"Εκκλησία και Ελληνισμός μπορούμε να υπερβαίνουμε αδιέξοδα"

Η πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της Ελλάδος, με αφορμή την σημερινή Εορτή της Ορθοδοξίας, ταυτίστηκε στην άποψη ότι ο συμβολισμός της εικόνας, που παραπέμπει όπως είπαν, σε υπεράσπιση «αρχών και αξιών», «μας υπενθυμίζει τη δύναμη που διαθέτουμε ως Εκκλησία και ως Ελληνισμός να υπερβαίνουμε τα αδιέξοδα».

Η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, κατά την αντιφώνησή του σε γεύμα που παρέθεσε σε αυτόν και στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

της Ελλάδας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε προηγουμένως, ότι «στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, παρέχεται η ευκαιρία ανάδειξης της θεμελιώδους σημασίας της Ορθοδοξίας ως πραγματικής κιβωτού αρχών και αξιών» οι οποίες, πρόσθεσε, αφορούν «όχι μόνον τους πιστούς αλλά τον Άνθρωπο γενικώς, στην ανηφορική –και εν πολλοίς συσσύφεια- πορεία του προς την επιτέλεση της επί Γης αποστολής του».

«Όσο και αν οι Έλληνες υφίστανται το πικρότατον ποτήριον της στερήσεως, η μετοχή μας στην εορτή του Θριάμβου της Ορθοδοξίας και την κοινή τράπεζα έχει το δικό της νόημα σ΄ έναν τόπο που ευλογήθηκε και εσπάρη με θαύματα. Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει τη δύναμη που διαθέτουμε ως Εκκλησία και ως Ελληνισμός να υπερβαίνουμε τα αδιέξοδα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας στη συνέχεια ότι σε αυτούς τους δύσκολους, από κάθε άποψη, καιρούς, «έχουμε ανάγκη να επανεύρουμε το ήθος που γέννησε την Εικόνα».

Κάθε εικόνα, πρόσθεσε, καλεί σε συνάντηση με το απεικονιζόμενο πρόσωπο, ανάγει «επί το πρωτότυπον», πέραν του εαυτού μας, και με το πνευματικό της βάθος, μας συνδέει με τη μυστικότερη περιοχή της καρδίας, τον χώρο εκείνο όπου χάνει ή ευρίσκει κανείς την ψυχή του.

«Καθημερινά αντικρίζουμε πεσμένες εικόνες ανθρώπων που δοκιμάζονται και αξιών που καταπατούνται. Οι κοινωνίες συνήθως περιορίζουν και σμικρύνουν τον άνθρωπο. Η Εκκλησία τον εξυψώνει αποκαθιστώντας την ιερότητα της υπάρξεώς του», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της ελλαδικής Εκκλησίας.

Και, αναφερόμενος «σε αυτή την εποχή της συγχύσεως και των άκρων, των αντιφάσεων και της σκληρότητος του πολιτισμού μας», είπε ότι «προστρέχουμε στην αξία των Εικόνων, στην καρδιά της θεολογίας και την κοινή αίσθηση του ιερού, ως μάρτυρες της ιεράς διακονίας και των μεγάλων αναζητήσεων της ζωής». Διότι πορεύεται προς τα υψηλά μόνον όποιος πρώτα τιμήσει και αγαπήσει τη εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα