Αλλάζουν χρήση υποστατικών για να πληρώνουν λιγότερο ρεύμα

Δεν διενεργούνται σωστά οι έλεγχοι από την Αρχή Ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που αλλάζουν παράνομα τη χρήση των υποστατικών με σκοπό τη μεταπήδηση στη διατίμηση και ως εκ τούτου την εξοικονόμηση.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η απώλεια εισοδήματος για την ΑΗΚ, λόγω λειτουργίας φορτίου έξω από τις πρόνοιες διατίμησης, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να εισηγείται τη λήψη ενεργειών για εντοπισμό των υποστατικών που έχουν αλλάξει χρήση και ένταξή τους στην κατάλληλη διατίμηση.

Όπως αναφέρει η έκθεση

της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2016 και σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής, κατά τη διάρκεια του 2016 εντοπίστηκαν 234 περιπτώσεις ολικής ή μερικής μετατροπής υποστατικών από μια χρήση σε άλλη, καθώς και υποστατικά οικιακής διατίμησης που ηλεκτροδοτούσαν παράνομα υποστατικά μη οικιακής φύσης, από τις οποίες διερευνήθηκαν οι 136 περιπτώσεις, με αποτέλεσμα την είσπραξη από την Αρχή ποσού ύψους €27.979.

Σημειώνεται, επίσης, ότι, σύμφωνα με Έκθεση της ΔΕΕ της Αρχής, ημερομηνίας 5.9.2016, από έλεγχο που διενεργήθηκε στην Περιφέρεια Λευκωσίας – Κερύνειας – Μόρφου στις 11.8.2016, διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό του Τμήματος διασφάλισης εισοδήματος δεν διενεργεί συστηματικούς ελέγχους για την αλλαγή διατίμησης / χρήσης των υποστατικών, με αποτέλεσμα το ενδεχόμενο απώλειας εσόδων για την Αρχή, να μην μπορεί να αποκλειστεί.

Σύμφωνα, επίσης, με Έκθεση της ΔΕΕ της Αρχής για την περίοδο 1.1.- 31.3.2016, από έλεγχο που διενεργήθηκε στο ΚΕΠ Κακοπετριάς, διαπιστώθηκε ότι τα δύο συνεργεία που διενεργούσαν ελέγχους, κατά πόσον συγκεκριμένοι καταναλωτές όπως μαγαζιά, εστιατόρια, καφετέριες, βιομηχανίες κ.λπ. ήταν ενταγμένοι στην ορθή διατίμηση (εμπορική ή βιομηχανική) και όχι στην οικιακή, είχαν διαλυθεί, με αποτέλεσμα οι εν λόγω έλεγχοι να μην διενεργούντο επί μονίμου βάσεως, αλλά περιστασιακά.

Στην Έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι, από ελέγχους που έγιναν σε μόνιμη βάση το 2014 και σε προηγούμενα χρόνια, είχαν εντοπιστεί αρκετοί καταναλωτές που, ενώ έπρεπε να ήταν ενταγμένοι στην εμπορική ή βιομηχανική διατίμηση, ωστόσο ήταν ενταγμένοι στην οικιακή διατίμηση.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, από μεταγενέστερο έλεγχο που διενεργήθηκε από τη ΔΕΕ της Αρχής στις 8.11.2016, παρατηρήθηκε ότι δεν είχαν ακόμα ληφθεί μέτρα για την επίλυση του προβλήματος, με αποτέλεσμα την ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος για την Αρχή.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα