Άκυρο το Eurogroup - Σύνοδο Κορυφής ζητά ο Τσίπρας

Ναυάγησαν οι προσδοκίες για τη σύγκλιση Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, παρά το αίσθημα αισιοδοξίας που είχε αφήσει νωρίτερα να διαρρεύσει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι συζητήσεις στην Αθήνα διακόπηκαν προσωρινά.

No additional #eurogroup on #Greece this Thursday, more time needed. Meeting on first review, contingency package and debt

at later stage

— Michel Reijns (@MichelReijns) April 26, 2016

Την ίδια ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι ζητάει τη σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα ελληνικά μέσα, ο κ. Τσίπρας θα καλέσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ αύριο το πρωί, ενώ έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει σειρά διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να επιτύχει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής στις Βρυξέλλες, το συντομότερο δυνατόν.

.@atsipras will call @eucopresident tomorrow to ask for an extraordinary euro summit so the agreement of July 2015 is ensured

Eleni Varvitsiotis (@Elbarbie) April 26, 2016

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται η λήψη απόφασης για το θέμα της Ελλάδας να μεταπηδήσει στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο.

Επί της ουσίας, πλέον τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και το μέλλον της διαπραγμάτευσης είναι πλέον αβέβαια, καθώς τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως φαίνεται, οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να έρθουν κοντά στη συμφωνία κι έτσι κρίθηκε απαραίτητο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην ελληνική πλευρά να αναπροσαρμόσει τη θέση της σε σχέση με τα απαιτούμενα.

Νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να προκύψει συμφωνία και να παρακαμφθεί το πρόβλημα που θα δημιουργούσε η επιβολή νέων μέτρων ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση προσήλθε με μια συμβιβαστική πρόταση. Έτσι, περίπου στις 16:00 οι συνομιλίες μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και των θεσμών.

Ωστόσο, το χάσμα όπως φαίνεται ήταν μεγάλο, με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ότοι οι Θεσμοι ζήτησαν "time out" προκειμένου να συνεδριάσουν μεταξύ τους και να λάβουν αποφάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η Ελλάδα απέρριψε τη λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων , αλλά ερωτηθείς αν οι δανειστές επιμένουν σε αυτή τη λύση, ο ίδιος απάντησε "θα δούμε".

Εν τω μεταξύ, σε άτυπη ενημέρωση που προηγήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίστηκε ότι δεν είναι δυνατή από το ελληνικό Σύνταγμα η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, ενώ έγινε νέα επίθεση κατά του ΔΝΤ το οποίο όπως ειπώθηκε «επιμένει στη νομοθέτηση τους.

Ακολουθεί ολόκληρο το non paper που μοιράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση

"Η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλε τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

Το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερεις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη".

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της Κυβέρνησης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι η δυνατότητα της Ελλάδας να αποφύγει τη χρεωκοπία εξαντλείται τον Ιούνιο, ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι το 90% των θεμάτων της αξιολόγησης έχει ήδη κλειδώσει.

Χωρίς #Eurogroup για Ελλάδα την Πέμπτη.Χρειάζεται χρόνος.Συνάντηση για 1η αξιολόγηση, προληπ/κά μέτρα,χρέος αργότερα https://t.co/fnHYuQ9LBp

— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) April 26, 2016
Keywords
Τυχαία Θέματα