Αλληλογραφία Κέντρου…

Αιφνιδιασμός Λιλλήκα με πρόταση για υποψηφιότητα Ανδρέα Αγγελίδη
Επιστολή Λιλλήκα προς τις υπόλοιπες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου για άμεση σύγκληση κοινής συνάντησης, στην επιστολή της Συμμαχίας απάντησαν άμεσα Ν. Παπαδόπουλος - Ελ. Θεοχάρους

Ραγδαία εξελίσσονται οι διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συνεργασία, διά κοινού υποψηφίου, στις προεδρικές εκλογές του 2018, με όλους τους παίκτες να προβαίνουν σε κινήσεις τακτικής στην προεκλογική σκακιέρα.

Χθες ήταν ημέρα…

ανταλλαγής επιστολών, αφού, στην επιστολή που διαβίβασε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, προς τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, καλώντας τα σε σύγκληση κοινής συνάντησης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές, το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις μιας ενδεχόμενης συνεργασίας, απάντησαν αμέσως, διά δικών τους επιστολών, οι Πρόεδροι του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος και της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, όπου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης των «πέντε», εφόσον, όμως, ολοκληρωθεί η εν εξελίξει φάση των διαβουλεύσεων.

Καλά ενημερωμένη πηγή του χώρου του Κέντρου, σχολιάζοντας τις συντελούμενες εξελίξεις, εξέφρασε την εκτίμηση ότι, με βάση τον «προσανατολισμό» της χθεσινής κινητικότητας, μάλλον φαίνεται να απομακρύνεται η προοπτική σύμπλευσης των πέντε στον ίδιο δρόμο προς τις Προεδρικές, ενώ χαρακτήρισε ως καινούργιο «ειδολογικό» στοιχείο στις εν εξελίξει διεργασίες την εισήγηση του Προέδρου της Συμμαχίας για συμφωνία σε υπερκομματική υποψηφιότητα, σε περίπτωση που τα κόμματα αποφασίσουν να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι για να καθορίσουν έναν κοινό υποψήφιο, προτείνοντας τον Ανδρέα Αγγελίδη ως υποψήφιο.

Ξεκάθαρη αναφορά στη ΔΔΟ
Ένα άλλο αξιοσημείωτο σημείο, είναι η διαφοροποίηση στο λεκτικό της επιστολής της Συμμαχίας Πολιτών όσον αφορά το θέμα της λύσης του Κυπριακού, σε σχέση με αυτό της απόφασης της Ανωτάτης Συγκλήτου του κινήματος, καθώς η Συμμαχία προβαίνει σε σαφή αναφορά στη λύση ΔΔΟ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί «μια νέα διεκδικητική στρατηγική, ικανή να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία και να οδηγήσει σε λύση, η οποία θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και της διχοτόμησης, τα οποία με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία νομιμοποιούνται».

Διαφοροποίηση η οποία αποσκοπεί, όπως εκτιμάται, να αναδείξει ένα ισχυρό σημείο ταύτισης της Συμμαχίας με τις υπόλοιπες δυνάμεις του Κέντρου -ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγους- αυτό, δηλαδή, της απόρριψης της διζωνικής ως λύσης του Κυπριακού, το οποίο δεν «καλύπτεται» από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Με αυτόν τον τρόπο, η Συμμαχία υιοθετεί μια πιο ξεκάθαρη φρασεολογία, ως προς τη μορφή λύσης του Κυπριακού, διά της οποίας, πρώτον, επιχειρεί να «αποσείσει» τις όποιες υπόνοιες δημιούργησε η απόφαση της Ανωτάτης Συγκλήτου του Κινήματος περί υποφώσκοντος φλερτ με το ΑΚΕΛ, δεύτερον, να ενισχύσει την εντύπωση ότι μιλά μια… περισσότερο «κοινή γλώσσα» με τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου, σε σχέση προς το ΔΗΚΟ, και, τρίτον, να κατευνάσει τις φωνές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για τη μη ρητή απόρριψη της ΔΔΟ στην απόφαση της Αν. Συγκλήτου για πρόκριση της υποψηφιότητας του Γιώργου Λιλλήκα.

Στόχοι και κριτήρια
Στην επιστολή του, ο Γ. Λιλλήκας κάνει σαφή αναφορά στους στόχους και στα κριτήρια που θα πρέπει να διέπουν, κατά την αντίληψη της Συμμαχίας Πολιτών, την υποψηφιότητα που θα πρέπει να στηρίξει ο ενδιάμεσος χώρος.

Πρώτιστος στόχος θα πρέπει να είναι η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, ενώ, σε σχέση με την οικονομία, πρώτιστη επιδίωξη είναι η έξοδος της χώρας από τις πολιτικές λιτότητας και τις ιδιωτικοποιήσεις, μέσα από έναν σχεδιασμό που να προωθεί την ανάπτυξη.

Τα κριτήρια για την επιλογή του υποψηφίου που προτείνει η Συμμαχία αφορούν, κατά κύριο λόγο, την καταλληλότητα, η οποία πρέπει να τεκμηριώνεται από το βιογραφικό του καθενός. Ως πιο πολύπλοκο θεωρεί η Συμμαχία το θέμα της εκλεξιμότητας, καθώς θα πρέπει, όπως επισημαίνει, να εξευρεθεί ένας τρόπος να καθοριστεί επακριβώς η πολυσυλλεκτικότητα, έτσι ώστε όποιος επιλεγεί, να μπορεί να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Λιλλήκας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα οι διαδικασίες εξεύρεσης κοινού υποψηφίου στον ενδιάμεσο χώρο να προωθηθούν τάχιστα, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, γι’ αυτό εισηγείται η κοινή συνάντηση των δυνάμεων του Κέντρου να πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας βδομάδας, «για έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, χωρίς την όποια φθοροποιό χρονοτριβή».

Τονίζει, τέλος, ότι η διεργασία επιλογής θα πρέπει να βασιστεί σε ένα κοινό πλαίσιο αρχών, οι οποίες θα πρέπει να διέπουν το πρόγραμμα διακυβέρνησης, μέσα από ξεκάθαρες και διαφανείς διαδικασίες.

Τι απαντά ο Νικόλας
Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, καθώς έγιναν ήδη με Συμμαχία, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων. Όταν ολοκληρωθούν, επισημαίνει, θα αξιολογηθεί η κατάσταση και το ενδεχόμενο νέων επαφών.

Επανέλαβε, δε, γι' ακόμα μια φορά, την ισχυρή πεποίθησή του ότι ο ενδιάμεσος χώρος οφείλει και θα μπορέσει να συνεργαστεί για απαλλαγή του τόπου από την αποτυχημένη πολιτική των ηγεσιών ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

«Δεν υποβοηθούν οι πρόωρες επισημάνσεις»
Στην επιστολή του Γιώργου Λιλλήκα, με κοινοποίηση προς τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, απάντησε και η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας με έμφαση ότι, ενόσω συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στα κόμματα του «πατριωτικού χώρου», οι οποιεσδήποτε πρόωρες επισημάνσεις/τοποθετήσεις και συμπεράσματα δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια. Σημειώνει, ταυτόχρονα, ότι η Αλληλεγγύη παραμένει ανοικτή σε συναντήσεις, οι οποίες μπορούν να υποβοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου των δυνάμεων του Κέντρου.

Αυτούσια η επιστολή της κ. Θεοχάρους έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Γιώργο,
»Έχουμε μελετήσει με προσοχή το περιεχόμενο της επιστολής σας με σημερινή ημερομηνία. Πιστεύουμε πως ενόσω συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στα κόμματα του πατριωτικού χώρου, οι οποιεσδήποτε πρόωρες επισημάνσεις/τοποθετήσεις και συμπεράσματα δεν υποβοηθούν την όλη προσπάθεια.

»Αντίθετα, η καταγραφή πιεστικών θέσεων δημιουργεί αχρείαστους συνειρμούς και παρέχει την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να πλήξουν την προοπτική επίτευξης της επιθυμητής συνεργασίας.

»Αμετάθετος στόχος και επιδίωξή μας είναι να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε τις προσπάθειές μας αυτές, μέσα σε εύλογο χρόνο, για τη συγκρότηση του κοινού μετώπου. Αναχωρώ σήμερα για τις Βρυξέλλες και η επιστροφή μου στην Κύπρο είναι προγραμματισμένη για τις 6 Απριλίου.

Είμαστε θετικοί και ανοιχτοί σε συναντήσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην τάχιστη εκπλήρωση του στόχου, που δεν είναι άλλος από την απαλλαγή από καταστροφικές πολιτικές, ειδικά όσον αφορά το Κυπριακό. Αν χρειαστεί να συναντηθείτε κατά την περίοδο μέχρι τις 6 Απριλίου, θα με αντικαταστήσει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Πόλυς Παλλήκαρος. Θα είμαι σε καθημερινή επικοινωνία μαζί σου.
»Με εκτίμηση Ελένη Θεοχάρους, Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη».

Δεν ενδιαφέρεται ο Α. Αγγελίδης
Τις επιστολές μεταξύ των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, έπειτα από πρωτοβουλία του Γιώργου Λιλλήκα, διαδέχθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου της Συμμαχίας στο «Sigma», ότι, αν τα κόμματα αποφασίσουν να καθίσουν άμεσα στο τραπέζι για να καθορίσουν έναν κοινό υποψήφιο, ο ίδιος θα πρότεινε τον Ανδρέα Αγγελίδη. Μια πρόταση η οποία διαφοροποιείται δραματικά από την απόφαση της Ανωτάτης Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών, η οποία είχε προκρίνει την υποψηφιότητα Λιλλήκα για τις Προεδρικές Εκλογές 2018.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Λιλλήκα, ο Ανδρέας Αγγελίδης, με δήλωσή του στο «Sigmalive», ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κατέλθει ως υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές του 2018, ενώ διευκρίνιζε ότι δεν γνώριζε για την πρόθεση του Προέδρου του κινήματος να τον προτείνει, τη δεδομένη στιγμή.

Στη δήλωσή του, ο γνωστός και έγκριτος νομικός ανέφερε ότι όχι μόνο δεν γνώριζε για την πρόταση αυτή του κ. Λιλλήκα, αλλά τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ευχαριστώντας, ωστόσο, τον κ. Λιλλήκα που τον θεωρεί κατάλληλο για έναν τέτοιο ρόλο.

Όπως επισήμανε περαιτέρω ο κ. Αγγελίδης, προτιμά να μην εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία, καθώς δεν είναι σε θέση να κάνει οιεσδήποτε εκπτώσεις.

Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση, ότι πρέπει επιτέλους να βρεθεί ένας Κύπριος πολίτης, ο οποίος να συνενώνει την πλειοψηφία των πολιτών και ο οποίος να συμβάλει, ώστε να ξεφύγουμε από τη σημερινή πολιτική κατάσταση σήψης και διαφθοράς. «Ένας πολίτης που να είναι υποψήφιος μόνο για πέντε χρόνια και ο οποίος να έχει έτοιμη πρόταση και να κάνει ολοκληρωμένη πρόταση, με δημοσιοποίηση εκ των προτέρων, ακόμα και των ατόμων που θα αναλάβουν τις θέσεις Υπουργών, σε ενδεχόμενη εκλογή του», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι θεωρεί προτιμότερο να έχει την ευχέρεια να εκφράζει την άποψή του και να βοηθά από άλλες επάλξεις, καθώς θα συνεχίσει να είναι ενεργός πολίτης, με τρόπο που ο ίδιος θεωρεί ότι προσφέρει καλύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα