Αλλόγλωσσα προγράμματα και παραβατικότητα στην Επιτροπή Παιδείας

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής εξέτασε σήμερα κανονισμούς για αλλόγλωσσα προγράμματα που θα προσφέρουν σε προπτυχιακό επίπεδο τα δύο δημόσια πανεπιστήμια, συνέχισε την συζήτηση για την πρόταση νόμου που αφορά την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και ασχολήθηκε με τα προβλήματα των βιβλιοθηκονόμων.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννη

ανέφερε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιβλιοθηκονόμοι στην Κύπρο, ότι δυστυχώς «οι βιβλιοθήκες στην Κύπρο λειτουργούν με τρόπο ανορθόδοξο και όχι σε επαγγελματική βάση».

Έχουμε, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγιάννη, στελέχωση των βιβλιοθηκών από άτομα τα οποία πολλές φορές δεν πληρούν εκείνες τις προϋποθέσεις που χρειάζονται οι βιβλιοθήκες για την σωστή λειτουργία τους.

Σύγχρονες βιβλιοθήκες σημαίνει «έμπειρα, σπουδασμένα κατάλληλα επιμορφωμένα άτομα», είπε.

Αναφορά έκανε και σε προβλήματα που υπάρχουν στον τρόπο λειτουργίας των βιβλιοθηκών τοπικών αρχών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε ότι ζητήθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες να διαβουλευθούν με τους εμπλεκόμενους και να επανέλθουν με εισηγήσεις εντός δύο μηνών.

Συνεχίζεται η συζήτηση της πρότασης νόμου για αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε ότι συνεχίστηκε και η συζήτηση της πρότασης νόμου που αφορά τη διαχείριση της παραβατικότητας στα σχολεία. Η συζήτηση αυτή επεκτάθηκε και με εισηγήσεις από το Υπουργείο Παιδείας και τον οργανισμό Hope for Children, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι πρόκειται για εισηγήσεις οι οποίες είναι προς την σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι ορισμένες εξ αυτών θα υιοθετηθούν διατηρώντας την φιλοσοφία της πρότασης νόμου.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ένα βασικό πυλώνα διαχείρισης της παραβατικότητας, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, σημειώνοντας ότι «πρέπει να φροντίζουμε να αποτρέπουμε να καταλήγουν άτομα στην κοινωνία μέσα από την δωδεκαετή φοίτηση στα σχολεία μας με προβληματικές συμπεριφορές».

Αναφορικά με εισηγήσεις που έγιναν, είπε ότι έχουν να κάνουν με την ανάγκη η πρόταση νόμου να είναι πιο αυστηρή ως προς την δέσμευση όλων αυτών που θα εμπλέκονται να ανταποκρίνονται.

Αλλόγλωσσα πανεπιστημιακά προγράμματα

Ο κ. Χατζηγιάννη συνέχισε λέγοντας ότι κατατέθηκαν σήμερα οι κανονισμοί που αφορούν την ρύθμιση του τρόπου διεξαγωγής των αλλόγλωσσων προγραμμάτων που μπορούν να έχουν τα κρατικά πανεπιστήμια.

Ανέφερε ότι πλέον τα δύο πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ) έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν σε προπτυχιακό επίπεδο αγγλόφωνα ή ακόμα και άλλης γλώσσας προγράμματα.

Ενημέρωσε επίσης ότι θα επιβάλλονται τέλη γι’ αυτά τα αλλόγλωσσα προγράμματα, τα οποία καθορίζονται μέσα από τους κανονισμούς.  Σε ερώτηση έδωσε το παράδειγμα της ιατρικής σχολής για την οποία προβλέπονται δίδακτρα μέχρι €30.000 το χρόνο.

Η συζήτηση σήμερα έχει αναδείξει δύο βασικές πτυχές, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, ότι πρέπει να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις του σωστού ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών πανεπιστημίων και των κρατικών μας πανεπιστημίων καθώς και την ανάγκη να έχουν ίσες ευκαιρίες όλοι οι φοιτητές.

Ένας ο οποίος επιλέγει τον δρόμο των προεισαγωγικών δεν θα πρέπει να μπορεί να επιλέγει την ίδια χρονιά τον δρόμο των αλλόγλωσσων προγραμμάτων, είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά μας προβλημάτισαν».

Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή θα ακούσει σε άλλη συνεδρία της και τις θέσεις της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα