Αλαλούμ με τους κόκκινους φάκελους UEFA - Άγνωστο πού πάνε και ποιοι ερευνούν

Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής συζητήθηκαν σήμερα οι περιβόητες καταγγελίες του τέως προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους κατά του τέως Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για παρεμπόδιση έρευνας για στημένους αγώνες.

Το θέμα εγγράφηκε στη Βουλή από έπειτα από εισήγηση των κ. Γιώργου

Λουκαΐδη, Ανδρέα Πασιουρτίδη, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και Νίκου Κέττηρου.

Από την συνεδρίαση απουσίαζε η Νομική Υπηρεσία, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Δημητρίου εξήγησε ότι δεν καλέστηκε ο κ. Αναστασιάδης καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν είχε καλεστεί τέως Πρόεδρος ως σεβασμός προς τον Θεσμό.

Αρχικά μίλησε ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης σημειώνοντας το θέμα μιλά από μόνο του. «Είναι σε γνώση μου ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς ερευνά το θέμα σε σχέση με παρεμβάσεις του κ. Αναστασιάδη προς τον κ. Παπαχαραλάμπους. Θεωρούμε ότι κάποια πράγματα στο θεσμικό επίπεδο πρέπει να λεχθούν. Μας ενδιαφέρει να συνεχιστεί η συζήτηση γενικότερα για τα ζητήματα στη διαχείριση των κόκκινων φακέλων στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι ο πρώην Πρόεδρος είχε μιλήσει για στάβλο του Αυγεία στον κυπριακό αθλητισμό. «Δεν δικάζουμε κανένα. Είναι σημαντικό να ενημερώσουμε την αρχή κατά της διαφθοράς. Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν μπορεί να έχει φαντασιωθεί κάτι τόσο συγκεκριμένο μετά από τόσο καιρό Είναι αλήθεια ότι η καταγγελία έγινε πολύ αργότερα. Είναι μια πολιτική σύγκρουση των δυο σχετικά με τις Προεδρικές εκλογές. Υπάρχει πιθανότητα να είναι αληθή οι ισχυρισμοί. Για να μπορεί ο υπόκοσμος να κάνει παιχνίδι βρίσκει έδαφος σε πιο πάνω επίπεδο

Στην επιτροπή Θεσμών απέστειλε επιστολή ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς κ. Πογιατζής. Στην εν λόγω επιστολή ανέφερε ότι υπάρχει ήδη καταγγελία και ως Αρχή δεν μπορούν να κάνουν τοποθέτηση.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους στην τοποθέτηση του ανέφερε ότι «δεν με ενδιαφέρει ότι είναι τέως Πρόεδρος και ούτε αν θα πείσω κάποιον. Θα πείσω». 

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν είχε παραδεχθεί ότι είχε πάει σε στις Σεϋχέλλες. «Μετά μας είπε ότι πήγε μια φορά και τελικά πήγε δυο φορές. Προέβη σε αδίκημα ψευδορκίας και κανένας σας δεν το σχολίασε. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε το ποιόν του εν λόγω ανθρώπου. Προσπαθεί να με βγάλει μυθοπλάστη».

Οι χαμένοι φάκελοι

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε και το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας, Χάρης Σαββίδης ο οποίος ανέφερε ότι η συνολική αναφορά της UEFA αφορούσε περίοδο 18 μηνών και έδινε τα αποτελέσματα στοιχηματικής παρακολούθησης για δυο σωματεία, της Καρμιώτισσας και του Ερμή.

Εξήγησε ότι το report αφορούσε προειδοποιήσεις για έντεκα αγώνες της Καρμιώτισσας και πέντε του Ερμή.

Τα δύο παιχνίδια αφορούσαν φιλικούς αγώνες Καρμιώτισσσα – Απόλλων και Καρμιώτισσα –ΑΕΛ. «Στο Καρμιώτισσα – Απόλλων το στοίχημα έδειχνε πάνω από τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ στο Καρμιώτισσα – ΑΕΛ το σκορ ήταν 1-8 και όλοι στοιχημάτιζαν ότι θα έμπαιναν εννέα γκολ με το τελευταίο να είναι αυτογκόλ από τον τερματοφύλακα της Καρμιώτισσας στο τελευταίο λεπτό.

Ακόμη εξήγησε ότι η ενημέρωση στην Αρχή έγινε από την UEFA, ενώ ανέφερε ότι πραγματοποίησαν και συνάντηση με την ΚΟΠ οι οποίοι τους ανέφεραν ότι δεν είχαν κάποιο κόκκινο φάκελο το τελευταίο ενάμιση χρόνο. Με οδηγίες του κ. Παπαχαραλάμπους ξεκίνησε διερεύνηση για το ζήτημα των κόκκινων φακέλων και έλαβα εντολή να διερευνήσω τα δύο παιχνίδια».

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις ήταν μοναχικός δρόμος δεν είχαμε στήριξη από άλλες αρχές πλην της Αστυνομίας. Αν δε γινόταν ο αποδεκατισμός της επιτροπής θα προχωρούσαν οι έρευνες. Δεν θέλαμε να έχουμε συνεργασία με την ΚΟΠ γιατί την καθιστούσαν υπό διερεύνηση από εμάς. Αυτό έδειχναν τα στοιχεία μας».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση της Αρχής για κόκκινους φακέλους, έπεσε τηλεφώνημα από υψηλό στέλεχος της UEFA ο οποίος έκανε πρόβλημα για την ανακοίνωση της Αρχής. «Ξαφνιάστηκα γιατί νόμιζα ότι ήταν μαζί μας. Το παράπονο της UEFA ήταν από την ΚΟΠ η οποία παραπονέθηκε γιατί να μας στέλνουν φακέλους».

Υπογράμμισε ότι όλα τα πιο πάνω παραπέμπουν σε κύκλωμα. «Από εμάς δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα του αγώνα Απόλλων - Καρμιώτισσα».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους επανήλθε και δήλωσε ότι το κακό ξεκίνησε από το Ανόρθωση – Απόλλων. «Λανθασμένα ο Τύπος κατάλαβε ότι ερευνούσαμε το μιτσοκάμιμα. Εμείς ερευνούσαμε όλο τον αγώνα».

Σημείωσε ότι, «δέχθηκα πιέσεις από τους πάντες για τον σχετικό αγώνα, πήγαν στο προεδρικό παράγοντες. Όσον αφορά τους φιλικούς αγώνες αντιλήφθηκα ότι κανένας δεν ήθελε να λειτουργήσει η Επιτροπή».

Ανέφερε ότι πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο και τόνισε το θέμα με τους κανονισμούς λειτουργίας της Αρχής. «Ότι δουλειά και να κάνει η Επιτροπή, αν πάει στο δικαστήριο θα πέσει. Έγινε μια επιτροπή για να καταρριφθεί και να μην εξετάζει».

Μιλώντας για την παρέμβαση του τέως Προέδρου για τον αγώνα Απόλλων - Καρμιώτισσα, ανέφερε ότι «με πήρε τηλέφωνο ο Αναστασιάδης και με ρώτησε για το ματς. Μου είπε ότι έχουμε πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθούμε. Με ρώτησε ο Απόλλωνας τι φταίει; Αφήστε τα μικροπράγματα».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαραλάμπους του απάντησε. «Είπα του να το ξεχάσει. Μου έβαλε τις φωνές και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Η Αρχή όμως συνέχισε τη διερεύνηση του αγώνα».

Ακόμη, είπε οτι «όταν ερευνούσαμε τον αγώνα Ανόρθωσης και Απόλλωνα έμαθα ότι παράγοντες των δύο ομάδων ήταν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη».

Από πλευράς ΚΟΠ μίλησε ο κ. Νικολάου ο οποίος ανέφερε ότι δεν θα σχολιάσουν τις καταγγελίες του κ. Παπαχαραλάμπους. «Απαίτηση μας από την πολιτεία είναι η εξιχνίαση τέτοιων υποθέσεων. Είδαμε στην Ιταλία και Ελλάδα να εξιχνιάζονται τέτοιες υποθέσεις. Εφαρμόσαμε κανόνες και ζητήσαμε επίρριψη σε συγκεκριμένη ομάδα.

Σημείωσε ότι λαμβάνουν πληροφόρηση από την UEFA. «Όλοι οι φάκελοι πάνε στην Επιτροπή και μετά στην Αστυνομία. Δεν δέχομαι υπόνοιες για κύκλωμα μέσα στην ΚΟΠ. Έχουν τιμωρηθεί ομάδες αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς δεν θα έπρεπε να διαγραφούν τα σωματεία της Καρμιώτισσας και του Ερμή.

Ακόμη είπε ότι από τους 16 φακέλους οι δυο ήταν προειδοποίηση. Για το παιχνίδι Ανόρθωση-Απόλλων δεν ήρθε φάκελος στην ΚΟΠ».

Από πλευράς της η Αστυνομία ανέφερε ότι προχώρησαν κάποιες υποθέσεις και υπογράμμισαν ότι στην επόμενη επιτροπή θα είναι σε θέση να πουν τον αριθμό των υποθέσεων αυτών.

Στη Βουλή μίλησε και ο Αντιπρόεδρος Επιτροπής Δεοντολογίας κ. Ευθυμίου, ο οποίος ανέφερε ότι έστειλαν στον Γενικό Εισαγγελέα κάποια πράγματα ο οποίος διέταξε έρευνα.Όπως είπε το 2021 έφτασαν στην Αρχή 22 φάκελοι προειδοποίησης, το 2022 44 φάκελοι προειδοποίησης και το 2023 18 φάκελοι μέχρι τις 23/5.

Ακόμη είπε ότι υπάρχουν οκτώ κόκκινοι φάκελοι από 19/1/2022. «Προωθήσαμε τρεις υποθέσεις στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και θα στείλουμε άλλους δύο».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι η επιτροπή έχει καθοριστεί από τη Βουλή και λειτουργεί ως εθνική πλατφόρμα σύμφωνα με τη νομοθεσία. «Είμαστε ανεξάρτητη Αρχή και θα δώσουμε στη Βουλή οποιαδήποτε στοιχεία θέλει».

Επεσήμανε ότι στα πρακτικά της Επιτροπής δεν αναφέρεται καμία ξεκινημένη έρευνα για το Απόλλων-  Καρμιώτισσα ούτε έρευνα κατά της ΚΟΠ. «Η μόνη έρευνα που υπάρχει είναι για το πόρισμα Παπασταύρου».

Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης για Παπαχαραλάμπους: Κακόβουλοι οι ισχυρισμοί έγιναν επί σκοπώ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα