Α.Μαρκίδης:«Aντρέπεται ο ΠτΔ να πει ΔΔΟ; Άλλαξε πολιτική;» (VID)

Την δική του εκτίμηση για τα όσα ακούγονται περί «χαλαρής» ή «αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας έδωσε στο πλαίσιο της εκπομπής Μεσημέρι και Κάτι του «Σίγμα» ο Αλέκος Μαρκίδης, τονίζοντας ότι επί της ουσίας πρόκειται για ομοσπονδία με συγκεκριμένες εξουσίες στο κεντρικό Κράτος που θα προκύψει.

«Σημασία έχει ο κατάλογος εξουσιών που θα δοθεί στο κεντρικό κράτος», επεσήμανε τονίζοντας πως δική διαχρονική άποψη είναι πως όσο λιγότερες είναι οι εξουσίες του κεντρικού κράτους τόσο το καλύτερο για την λειτουργικότητα.

«Η ποιότητα ζωής των πολιτών θα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα

των τοπικών κυβερνήσεων. Όσον αφορά το Κέντρο, λιγότερες εξουσίες σημαίνει λιγότερες δυσλειτουργίες και άρα λιγοστεύουν οι κίνδυνοι συγκρούσεων», εξήγησε.

Μεταξύ άλλων είπε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Τουρκία ενώ έκανε μια αναφορά της κατάστασης επί εκθέσεων του Νιχάτ Ερίμ και την σημερινή συγκυρία .

Ακολούθως ο κ. Μαρκίδης μίλησε για την σημασία της Ε.Ε σχετικά με την λύση τονίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος της κυριαρχίας όλων των κρατών μελών πήγε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στο Συμβούλιο .

«Εκεί η συμμετοχή και επιρροή μας είναι ελάχιστη και το κεκτημένο είναι πάνω από το Σύνταγμά μας επομένως και ένα μεγάλο μέρος την νομοθετικής εξουσίας έχει φύγει. Αν λυθεί το Κυπριακό το ευρωπαϊκό κεκτημένο αυτόματα θα ισχύει ολόκληρη περιοχή. Άρα έχουμε ένα πλεονέκτημα», είπε.

Ο κ. Μαρκίδης τόνισε πως το θέμα των υδρογονανθράκων έχει ήδη συμφωνηθεί και η αρμοδιότητα διαχείρισης θα ανήκει στην Κεντρική Κυβέρνηση.

Για την δημόσια αντιπαράθεση του ΠτΔ με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ είπε πως δεν είναι διαφορά επί της ουσίας αλλά για μια διαφορά εκτίμησης.

Μίλησε παράλληλα για ορατούς κινδύνους από τη μη λύση που σχετίζεται με το θέμα της ΟΥΦΙΚΥΠ αλλά και από τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο κ. Μακρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πλευρά μας επιχειρεί στην παρούσα φάση να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στον ΟΗΕ μετά την αποτυχία του Κρανς Μοντανά.

Σε αυτό το πλαίσιο άφησε αιχμές κατά του ΠτΔ για το ότι δεν επιβεβαίωσε την βάση των συνομιλιών (Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία) κατά την ομιλία του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Αντρέπεται να πει την φράση (ΔΔΟ), άλλαξε πολιτική;» διερωτήθηκε προσθέτοντας πως δεν μπορεί να άλλαξε αφού ταυτόχρονα λέει ότι επιδιώκει εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. «Από αυτά όμως βγαίνουν συμπεράσματα ότι κάπου δεν θέλει να το πει και να έρθει ενώπιων της εσωτερικής κοινής γνώμης και να πει ποια είναι η πολιτική του», είπε προσθέτοντας «Γλυτώνει εσωτερικά από την αντιπολίτευση αλλά υφίσταστε κόστος εξωτερικά και μαζί ολόκληρη Κύπρος

Keywords
Τυχαία Θέματα