"Ένεση ρευστότητας" - Το Κράτος θωρακίζει τον Συνεργατισμό

Ένεση ρευστότητας χορηγεί η κυβέρνηση στον Συνεργατισμό για να διαλύσει τη σκόνη της αμφισβήτησης και να θέσει τέρμα στη φημολογία, που αναπτύσσεται και οδηγεί τους καταθέτες σε μαζικές αποσύρσεις χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, μέχρι την Τρίτη, αναμένεται ότι το κράτος θα παρέμβει με δύο αποφασιστικές κινήσεις.

Αφενός:

- Το κράτος θα προχωρήσει στην κατάθεση ενός σεβαστού χρηματικού ποσού στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Το

πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό και για τη δεύτερη κίνηση, η οποία αφορά στο ομόλογο.

Συγκεκριμένα:

- Το κράτος θα εκδώσει ομόλογο στην εγχώρια αγορά.

- Το ομόλογο θα απευθύνεται μόνο σε επενδυτές. (όχι φυσικά πρόσωπα)

- Τα χρήματα, τα οποία θα αντληθούν θα κατατεθούν στον Συνεργατισμό.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγει ομπρέλα στον Συνεργατισμό το Κράτος

Εκτιμάται ότι το ομόλογο θα κεντρίσει το ενδιαφέρον και των εγχώριων τραπεζών, οι οποίες έχουν υπερβάλλουσα ρευστότητα και θα επιδιώξουν να την χρησιμοποιήσουν για να επωφεληθούν από την απόδοσή του. Δεν αποκλείεται, την ίδια ώρα, να συμμετέχει και ο ίδιος ο Συνεργατισμός.

Έγκυρη πηγή από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα ανέφερε στο Σίγμα ότι "η ρευστότητα σήμερα βρίσκεται στο 24% με 25%. Μετά από τις κινήσεις του κράτους σίγουρα θα ξεπεράσει το 40%. Μπορεί και να διπλασιαστεί".

Οι κινήσεις κρίθηκαν αναγκαίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αφού κόντρα στο ηχηρό θετικό μήνυμα του σοβαρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, με το κλείσιμο της πρώτης φάσης την περασμένη Πέμπτη, οι εκροές καταθέσεων την περασμένη Παρασκευή χτύπησαν κόκκινο.

Στόχος των κινήσεων είναι:

- Η διασφάλιση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η οποία εισήλθε στο στάδιο της κατάθεσης δεσμευτικών προτάσεων από τους δυνητικούς επενδυτές.

- Η διασφάλιση των καταθετών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για ολόκληρο τον Συνεργατισμό, φαίνεται ότι η πλάστιγγα γέρνει, με τις "ευλογίες" και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, προς την κατεύθυνση της διάθεσης του "υγιούς" του κομματιού σε επενδυτή.

Σ' αυτή την περίπτωση όπως, εδώ και καιρό επισήμανε το Σίγμα, θα δημιουργηθεί από τα "σπλάχνα" του Συνεργατισμού ο Φορέας Διαχείρισης Δανείων, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Διαβάστε επίσης: Σχέδια επί χάρτου κάνει το κράτος για τον Συνεργατισμό (VID)

Keywords
Τυχαία Θέματα