"Ενίσχυση τοπικών κυβερνήσεων που υλοποιούν το 70% των νόμων ΕΕ"

Απαιτείται μεγαλύτερη και συστηματικότερη ενίσχυση των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων γιατί αυτές υλοποιούν το 70% των νομοθεσιών της ΕΕ, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών (Committee of Regions – CoR), Καρλ Χάινς Λάμπερτζ.

Ο κ. Λάμπερτζ βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του Assembly of European Regions που αρχίζει νωρίς

το απόγευμα στη Λάρνακα. Θα συμμετάσχει επίσης αργότερα σε διάλογο με τους πολίτες για το μέλλον της ΕΕ, στο Δημοτικό Μέγαρο Στροβόλου.

Ο ίδιος θεωρεί ότι οι πολίτες στην ΕΕ έχουν ήδη στείλει μήνυμα ότι το μέλλον είναι στην ΕΕ και η ίδια η Ένωση πρέπει να παράξει αποτελέσματα προς όφελός τους.

«Αν οι εκλογές είναι ένας καλός δείκτης για την αξιολόγηση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική, οι πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές είχαν το υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής (50,97%) σε σύγκριση με τα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η ΕΕ έχει σημασία. Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ακράδαντα ότι το μέλλον τους βρίσκεται σε μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα είναι ώρα για την ΕΕ να επιτύχει αποτελέσματα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών.

Τονίζει πως είναι σημαντικό να λέμε ξανά και ξανά ότι η ΕΕ δεν είναι μόνο οι Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, είναι κάθε κράτος μέλος, περιφέρεια, πόλη και χωριό.

«Το να ακούμε τους πολίτες και να υπάρχει εμπλοκή είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ είναι πιο δεκτική στις ανάγκες τους. Ωστόσο, η συμμετοχή των πολιτών στην ΕΕ δεν πρέπει να είναι μόνο κατά τις εκλογές: πρέπει να είναι μόνιμη, συνεχής και ευέλικτη», τονίζει.

Σε επισήμανση ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων στο Βουκουρέστι, ο ίδιος αναφέρθηκε πολλές φορές στη σημασία των τοπικών κυβερνήσεων και των τοπικών αρχόντων και στην ανάγκη για μεγαλύτερη εμπλοκή, ο κ. Λάμπερτζ ανέφερε ότι θα έπρεπε οι κυβερνήσεις της ΕΕ να είχαν αναγνωρίσει ως τώρα την σημασία των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων στην οικοδόμηση της ΕΕ.

«Έχουν περάσει 25 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Αυτό επέτρεψε στις περιφέρειες και τις πόλεις από κάθε κράτος μέλος να συμβάλλουν επίσημα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και, επιπλέον, το ένα τρίτο του τρέχοντος προϋπολογισμού της ΕΕ δεσμεύεται επί του παρόντος για περιφερειακά κονδύλια, που διαμορφώνεται μαζί με τις περιφέρειες και τις πόλεις. Μέχρι τώρα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έπρεπε να είχαν αναγνωρίσει τη σημασία των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων στο οικοδόμημα της ΕΕ», σημειώνει στο ΚΥΠΕ.

Ο κ. Λάμπερτζ υπενθυμίζει ότι το 2017, σε κοινή δήλωση στη Ρώμη, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν ρητά τη σημασία της συνεργασίας για το μέλλον της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Είπε παράλληλα ότι πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε πολιτικούς από τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για να αναθεωρήσει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι πολιτικές της ΕΕ, ώστε να μην υπάρχουν αποκλεισμοί και διακρίσεις. Αυτή η ομάδα εργασίας ζήτησε ορθά έναν νέο τρόπο εργασίας, με τη συμμετοχή των περιφερειών και πόλεων.

«Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, οι ηγέτες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί επισήμως ότι θα υπάρξει αλλαγή.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους για το μέλλον της ΕΕ στο Sibiu της Ρουμανίας, τον Μάιο, οι ηγέτες δεν υπενθύμισαν την εργασία που γίνεται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Αργότερα αυτό τον μήνα θα παρουσιάσουν το όραμά τους για την επόμενη πενταετή θητεία, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα επιβεβαιώσουν την ανάγκη να ενώσουμε δυνάμεις», ανέφερε στο ΚΥΠΕ.

Για να γίνει αυτό, σημείωσε ο κ. Λάμπερτζ, χρειάζεται όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τη νομοθεσία τους, να δείξουν αλληλεγγύη και να εξασφαλίσουν ότι κανείς δεν έχει μείνει πίσω. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε, τόνισε, ότι οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις - που υλοποιούν το 70% των νόμων της ΕΕ και είναι το πιο αξιόπιστο επίπεδο διακυβέρνησης - αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

«Ενδυναμώνοντας το ένα εκατομμύριο τοπικούς πολιτικούς της ΕΕ μέσω της ενίσχυσης του ρόλου τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η ΕΕ θα βελτιώσει την ποιότητα των νομοθετημάτων της και θα ενισχύσει τη δημοκρατική της νομιμότητα. Πρέπει να αποδείξουμε ότι μόνον εάν συνεργαστούμε ως Ένωση μπορούμε να λύσουμε προβλήματα, όπως η ανεργία, η κλιματική αλλαγή και ο κοινωνικός αποκλεισμός», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις και οι περιφέρειες και γιατί είναι σημαντικό να τους παράσχουμε περισσότερες αρμοδιότητες και εξουσίες, ο κ. Λάμπερτζ αναφέρθηκε στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, στην κοινωνική ένταξη, στην αντιμετώπιση της περιφερειακής ανισότητας και στη μετάβαση σε μια οικονομία ελεύθερη από άνθρακα.

«Εάν θέλουμε να ξεπεράσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις, οι περιφέρειες και οι πόλεις χρειάζονται αποφασιστικά μακροπρόθεσμες σταθερές επενδύσεις και άρα ο προϋπολογισμός της ΕΕ μετά το 2020 είναι καθοριστικός. Σήμερα, το επίπεδο των δημόσιων επενδύσεων στην ΕΕ είναι απλά πολύ χαμηλό και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καλυφθεί αυτό το χάσμα, ώστε να μπορέσουν οι περιφέρειες και οι πόλεις να έχουν αποτελέσματα», ανέφερε.

Συνεπώς, τόνισε, μια φιλόδοξη Ευρώπη με συνοχή χρειάζεται έναν φιλόδοξο προϋπολογισμό. Εξήγησε ότι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η Επιτροπή των Περιφερειών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτούν αύξηση των συνεισφορών των κρατών μελών από 1% σε 1,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος τους.

«Απαιτούμε να υπάρξει δέσμευση για διατήρηση του ενός τρίτου του επόμενου προϋπολογισμού της ΕΕ για την πολιτική συνοχής. Αυτό μειώνει τον αντίκτυπο της λιτότητας και για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε για την πολιτική συνοχής, επιστρέφονται € 2,7», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λάμπερτζ, το ένα τέταρτο των ταμείων συνοχής δαπανώνται αυτή τη στιγμή για δράσεις για το κλίμα και από το 2014 ποσό €16.5 δισεκατομμυρίων έχει χρησιμοποιηθεί για projects κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωσης για 1,2 εκατομμύρια ευάλωτες ομάδες πολιτών, περιλαμβανομένων και μεταναστών.

«Πρόκειται για την μοναδική ευρωπαϊκή πολιτική που φέρνει μαζί φορείς της ΕΕ, εθνικούς, τοπικούς και περιφερειακούς θεσμούς, για διαμόρφωση και υλοποίηση στρατηγικών ανάπτυξης, βασισμένων σε κοινές αξίες. Είναι απλά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να δείξουμε ότι η Ευρώπη αφορά τη συνεργασία και αυτή μπορεί να οικοδομηθεί μόνο σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις κοινότητές μας», είπε ο κ. Λάμπερτζ στο ΚΥΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα