"Μαζί να προστατεύσουμε το ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγη"

*Αποσπάσματα από την ομιλία του Ν. Συλικιώτη στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία, στα Περβόλια Λάρνακας, 11.11.2017

Είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο να φιλοξενεί το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας δράσης για το δικαίωμα στην κατοικία. Εάν επιτύχουμε συντονισμό στον αγώνα μας θα αποκτήσουμε νέα δυναμική στον αγώνα που δίνουμε ενάντια στις εκποιήσεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της γης και ενάντια στην εμπορευματοποίηση

της κατοικίας. Με την ανταλλαγή εμπειριών, ως μια γροθιά, θα μπορέσουμε πιο εύκολα να προστατεύσουμε το ανθρώπινο δικαίωμα στην στέγη και να παρεμποδίσουμε την προσπάθεια φτωχοποίησης και εξαθλίωσης των λαών μας από τα ντόπια και ξένα κέντρα αποφάσεων.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης και με την επιβολή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, το δικαίωμα στη στέγαση τείνει να επικρατήσει ως ένα εμπορικό καταναλωτικό αγαθό-εργαλείο για κερδοσκοπία. Ως αποτέλεσμα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες του κανιβαλισμού των τραπεζίτων εις βάρος των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να γίνουν δανειολήπτες. Έτσι και στην Κύπρο ως αποτέλεσμα του ξηλώματος του κοινωνικού κράτος, των τροποποιήσεων των σχετικών δικλείδων ασφαλείας στα διάφορα νομοθετήματα, του κουρέματος των μικροοφειλετών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών των τραπεζών, η οικογενειακή στέγη αλλά και η μικρή οικογενειακή επιχείρηση μετατρέπεται σε εμπόρευμα-αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους τραπεζίτες και τους ιδιώτες επενδυτές.

Δυστυχώς η κυβέρνηση αλλά και η πλειοψηφία των κομμάτων της Κυπριακής Βουλής προώθησαν τις εκποιήσεις, μεριμνώντας για τα συμφέροντα και την προστασία των τραπεζών, χωρίς να νοιαστούν για το παρόν και το μέλλον του κυπριακού λαού. Έπειτα, παρόλες τις κυβερνητικές υποσχέσεις για κάποια σενάρια προστασίας, δεν είδαμε απολύτως τίποτε. Σήμερα η μέγγενη των εκποιήσεων επικρέμεται πάνω από χιλιάδες οικογένειες και βιοπαλαιστές της Κύπρου.

Το θέμα των εκποιήσεων έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), η οποία στηρίζει και με κάθε τρόπο ενισχύει τον αγώνα των λαών εναντία στις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΤΡΟΙΚΑ με στόχο να αποτρέψει τις εκποιήσεις πρώτης κατοικίας αλλά και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Η GUE/NGL έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην αισχροκέρδεια των τραπεζών και στις μαζικές εκποιήσεις, και παλεύει για να προστατευτεί το δικαίωμα στην στέγαση καθώς και το δικαίωμα για μια αξιοπρεπή ζωή για όλους τους ανθρώπους.

Με αφορμή μια συζήτηση που άρχισε στο Κοινοβούλιο για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ σε σχέση με το πρόβλημα για την έλλειψη στέγης, η GUE/NGL τόνισε στο ψήφισμα που κατέθεσε πως δεν αρκεί να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και να λέμε πως το δικαίωμα στην στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Αυτό που απαιτείται είναι να τερματιστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας, και οι πολιτικές που προωθεί η ΕΕ μέσω του ευρωπαϊκού εξαμήνου, της οικονομικής διακυβέρνησης και του Συμφώνου Σταθερότητας. Να τεθούν φραγμοί στην εκμετάλλευση των ανθρώπων από τις τράπεζες, να υπάρξει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος καθώς και να προωθηθούν μέτρα για ώθηση της πραγματικής οικονομίας, για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και εξάλειψη της φτώχειας. Δυστυχώς όμως και πάλι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στο Κοινοβούλιο αρκέστηκε στο να υιοθετήσει ένα ψήφισμα που αναγνωρίζει μεν πως πολλοί άνθρωποι στερούνται το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη στέγαση, αλλά δεν αναφέρονται οι αιτίες του προβλήματος, ούτε κατατίθεται ολοκληρωμένη πρόταση για καταπολέμηση του προβλήματος.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την περίπτωση της Κύπρου, ως ΑΚΕΛ μαζί με την ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ασκήσαμε πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση στην ΕΕ. Στόχος μας ήταν να μην επιτραπεί η εφαρμογή μιας κοινωνικά άδικης ρύθμισης για τις εκποιήσεις αλλά να υπάρχει δίκτυ προστασίας.

Μαζί θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατή συμμαχία προκειμένου να προστατευτούν οι ευάλωτες οικογένειες και οι εκποιήσεις να στοχεύσουν στους μεγαλοοφειλέτες, όλους αυτούς που τόσα χρόνια πλούτιζαν εις βάρος των λαών.

*Όσα αναγράφονται αποτελούν απόψεις του ατόμου που υπογράφει το άρθρο. Σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν άποψη του Sigmalive.

Keywords
Τυχαία Θέματα