Ακυρώθηκε διάταγμα δέσμευσης χρημάτων σε λογαριασμούς του Δήμου Πάφου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου ακύρωσε με απόφαση του την Πέμπτη διάταγμα δέσμευσης χρημάτων του Δήμου Πάφου στους λογαριασμούς του στην Ελληνική Τράπεζα.

Μετά από αγωγή της Μητρόπολης Πάφου, το Επαρχιακό Δικαστήριο είχε επιδικάσει στις αρχές του 2021 αποζημιώσεις περίπου 8 εκ. ευρώ για «ουσιώδη μείωση της οικονομικής αξίας» του Δημόσιου Κήπου. Με διάταγμα δικαστηρίου που εξασφαλίστηκε ακολούθως κατασχέθηκε το ποσό αυτό από λογαριασμούς του Δήμου Πάφου για υλοποίηση της

απόφασης.

Στη σημερινή του απόφαση του το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως μέσα από τη μελέτη τεκμηρίων προκύπτει ότι συγκεκριμένα ποσά έχουν εμβαστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από χρηματοδότες για εκτέλεση συγκεκριμένων έργων στο Δήμο Πάφου. Από τα έγγραφα των διαφόρων χορηγιών - όπως είναι η κρατική συνεισφορά ύψους 8.800.000 τον Ιούνιο του 2023 σε μια περίπτωση και 6.500.000 τον Δεκέμβριο του 2022 σε άλλη, 2.200.000 σε μια τρίτη τον Μάιο του 2023 - αλλά και μέσα από την ανάλυση του επίδικου λογαριασμού «φαίνεται ή τουλάχιστον εύλογα προκύπτει ότι τα ποσά που βρίσκονται σ’ αυτόν τον λογαριασμό αφορούν χορηγίες για την εκτέλεση διαφόρων έργων στον Δήμο Πάφου» προστίθεται.

Παρατίθεται επίσης μαρτυρία του Δημοτικού Γραμματέα - που όπως, σημειώνει το Δικαστήριο, δεν έχει αμφισβητηθεί - βρίσκονται σε εξέλιξη 10 έργα στον Δήμο Πάφου, με τα 6 μεγαλύτερα να είναι συγχρηματοδοτούμενα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο στην απόφαση του σημειώνει πως ο μάρτυρας δεν έχει αμφισβητηθεί κατά την διάρκεια της αντεξέτασής του ότι στον συγκεκριμένο λογαριασμό κατατίθεται η κρατική χορηγία, οι χρηματοδοτήσεις για τα αναπτυξιακά έργα και προϊόν δανείου για εκτέλεση συγκεκριμένων έργων.

Το Δικαστήριο κατέληξε ότι «το ποσό που έχει δεσμευτεί στον συγκεκριμένο λογαριασμό προέρχεται από κρατικές χορηγίες και χρηματοδότησης για τους συγκεκριμένους σκοπούς και λόγους» ενώ έκρινε ότι ενασχόληση με άλλα επιμέρους ζητήματα που εγείρονται κρίνεται «αχρείαστη».

Το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην απόφαση του ότι ποσά που δεσμεύτηκαν στον λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας ύψους 2.036.634,60 δεν ανήκουν στον Δήμο Πάφου αλλά στο Ταμείο συντάξεων και φιλοδωρημάτων των υπαλλήλων του.

Σύμφωνα με την μαρτυρία ενώπιον του Δικαστηρίου, το εν λόγω Ταμείο συστάθηκε στις 25.11.22 και τα χρήματα του Ταμείου τα κατέχει ο Δήμος Πάφου μέχρι την σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής δυνάμει του Νόμου. Το γεγονός, όπως προκύπτει από την μαρτυρία του Δημοτικού Γραμματέα, ότι υπήρξε ολιγωρία και καθυστέρηση στην σύσταση του Ταμείου και στην σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου δεν θα πρέπει να απασχολήσει το Δικαστήριο, αναφέρεται στην απόφαση.

Κατόπιν τούτου προσθέτει το Δικαστήριο, η αίτηση απορρίπτεται και το διάταγμα ακυρώνεται. Διέταξε επίσης όπως τα έξοδα επιδικάζονται υπέρ του Δήμο Πάφου και εναντίον της Μητρόπολης Πάφου. 

Keywords
Τυχαία Θέματα