήρυξη Αναστασιαδη - Ερογλου ενώ θεωρεί πως η οικονομική κρίση αλλά και το ζήτημα του Φυσικού αερίου μπορούν να καταστούν πυλώνες που θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.
Μίλησε ακόμη για ομόσπονδη Κύπρο που θα συμβάλλει στην σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου -Τουρκίας και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιαδη να δείξει την αποφασιστικότητα, την οποία έδειξε την περίοδο του Σχεδίου Ανάν.
Απών ο Ερντογαν
Αξίζει να αναφερθεί πως την Τουρκική Κυβέρνηση εκπροσώπησε τελικά ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλεντ Αρίντς ο οποίος στην αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογαν φάνηκε να στηρίζει τον νέο Τ/κ ηγέτη.
Όλα αυτά έγιναν υπό την σκιά παρέμβασης του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος εκφράστηκε με πλήρη απαξίωση κατά του νέου Τ/κ ηγέτη. Kληθείς να τοποθετηθεί για τα περί νέας σχέσης Τουρκίας - Κατεχομένων κάλεσε άπαντες να μην ανησυχούν γιατί όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία διερωτήθηκε αν ο απώτερος στόχος του Ακιντζί είναι η ένωση του ψευδοκράτους με την «ρωμαίικη διοίκηση της νότιας Κύπρου» κατά την έκφραση του. Μάλιστα χαρακτήρισε αυτή την προοπτική ως «λανθασμένη» και «επικίνδυνη».

Εξάλλου, ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί κάλεσε τον Ακκιντζί να αντιληφθεί τους ιστορικούς κινδύνους αφού οι Ε/κ κατα τον ισχυρισμό του "εκείνο που θέλουν-είναι μια Κύπρο χωρίς Τούρκους». Αβέρωφ: H κοινωνία να είναι έτοιμη για ιστορικές αποφάσεις Στο μεταξύ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου μετρά από συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη δηλώνει πως πρέπει η κοινωνία να είναι έτοιμη για να πάρει τις ιστορικές της αποφάσεις.
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως στον ΔΗΣΥ δρομολογούν πορεία προς τη βάση σε μια εκστρατεία για συζήτηση της λύσης. Όπως είπε εάν οι δύο ηγέτες φτάσουν σε μια βιώσιμη και συμφωνημένη λύση, πρέπει η κοινωνία να είναι έτοιμη για να πάρει τις ιστορικές της αποφάσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα