Αμετάβλητη η αξιολόγηση του S&P για κυπριακή οικονομία

Την αξιολόγησή του για την κυπριακή οικονομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ο οίκος Standard &Poor's ενώ αναμένεται και η σχετική ανακοίνωση του οίκου Moody's.

Ημέρα αξιολογήσεων για την κυπριακή οικονομία η σημερινή αφού οι δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων Standard &Poor's και Moody's εκδίδουν τα αποτελέσματά τους. Πρόκειται για τις πρώτες αξιολογήσεις μετά από την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

Ο οίκος Standard &Poor's επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη

και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο ΒΒ- και B αντίστοιχα διατηρώντας και τη θετική της προοπτική.

Αναφερόμενος στη θετική προοπτική, σχολιάζει ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της Κύπρου εντός του 2016 σε περίπτωση που οι οικονομικές επιδόσεις ξεπεράσουν τις προσδοκίες του και ταυτόχρονα καταγραφεί μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επί της ουσίας ο οίκος δεν προέβη σε διαφοροποίηση των δεδομένων αφού η αξιολόγηση έμεινε ως είχε μετά την αναβάθμιση της 25ης του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ο οίκος θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να ενισχύεται την περίοδο 2016 - 2019 με ρυθμό ταχύτερο του 2% σε πραγματικούς όρους.

Ο Standard &Poor's θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί στον απόηχο της ολοκλήρωσης της μνημονιακής πορείας της Κύπρου και παρά τα υψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν η βασικότερή του ανησυχία για την δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική επίδοση της χώρας.

Σημειώνει και το ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας που διαμορφώθηκε στο 1,6% το 2015. Αντανακλά όπως αναφέρει στην ανθεκτικότητα στους τομείς, των υπηρεσιών και του τουρισμού.

Ανάκαμψη ιδιωτικής κατανάλωσης

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στη σταδιακή ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης, αποδίδοντάς την αφενός στην αποδυνάμωση του ευρώ και αφετέρου στη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Standard &Poor's θεωρεί, την ίδια ώρα, ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και ο τομέας των κατασκευών συνέχισαν να λειτουργούν ως τροχοπέδι στην ανάπτυξη.

Αυτό όπως σημειώνει παρά το γεγονός ότι ο τομέας των κατασκευών κατέγραψε σημάδια ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια συρρίκνωσης.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών δεν αναμένει από την κυβέρνηση να συνεχίσει με μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Τονίζει δε, ότι αναμένει τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας που έχει άμεση σχέση με το μισθολογικό κόστος και τη μεταρρύθμιση που αφορά στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.

Εκτιμά ότι η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης θα έχει όφελος από τη σταδιακή μείωση των ανεργιακών επιδομάτων.

Η ανεργία προβλέπει ότι θα μειωθεί κάτω του 13% μέχρι το 2018 και το δημόσιο χρέος κάτω του 80% του ΑΕΠ μέχρι το 2019.

Ο Standard &Poor's αναφέρει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα μειώσουν περαιτέρω το δημόσιο χρέος, ωστόσο είναι ρεαλιστής και δεν αναμένει ιδιωτικοποίηση της Cyta πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Περαιτέρω εκτιμά ότι ο αποκλεισμός της Κύπρου από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν θα επηρεάσει την πρόσβαση της Κύπρου στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα