"Αγκάθι" τα κόκκινα δάνεια και πρώτη κατοικία για την Ελλάδα

Κορυφώνονται στην Αθήνα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης για να κλείσουν και τα τελευταία κεφάλαια των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εισπραχθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοπoίηση των τραπεζών.

Βασικό «αγκάθι» παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση των δύο μερών που κράτησε 14 ώρες

και επαναλήφθηκε από σήμερα το μεσημέρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%- 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών, ενώ οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Για την αγορά των «κόκκινων δανείων» από πιστωτικούς φορείς και funds, η ελληνική πλευρά προτείνει να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, άνω του 1 εκ. ευρώ (ανάλογα συνέβη στην Κύπρο), ενώ οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί το όριο του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

Αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε μήνυμα του στο Τουίτερ ανέφερε: «Καλωσορίζω την καλή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των Θεσμών στις συζητήσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων και στα μέτρα για τον χρηματοοικονομικό τομέα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει τελικά μεθαύριο Τρίτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να αποφασίσει την τυχόν εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα