Αλεπού «βόλταρε» σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας- Δείτε φωτογραφίες

Αλεπού έκοβε βόλτες στην πρωτεύουσα το βράδυ του Σαββάτου (02/9).

Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες Αντρέα Δημητρίου στη σελίδα Κάτοικοι Στροβόλου, μια αλεπού εμφανίστηκε με «φιλικές» διαθέσεις σε κεντρικό δρόμο της Λευκωσίας. 

Δείτε τις φωτογραφίες:

Σύμφωνα με Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ), η Κυπριακή αλεπού με το επιστημονικό όνομα Vulpes vulpes indutus είναι ένα ενδημικό υποείδος και το μόνο σαρκοφάγο θηλαστικό στην Κύπρο.

Λόγω του ότι θεωρήθηκε επιβλαβές είδος για την κτηνοτροφία και το θήραμα, κυνηγήθηκε ανελέητα στο παρελθόν με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της να μειωθεί αισθητά. Σήμερα όμως, πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι έχει πολύ μικρή επίδραση στην πτηνοτροφία και στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ζώων ενώ παράλληλα έχει ωφέλιμο ρόλο στα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και τη γεωργία αφού συμβάλλει στη μείωση των πληθυσμών των επιβλαβών τρωκτικών και των ακρίδων.

Η κόκκινη αλεπού είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις είδος ανάμεσα σε όλα τα είδη αλεπούδων, με βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 2 και 10 κιλών. Η ουρά της είναι αρκετά μεγάλη και είναι πάντα λευκή ενώ το πίσω μέρος των αυτιών της και το μπροστινό κάτω μέρος των ποδιών της είναι μαυριδερά. Έχει μυτερά και όρθια αυτιά, μυτερό ρύγχος και φουντωτή ουρά.

Η αλεπού είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται με διάφορα είδη τροφής. Η διατροφής της περιλαμβάνει φρούτα, καρπούς με κουκούτσια, διάφορα είδη φυτών, τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια, πουλιά, έντομα, ερπετά, αυγά κ.α.

Η αλεπού λόγω της μεγάλης της ικανότητας να προσαρμόζεται σε κάθε τύπο βιοτόπου, συναντάται σε όλη την επικράτεια του νησιού: σε ορεινές, πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές, σε πυκνά δάση, σε θαμνώνες, σε πάρκα ακόμη και κοντά σε κατοικημένες περιοχές ανάλογα με την διαθεσιμότητα φαγητού. Ζει συνήθως σε σπηλιές, πυκνούς θάμνους ή σε τρύπες στο έδαφος τις οποίες ανοίγει η ίδια. Οι φωλιές της χαρακτηρίζονται για τις πολλές εισόδους και εξόδους που έχουν.

Συνήθως δραστηριοποιείται κατά τις νυχτερινές ώρες λόγω και της ενστικτώδους δυσπιστίας της απέναντι στον άνθρωπο. Οι δραστηριότητές της ποικίλουν και επηρεάζονται άμεσα από τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες. Τις κρύες νύχτες μειώνονται οι μετακινήσεις της ενώ αντίθετα οι θερμές και υγρές νύχτες αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για εξορμήσεις και κυνήγι.

Διαβάστε επίσης: Οργή στην Ιταλία: Σκότωσαν μητέρα αρκούδα αφήνοντας μόνα τους τα δύο μικρά της

Keywords
Τυχαία Θέματα