"Αγία" Τηλλυριά: Μνήμες από τη φλεγόμενη κόλαση

Φωτιά και θάνατος. Από τον Αύγουστο του 1964 πέρασαν δεκαετίες, αλλά ο αντίλαλος των λίγων όπλων της αντίστασης εξακολουθεί να δονεί τα κακοτράχαλα βουνά της Τηλλυριάς και να συντηρεί στη μνήμη τούς ανθρώπους που διαφέντεψαν τη γη τους και τη λευτεριά τους με την αυτοθυσία τους.

Οι Τούρκοι συγκρότησαν ένα τάγμα πολέμου ατάκτων που αποβίβασαν στην περιοχή των Κοκκίνων και το ενίσχυσαν με Τουρκοκυπρίους που εξόπλισαν.

Κατασκεύασαν αμυντικά έργα και περίμεναν διαταγή του «Σουμέρ Μπέη» για να αρχίσουν επιθέσεις με κύριο

σκοπό τη δημιουργία τουρκικού προγεφυρώματος και ανεξάρτητου καντονίου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, το οποίο θα κάλυπτε εδαφικά τμήματα προς Λευκωσία- Μόρφου και θα συνενωνόταν με τη γραμμή Λευκωσίας-Κιόνελι-Αγύρτας, εξαρθρώνοντας την Κερύνεια.

Στις 8 Αυγούστου 1964 εμφανίστηκαν τα πρώτα σμήνη της τουρκικής αεροπορίας από 30 αεροπλάνα «F100» που άρχισαν να κτυπούν από τις 4:15 πραγματοποιώντας 50 εξορμήσεις με ρουκέτες και πολυβόλα. Ακολούθησαν νέα κύματα αεροπορικών επιδρομών εναντίον του αμάχου πληθυσμού.

Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες «ναπάλμ» εναντίον της Πόλεως Χρυσοχούς, της Γιαλιάς, της Λίμνης και του Πωμού.

Η αεροπορία επιτέθηκε στον Πύργο, στο Γουδί, στον Παχύαμμο κι έπληξε κινητό νοσοκομείο με ευκρινή τα σήματα του Ερυθρού Σταυρού με θύματα ένα γιατρό, πέντε νοσοκόμους και έξι τραυματίες.

Χτύπησαν αδιάκριτα εκκλησίες και σχολεία. Οι Τούρκοι αποβίβασαν ατάκτους και πολεμικό υλικό στα Κόκκινα.

Η Τηλλυρία μετατράπηκε σε φλεγόμενη κόλαση.

Οι εθελοντές κι οι εθνοφρουροί αμύνονταν του πάτριου εδάφους όπως μπορούσαν.

Στην ίδια ημέρα στον όρμο Ξηρού, οι δύο ακταιωροί Φαέθων και Αρίων, τα οποία αποτελούσαν τη μοναδική ναυτική δύναμη του νησιού, δέχτηκαν τους συνεχείς βομβαρδισμούς των τουρκικών αεροπλάνων.

Το Φαέθων, με βλάβες οι οποίες δεν είχαν επισκευασθεί από την Ελλάδα πριν αναχωρήσει, αδυνατούσε να ακολουθήσει το Αρίων το οποίο έφευγε προς τον κόλπο Χρυσοχούς.

Παρέμεινε αγκυροβολημένο στο Καραβοστάσι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις βόμβες, όμως καταστράφηκε ολοσχερώς: απολογισμός επτά νεκροί και 13 τραυματίες.

Η επόμενη ημέρα υπήρξε καταστροφική και συγκλονιστική. Η τουρκική αεροπορία βομβάρδιζε επί δύο ώρες τις γύρω κατοικημένες περιοχές με βόμβες ναπάλμ.

Η Τουρκία σαν διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνέχισε και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ίδια τακτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα