Αλληλεγγύη στην Ουκρανία από Πρέσβεις της ΕΕ στην Κύπρο

Την αλληλεγγύη τους προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας εξέφρασαν οι Πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο και υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, οι οποίοι συναντήθηκαν την Παρασκευή με τον Πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Γαλλική Πρεσβεία στην

Κύπρο, η Ρωσία παραβιάζει τους πιο θεμελιώδεις κανόνες της διεθνούς τάξης με την εν εξελίξει στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία. Προστίθεται ότι μόνη της η Ρωσία επέλεξε αυτή την πορεία, μη ανταποκρινόμενη στις προσπάθειες της ΕΕ για εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση μέσω της διπλωματικής οδού. «Δεν τήρησε τον λόγο της στους ηγέτες μας ούτε τις γραπτές δεσμεύσεις της στις συμφωνίες του Μινσκ», αναφέρεται.

Επισημαίνεται ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν κάνει τίποτε που θα μπορούσε να δικαιολογήσει αυτήν την αιματοχυσία. «Ο στόχος αυτού του πολέμου είναι να καταστρέψει πάνω από όλα ένα πράγμα - την ελπίδα του ουκρανικού λαού ότι, μετά από δεκαετίες χωρίς ελευθερία, θα είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, δικαίωμα στην ειρήνη και δικαίωμα για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς καταπίεση», προστίθεται. 

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη. Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι, αλλά είμαστε δυνατοί για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση ενώπιον όλων μας», προστίθεται. Οι Πρέσβεις της ΕΕ δηλώνουν ότι έχουν προετοιμαστεί γι` αυτά τα γεγονότα και ότι θα δράσουν από κοινού με τους συμμάχους τους και σε συντονισμό με την Ουκρανία

Το πακέτο των μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων που ενέκριναν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην οικονομία και την πολιτική ελίτ της Ρωσίας, σημειώνεται.

Καλούνται όλα τα κράτη που πιστεύουν στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να συνασπιστούν απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα.  Επισημαίνεται ότι αυτός ο πόλεμος θα επηρεάσει και την ίδια την Ευρώπη, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, της ανόδου των τιμών και της πτώσης των χρηματιστηρίων. «Δεν προκαλέσαμε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε, ούτε το επιθυμούμε, επομένως αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες μας», επισημαίνεται. 

«Η ευρωπαϊκή ειρηνική τάξη των προηγούμενων δεκαετιών είναι το θεμέλιο της ζωής με ευημερία και ειρήνη. Αν δεν δράσουμε αποφασιστικά για να την υπερασπιστούμε τώρα, θα πληρώσουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο τίμημα. Είμαστε με την Ουκρανία και όλους τους Ουκρανούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα