Αλεξη-κέραυνος και νικητής

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα
Κλείδωσε ξανά η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την επόμενη ημέρα, με το ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων κομμάτων να παραμένει ανοιχτό

Άλλη μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σε προσωπικό επίπεδο, καταγράφηκε στις χθεσινές βουλευτικές

εκλογές στην Ελλάδα. Σε μια εκλογική διαδικασία, όπου η αποχή χτύπησε επίπεδα ρεκόρ για τη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας, αγγίζοντας περίπου το 45%, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους τις τρεις τελευταίες ημέρες και να κερδίσει το μπόνους των 50 εδρών, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων για την επόμενη ημέρα.

Η Βουλή που προκύπτει είναι οκτακομματική. Με τα αποτελέσματα αργά ψες σε ενσωμάτωση 83,01%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην πρώτη θέση με 35,55% και 145 έδρες. Ακολουθούν, η Νέα Δημοκρατία με 28,12% και 75 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 6,98% και 18 έδρες, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με 6,32% και 17 έδρες, το ΚΚΕ με 5,53% και 15 έδρες, το Ποτάμι με 4,07% και 11 έδρες, οι ΑΝΕΛ με 3,66% και 10 έδρες, και η Ένωση Κεντρώων με 3,36% και 9 έδρες. Εκτός Βουλής μένει η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία δεν κατάφερε να αγγίξει το όριο του 3%, συγκεντρώνοντας το ασθενές ποσοστό του 2,86%.

«Σηκώνουμε μανίκια»
Στην ομιλία του στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, και εν μέσω πανηγυρισμών, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τους Έλληνες ψηφοφόρους για «τη μεγάλη νίκη», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή είναι η νίκη του λαού». Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αισθάνεται δικαιωμένος «γιατί ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή εντολή για να συνεχίσουμε να παλεύουμε μέσα και έξω από την Ελλάδα», ενώ κάλεσε τον κόσμο να ξεμπερδεύει με όσα μας κρατάνε στο χθες. «Καταφέραμε η σημαία η ελληνική να κυματίζει στις μεγάλες πλατείες όλης της Ευρώπης. Σήμερα η Ελλάδα είναι συνώνυμη της αξιοπρέπειας», είπε, και τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι η εντολή που πήρε είναι εντολή τετραετίας. Κλείνοντας, έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας, λέγοντας ότι «από αύριο σηκώνουμε τα μανίκια».

Αρχίζουν τα δύσκολα
Η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, με πρωθυπουργό τον ίδιο, έχει να αντιμετωπίσει το εξαιρετικά δύσκολο έργο της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, αφού θα κληθεί να κάνει πράξη τα σκληρά μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία και τα οποία είναι προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για παράλληλο πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα ανακουφίσει την κοινωνία από τα μέτρα του Μνημονίου, η εφαρμογή του κρίνεται μάλλον δύσκολη, καθώς οι όροι της συμφωνίας και η παρούσα συγκυρία δεν αφήνουν περιθώρια για ελιγμούς.

Ξανά ο ίδιος αρραβώνας
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε από νωρίς χθες το βράδυ τις επαφές για τον σχηματισμό Κυβέρνησης. Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι δεδομένη, με τον Πάνο Καμμένο να μετέχει ανοιχτά στα μεθεόρτια της νίκης, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ανεβαίνοντας στην εξέδρα μετά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα. Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να σχηματιστεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη. Όπως δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο σχηματισμός της κυβέρνησης δεν έχει κλείσει ακόμα, καθώς ενδέχεται να προστεθεί και τρίτο κόμμα, αν βρεθεί κοινός τόπος.

Ταυτόχρονα, ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, με δήλωσή του στην τηλεόραση, έκλεισε την πόρτα σε ενδεχόμενη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την δεύτερη ευκαιρία που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες καθώς και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο κόμμα». Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο, επισήμανε ότι θεωρεί «γροθιά στο στομάχι του πολιτικού συστήματος» την είσοδο της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή, ενώ σε ένα μετεκλογικό άνοιγμα προς την (πλέον) εξωκοινοβουλευτική ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανέφερε θα ήθελε να δει τη Λαϊκή Ενότητα να εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο.

«Δεν θα διαλυθούμε»
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Συγγρού, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία έδωσε την εκλογική μάχη με αξιοπρέπεια και πολιτισμένα. Στη συνέχεια, συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «το αποτέλεσμα διαμορφώνεται με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και τον συγχαίρω γι’ αυτό. Τον Ιανουάριο κάποιοι νομίζανε ότι θα διαλυθούμε και ότι μας τελειώσανε. Δεν διαλυθήκαμε, αντίθετα παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας». Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει θέμα αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, απάντησε ότι «αυτά θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους, προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης», ενώ σε ερώτηση για το αν το κόμμα του θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, αποκρίθηκε ότι η πρωτοβουλία είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πρώτο κόμμα.

Παρέμεινε τρίτη η Χρυσή Αυγή
Άνοδο στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας κατέγραψε η Χρυσή Αυγή, η οποία αναδείχτηκε σε 3ο κόμμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου και μόνο σε 3 περιφέρειες είδε τα ποσοστά της να μειώνονται. Στις δηλώσεις του ο Νίκος Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε ως «νίκη» το ποσοστό του κόμματός του, ενώ σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είπε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν. «Όλα τα κόμματα, όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έριξαν ένα ποταμό λάσπης εναντίον της Χρυσής Αυγής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καμμένος κατά δημοσκόπων
Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα κλειδώνοντας ουσιαστικά τη συνεργασία τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στις επίσημες δηλώσεις του, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «από αύριο το πρωί με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα θα προχωρήσουμε σε μία κυβέρνηση που θα τελειώσει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης». Κλείνοντας, άφησε σαφείς αιχμές κατά των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τονίζοντας πως οι εταιρείες αυτές «προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους νταβατζήδες της μεταπολίτευσης».

Εποικοδομητική αντιπολίτευση
Από τη δική της μεριά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στην επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και αφού τον συνεχάρη για τη νίκη του, τόνισε ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση εντός της Βουλής. Στις τηλεοπτικές δηλώσεις της, η κ. Γεννηματά έκανε εκ νέου έκκληση για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και υπογράμμισε ότι οι κασσάνδρες που προέβλεψαν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ, διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Τέλος, κάλεσε όλα τα κόμματα του «ευρωπαϊκού τόξου» να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους.

Εσωστρέφεια στο Ποτάμι
Την ευθύνη για την ήττα του κόμματός του ανέλαβε προσωπικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις. Ο πρόεδρος του Ποταμιού εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών, λέγοντας ότι «το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του και αυτό μας δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη». Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος είχε θέσει πολύ υψηλούς στόχους, προσδοκώντας να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας «ακόμα και με τον διάβολο», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει παλαιότερα, δεν κατάφερε το επιθυμητό και, όπως όλα δείχνουν, εισέρχεται σε φάση εσωστρέφειας.

Στη Βουλή ο Λεβέντης
Έκπληξη μπορεί να χαρακτηριστεί η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή. «Νίκη των νέων αυτής της χώρας» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βασίλης Λεβέντης την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Λάφυρα δεν ζητώ, αποστολή μας είναι να καθαρίσει η χώρα, εκεί θα δώσουμε το βάρος».

Σκόνταψε πριν από το τέλος
«Η ΛΑΕ μπορεί να έχασε μία μάχη, αλλά δεν έχασε τον πόλεμο», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη, καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να πιάσει το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Παρά τα δημοσκοπικά ποσοστά που είχε κατά την προεκλογική περίοδο, που τον ήθελαν να κατακτά ποσοστό κοντά στο 9%, το νεοσύστατο αντιμνημονιακό κόμμα σκόνταψε πριν από τη γραμμή τερματισμού. Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος υπήρξε επιφανής υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, αλλά αποσχίστηκε μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, τόνισε ότι «η ΛΑΕ δεν κάνει πίσω, δεν πρόκειται να λιποτακτήσει».

Υπουργείο Μνημονίου
Τη δημιουργία ενός νέου Υπουργείου, που θα επιβλέπει την πορεία της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ελληνικής έκδοσης της Huffington Post. Προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, στις πρώτες σκέψεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παραμείνουν αρκετά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης στις θέσεις τους, καθώς και να αξιοποιηθούν κάποιοι υπηρεσιακοί υπουργοί, οι οποίοι θεωρούνται επιτυχημένοι. Πάντως, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους, ο ήδη δοκιμασμένος Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης, αν δεν επιλεγεί για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Keywords
νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, huffington post, συριζα, τσιπρας, εκλογες, ελλαδα, βουλη, νέα, ΚΚΕ, μνημονιο, ΔΕΘ, καμμενος, μιχαλολιάκος, ΠΑΣΟΚ, παραιτηση λεβεντη, λαφαζάνης, huffington, υπουργοι, δραγασάκης, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, ολγα λαφαζανη, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, μιχαλολιάκος, ξανα, κοινωνια, δραγασάκης, αλέξης τσίπρας, νίκος μιχαλολιάκος, κομματα, ενωση κεντρωων, αποτελεσματα, αυγη, δημοκρατια, εξεδρα, ηττα, θεμα, προγραμμα, τηλεοραση, ωρα, αξιοπρεπεια, βραδυ, γαβριηλ, γραφεια, δηλωση, δηλωσεις, δικη, ευκαιρια, ειπε, επικοινωνια, ευθυνη, ευκλειδης, ιδιο, θεοδωρακης, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λαφαζάνης, λεβεντης, μακρια, νικη, ομαδα, ουσιαστικα, πορτα, πρωι, ρεκορ, ρολο, συζητησουμε, συνεχεια, σκεψεις, στιγμα, τριτη, συγγρου, φωφη, φωφη γεννηματα, χρυση, χρονος, δημητρης, εφαρμογη, ενωση, huffington post, huffington, χωρα, λαφαζανη, σημαια, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα