Αλυσίδα της Γνώσης: Ένα αρχιτεκτονικό ορόσημο για την Κύπρο

Ένα όνειρο πολλών ετών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, τόσο για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσο και για την Κύπρο ολόκληρη. Το Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», η νέα στέγη της γνώσης δεν αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι μόνο για την Πανεπιστημιούπολη, αλλά αρχιτεκτονικό ορόσημο για την χώρα μας, κυρίως ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη

της κοινωνίας της γνώσης με πρόσβαση στο ευρύ κοινό.

Αυτό μας ανέφερε η Υπεύθυνη του Γραφείου Εκδηλώσεων του Πανεπιστήμιου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, στο ερώτημα του SigmaLive αναφορικά με την νέα Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου την εκδήλωση που διοργανώνεται για μεταφορά των τελευταίων 600 βιβλίων, υπό τον τίτλο «Αλυσίδα της Γνώσης».

Η συλλογή της Βιβλιοθήκης, είπε η κα Κωμοδρόμου, ξεπερνά τις 600 χιλιάδες βιβλία, εκατομμύρια άρθρα περιοδικών σε ηλεκτρονική μορφή, πέραν των 40 χιλιάδων τίτλων ηλεκτρονικών βιβλίων κι άλλες 10 χιλιάδες τίτλοι οπτικοακουστικού υλικού. Ο χώρος θα στεγάζει περίπου ένα εκατομμύριο τόμους σε βιβλία και περιοδικά, με τις θεματικές τους να καλύπτουν όλα τα επιστημονικά αντικείμενα έρευνας, μελέτης ή διδασκαλίας. Έχουν επίσης διαμορφωθεί χώροι για σπάνια ή παλαιά βιβλία. Διαθέτει 900 θέσεις μελέτης, οι οποίες είναι εξοπλισμένες με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας.

Για την ιστορία, η κα Κωμοδρόμου αναφέρθηκε και στην ανέγερση του κτιρίου που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011, έκτασης περί τις 16.000m2 και αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα: υπόγειο, ισόγειο και τρεις όροφοι. Για την ανέγερση του κτιρίου, είπε, αξιοποιήθηκε η δωρεά ύψους οκτώ εκατομμυρίων εκ της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου εις μνήμην του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που ενστερνίστηκε την ιδέα να κρατηθούν ζωντανά τα ιδεώδη, στηρίζοντας τους νέους και προωθώντας την εκπαίδευση. Οφείλω να ομολογήσω, ανέφερε η Υπεύθυνη του Γραφείου Εκδηλώσεων, ότι η Πολιτεία στήριξε έμπρακτα το όραμα της κατασκευής αυτού του μεγαλεπήβολου έργου, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που διέρχεται ακόμα η χώρα μας.

Όσο αφορά τον πολυχώρο, η κα Κωμοδρόμου είπε ότι θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, την Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων, το Κέντρο Τεχνολογιών Υποστήριξης και Διδασκαλίας και το Κέντρο Γλωσσών.

Στο ερώτημα ποια είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου, η Δόξα Κωμοδρόμου αναφέρθηκε στον βασικό κύλινδρο του κτιρίου, ο οποίος σε οριζόντια διάταξη, όπως είπε, διαπερνά όλα τα επίπεδα του κτηρίου με αποτέλεσμα η ιδιαίτερη διαφώτιστη κατασκευή διαμέτρου περίπου 40 μέτρων, με το φως της μέρας να διαχέεται σε ελεγχόμενο επίπεδο στους χώρους ανάγνωσης των χρηστών και να γίνεται ταυτόχρονα μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τεχνητό φωτισμό. Η δέσμη του φωτός πάνω στην ανακλαστική επιφάνεια του κώνου, διαφωτίζει και τα πέντε επίπεδα του κτηρίου.

Τέλος, η Δόξα Κωμοδρόμου μίλησε και για τον διεθνούς φήμης Γάλλο Αρχιτέκτονα του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», Jean Nouvel, ο οποίος εμπνεύστηκε από την φυσική τοπογραφία και τα χρώματα του τοπίου της Πανεπιστημιούπολης όταν επισκέφθηκε το χώρο το 2002. Θα μπορούσε κανείς να ταυτίσει το θόλο, είπε, με τους γύρω λόφους της περιοχής και ειδικότερα αυτόν του Άρωνα.

Για μένα, είπε η κα Κωμοδρόμου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σύντομα το Κέντρο αυτό θα αναδειχθεί η εθνική μας Βιβλιοθήκη, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα όλους τους σπουδαστές του Πανεπιστημίου Κύπρου κι επίσης τους επιστήμονες και τους ερευνητές του τόπου μας.

Η νέα στέγη της γνώσης, αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι της Πανεπιστημιούπολης, κατέληξε, θα τοποθετήσει την Κύπρο στον διεθνή χάρτη των χωρών με κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και λειτουργικότητας. Για τις επόμενες γενιές θα αποτελεί μεγάλη ιστορική, επιστημονική και πολιτιστική παρακαταθήκη.

Το δρομολόγιο της Αλυσίδας της Γνώσης

Όπως ανέφερε η κα Κωμοδρόμου, πρόκειται για μια εκδήλωση γεμάτη συμβολισμούς, καθώς μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου και εθελοντές από όλη την Κύπρο πρόκειται να μεταφέρουν τα τελευταία 600 βιβλία από την παλαιά βιβλιοθήκη στο νέο Κτίριο του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου».

Η ανθρώπινη αυτή αλυσίδα, απόστασης 4.23 χιλιομέτρων θα έχει αφετηρία τα Κεντρικά Γραφεία του Πανεπιστημίου στην οδό Καλλιπόλεως και χέρι με χέρι δια μέσου του Πάρκου Ακαδημίας και του Γυμνασίου Αγλαντζιάς θα πορευτεί κατά μήκος του βόρειου πεζοδρομίου της Λεωφόρου Αγλαντζιάς μέχρι και τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Λάρνακος. Ακολούθως, η αλυσίδα θα αναπτυχθεί μέχρι και τη Λεωφόρο Πανεπιστημίου για να καταλήξει στο νέο Κτήριο της Βιβλιοθήκης.

Καθόλη τη διάρκεια του σημαντικού αυτού γεγονότος, θα παιανίζουν οι Φιλαρμονικές της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς και της Ελδύκ. Λαμβάνουν επίσης μέρος τα Μουσικά Σχολεία Λεμεσού και Λευκωσίας με ένα ευρύ φάσμα από την παγκόσμια μουσική λογοτεχνία.

Αξίζει να σημειωθεί, είπε η κα Κωμοδρόμου, ότι η εκδήλωση έχει και κοινωνικό χαρακτήρα καθώς οι δράσεις δεν περιορίζονται. Έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι με κινητές μονάδες της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για προσφορά αίματος και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου θα λαμβάνουν δείγματα από δότες μυελού των οστών.

Η νέα Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου» ανήκει στους ανθρώπους της Κύπρου γι’ αυτό καλούμε όλους να συμμετέχουν σε αυτό το μεγάλο γεγονός για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την Κύπρο μας. Το 2089, όπως δήλωσε η Δόξα Κωμοδρόμου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρο, το υλικό που θα διαφυλαχθεί σε ειδική κρύπτη στο νέο επιβλητικό κτήριο της Βιβλιοθήκης θα δοθεί στην δημοσιότητα για να μάθουν οι νέες γενιές τι διαδραματίστηκε την 19η Νοεμβρίου 2018. Την όλη δραστηριότητα θα καταγράψουν τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα