"Καμπανάκι" ΔΝΤ για το χρέος του ιδιωτικού τομέα

Θετικά σχόλια για την οικονομία της Κύπρου με "αστερίσκους" για το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα και το επίπεδο των NPLs περιλαμβάνει η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ επισκέφτηκε την Λευκωσία την περίοδο 19-30 Μαρτίου, για το δεύτερο γύρο

συζητήσεων της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι από την τελευταία φορά που η αποστολή του επισκέφτηκε τη Λευκωσία, η οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου συνέχισε να επιταχύνεται, με τη στήριξη των κατασκευών, του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών. Η ανεργία έχει υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ η δημοσιονομική θέση της χώρας έχει καταγράψει αξιοσημείωτη βελτίωση και το δημόσιο χρέος έχει υποχωρήσει κάτω από το 100% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική και βιώσιμη βελτίωση στις μακροοικονομικές συνθήκες, το χρέος του ιδιωτικού τομέα παραμένει εξαιρετικά υψηλό και η συνεχιζόμενη έλλειψη πειθαρχίας στην αποπληρωμή δανείων έχει διατηρήσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η ανάγκη για επιπλέον προβλέψεις και περιορισμένες ευκαιρίες για νέο δανεισμό εξακολουθεί να επιβαρύνει την κερδοφορία των τραπεζών.

Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης της Κύπρου αναμένεται να επιταχυνθεί, με το ΔΝΤ να προβλέπει ότι το κυπριακό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4-4,25% το διάστημα 2018-19.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα