Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Οι ανισορροποίες Κύπρο δεν ειναι ανησυχούν

«Η οικονομία της ΕΕ κρατά αξιοσημείωτα καλά σε ένα προκλητικό και αβέβαιο περιβάλλον, με τη Ρωσία να συνεχίζει τη βάναυση επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας. Οι εαρινές προβλέψεις μας αναβαθμίζουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ΕΕ στο 1,0% φέτος», δήλωσε ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις

«Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν σημαντικά και μια ισχυρή αγορά εργασίας με ρεκόρ χαμηλής ανεργίας συνέβαλε στην ενίσχυση της οικονομικής μας ανθεκτικότητας. Ωστόσο, ενώ ο μετρούμενος πληθωρισμός συνεχίζει να

μειώνεται, ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνύεται πιο επίμονος», είπε

«Αυτό πλήττει την αγοραστική δύναμη των ανθρώπων, ειδικά σε ομάδες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της ΕΕ.

Συνολικά, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να συντονίσει αποτελεσματικά τις οικονομικές πολιτικές και τις πολιτικές της για την απασχόληση», πρόσθεσε.

Ο κύριος οδηγός μας για να το κάνουμε αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, με τους πυλώνες του τη μακροοικονομική σταθερότητα, τη δικαιοσύνη, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα.

Το σημερινό πακέτο περιλαμβάνει μια εστιασμένη σύσταση για κάθε χώρα, η οποία αφορά:

• δημοσιονομική πολιτική

• την εφαρμογή των Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

• ενεργειακή πολιτική, ώστε τα κράτη μέλη να οριστικοποιήσουν τα κεφάλαια του REPowerEU στα RRP τους

• εκκρεμείς ή πρόσφατα αναδυόμενες προκλήσεις, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα ως μέρος της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και στην κοινωνική ανθεκτικότητα.

Στην Κύπρο, όπως είπε, η κατάσταση έχει βελτιωθεί – επομένως οι ανισορροπίες της δεν θεωρούνται πλέον υπερβολικές.

Η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία και οι Κάτω Χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανισορροπίες.

Ωστόσο, για τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Πορτογαλία, οι ανισορροπίες υποχωρούν. Και εάν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν το επόμενο έτος, θα υπάρχουν λόγοι για μια απόφαση για μη ανισορροπίες.

Στη Ρουμανία, οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω.

Τέλος, η Ελλάδα και η Ιταλία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες, αλλά τα τρωτά σημεία τους φαίνεται να υποχωρούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα