"Ισλαμο..τρόμος" στα κατεχόμενα-Το ρεύμα φόβου κι οι απόψεις

Το ρεύμα του φόβου της «αποκατάστασης» του Ισλάμ στον πυρήνα της θρησκευτικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων επικρατεί στα κατεχόμενα, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ του Associated Press.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες και οι εκπαιδευτικοί στα κατεχόμενα, σχολιάζοντας το εν λόγω ζήτημα, αντιτίθενται στην ερμηνεία αυτή, την οποία αποκαλούν ως αβάσιμο φόβο.

Επιμένουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι η αποκατάσταση του

Ισλάμ στον πυρήνα της συλλογικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων, όπως συνέβαινε για αιώνες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Στο δημοσίευμα, εξάλλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία προβάλλεται ως «προστάτης» των τουρκόφωνων και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εσωτερικά των κατεχομένων, αφού τροφοδοτεί τα κατεχόμενα με ποσά που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ετησίως.

Σε δηλώσεις τους στο AP, ο Πρόεδρος συνδικάτου των δασκάλων στα κατεχόμενα αλλά και ηγέτης αριστερού κόμματος, αναφέρουν ότι ο σκληρός εθνικισμός και ο μιλιταρισμός ήταν ανέκαθεν παραδοσιακοί μηχανισμοί ελέγχου στα κατεχόμενα, κάτι το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο τώρα με τη θρησκεία.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ότι έχουν αποσταλεί 400 ιμάμηδες "που ενεργούν σαν ιεραπόστολοι" για να υπηρετήσουν τζαμιά και να δώσουν μαθήματα για τις διδασκαλίες του Κορανίου.

Αταλάι: Τα 300 επιπλέον τζαμιά λειτουργούν για τις ανάγκες των πιστών

100 περισσότερα τζαμιά λειτουργούν στα κατεχόμενα και αυτό, σύμφωνα με τον Μουφτή, γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι πιστοί. Ο Αταλάι επιμένει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη δική τους κυβέρνηση και θεσμούς που δεν μπορούν να ελεγχθούν από την Τουρκία. Τονίζει, επίσης, ότι η ενίσχυση της ισλαμικής πίστης στα κατεχόμενα δεν θα προκαλέσει περισσότερη διαφωνία και σύγκρουση με τους ορθόδοξους Χριστιανούς Ελληνοκύπριους, φέρνοντας ως παράδειγμα την προϊστορία των δυο κοινοτήτων.

Ο Μουφτής λέει ότι έχει επενδύσει βαθιά σε ειρηνευτικές προσπάθειες στο νησί και ότι μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου έχουν κοινό μέτωπο για την ειρήνη στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα