Χρωστάνε €101,2 εκ.στην ΑΗΚ από κατανάλωση ρεύματος

Περίπου €101,2 εκ. είναι το ποσό που χρωστούσαν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Αρχή Ηλεκτρισμού, την ώρα που στο κλείσιμο του 2015, το οφειλόμενο ποσό διαμορφωνόταν στα €92,6 εκ.

Σύμφωνα με την σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το 2016 για την ΑΗΚ, από το παραπάνω οφειλόμενο ποσό, τα €36,4 εκ. (€40,5 εκ. στις 31.12.2015) αφορά σε καθυστερημένες οφειλές λογαριασμών ηλεκτρισμού από το οποίο, ποσό ύψους €17,2 εκ. (€17,5 εκ. στις 31.12.2015) οφείλεται

για περίοδο πέραν του ενός έτους.

€1,2 εκ. χρωστάνε Δήμοι και Κοινότητες

Οι καθυστερημένες οφειλές από Δήμους και Κοινοτικά Συμβούλια στις 31.12.2016 ανέρχονταν σε €1,2 εκ. σε σύγκριση με €1,7 εκ. στις 31.12.2015, παρουσιάζοντας μείωση ύψους €0,5 εκ. ή ποσοστό 29,4%.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών στις 26.5.2015, με θέμα τις καθυστερημένες οφειλές Τοπικών Αρχών προς την Αρχή, αποφασίστηκε όπως, μέρος της χορηγίας, που δίνεται στα Κοινοτικά Συμβούλια/Δήμους, καταβάλλεται στην Αρχή έναντι της καθυστερημένης οφειλής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, εντός του 2016 εμβάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών προς την Αρχή, ποσό ύψους €575.000 περίπου και τον Μάρτιο 2017, επιπρόσθετο ποσό ύψους €238.000. Εξακολουθεί ωστόσο, το οφειλόμενο ποσό να παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

Δεν βρέθηκε λύση για τους ευάλωτους

Σημειώνεται επίσης ότι, ποσό ύψους €1,2 εκ. (€1,5 εκ. στις 31.12.2015) αφορά σε Καθυστερημένες οφειλές λογαριασμών ηλεκτρισμού από συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών (ειδική διατίμηση 08 για την οποία γίνεται αναλυτικότερη αναφορά στην παράγραφο 15 (α) πιο κάτω).

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 16.4.2015 υπό την Προεδρία των Υπουργών Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΠΚΑ) και ΕΕΒΤ, με σκοπό τη διευκόλυνση της αποπληρωμής της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ευάλωτους καταναλωτές και την αποφυγή της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στα υποστατικά τους, η Αρχή εισηγήθηκε την αποκοπή της αξίας της τρέχουσας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τα επιδόματα των ευάλωτων καταναλωτών, δεδομένου ότι σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό το οποίο αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα ωστόσο με επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου ΕΠΚΑ, προταθείσα διευθέτηση δεν μπορούσε να υιοθετηθεί για «νομικούς και τεχνικούς λόγους».

Ο τέως Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, με επιστολή του στις 23.5.2016 προς την Υπουργό ΕΠΚΑ, υπέβαλε βελτιωμένη πρόταση με συγκεκριμένες εισηγήσεις που αφορούν στη διαδικασία εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας από το επίδομα δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η οποία ωστόσο μέχρι την ημερομηνία ελέγχου (Απρίλιος 2017) και, παρά την αποστολή υπενθυμητικής επιστολής από τον νέο Πρόεδρο του ΔΣ της Αρχής στις 27.9.2016, παρέμενε αναπάντητη.

Δεν εφαρμόζεται σωστά η εισπρακτική πολιτική

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, το ΔΣ της ΑΗΚ έχει καθορίσει από το 2014 νέα Πολιτική Διαχείρισης Χρεωστών Ηλεκτρικής Ενέργειας και αποφάσισε την εκπόνηση Σχεδίου Παρακολούθησής της και ενημέρωση του ΔΣ σε μηνιαία βάση, αλλά και εισπρακτικής πολιτικής οι οποίες ως φαίνεται δεν εφαρμόζονται σωστά και αυστηρά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν δοθεί οι σωστές εντολές για διακοπή ρεύματος.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι δεν έχει τύχει εφαρμογής η σχετική απόφαση παρακολούθησης της εισπρακτικής πολιτικής της ΑΗΚ, με αποτέλεσμα αυτό να επιβαρύνει τα αποτελέσματα.

Έτσι, για σκοπούς διασφάλισης των εσόδων της Αρχής, αλλά και για σκοπούς ίσης μεταχείρισης των καταναλωτών, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται να καταβληθούν προσπάθειες και να ληφθούν μέτρα για αυστηρή εφαρμογή της εισπρακτικής Πολιτικής. Στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να εξεταστεί και η δυνατότητα υλοποίησης των συστάσεων που αναφέρονται πιο πάνω.

Μεγάλοι πελάτες

Όσον αφορά σε μεγάλα οφειλόμενα ποσά από προβληματικές εταιρείες, Δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια κ.λπ., η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει στην έκθεσή της ότι παρατήρησε πως η Αρχή προχωρεί στη σύναψη Συμφωνιών αποπληρωμής των καθυστερημένων λογαριασμών ηλεκτρισμού, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των οφειλόμενων ποσών.

Η Υπηρεσία, ωστόσο, παρατηρεί ότι οι οφειλές συγκεκριμένων εταιρειών, παρά τη μείωσή τους, εξακολουθεί να παραμένουν σε ψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι απώλεια εσόδων, ιδίως στην περίπτωση που οι εν λόγω εταιρείες τεθούν υπό εκκαθάριση, να είναι υπαρκτοί.

Να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα

Στις περιπτώσεις αυτές και γενικά σε περιπτώσεις ψηλού κινδύνου όπως π.χ. ενοικιαστές, αλλοδαποί κ.λπ., η Αρχή θα πρέπει να προβεί στη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων, π.χ. εξασφάλιση εγγυήσεων, έγκαιρη λήψη νομικών μέτρων και προληπτικά θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο εγκατάστασης μετρητών με προπληρωμένη κατανάλωση, ως η εισήγηση της ΔΕΕ, με στόχο την ουσιαστική μείωση ή και εξάλειψη των καθυστερημένων οφειλών.

Όπως πρόσφατα έχει πληροφορηθεί η Υπηρεσία, το θέμα των εξασφαλίσεων από νομικά πρόσωπα συζητήθηκε σε συνεδρία της Μικτής Ειδικής Υπεπιτροπής Παραγωγής – Προμήθειας στις 9.5.2017, κατά την οποία δόθηκαν οδηγίες στη Διεύθυνση Προμήθειας όπως ετοιμάσει σχετική εισήγηση με σκοπό την υποβολή της στο ΔΣ της Αρχής για έγκριση.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, πληροφόρησε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι, έχει οριστεί ομάδα εργασίας, η οποία μελετά ήδη το εν λόγω θέμα και αναμένεται σύντομα η ετοιμασία και υποβολή σχετικής εισήγησης.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα