Ακτινογραφία: Πώς θα γίνεται η παρακολούθηση συνομιλιών

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα από τα νομοσχέδια για το οποίο έκανε ιδιαίτερη δουλειά τα τελευταία χρόνια.

Το νομοσχέδιο, που πήρε αρκετές φορές τον τίτλο «Μεγάλος αδελφός», θα βρεθεί λίαν συντόμως στα έδρανα της Βουλής. Το προηγούμενο διάστημα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, πραγματοποίησαν σειρά επαφών με Αρχηγούς

κομμάτων κι όχι μόνο, προκειμένου να ενημερώσουν για τις πρόνοιές του.

Στις επαφές αυτές, εισακούστηκαν και απορίες αλλά και υποδείξεις, που θα καθιστούν το νομοσχέδιο αυτό εναρμονισμένο με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Διά στόματος του καθ’ ύλην αρμόδιου Υπουργού, έγινε σαφές το πλαίσιο το οποίο θα διέπει το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς επίσης και οι λόγοι αναγκαιότητας της εφαρμογής του.

Εξάλλου, επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από πρώην Δικαστές θα παρακολουθεί τον τρόπο εφαρμογής και υλοποίησης του νόμου, αλλά και του διατάγματος.

Ακτινογραφία και βασικά σημεία της εφαρμογής του νομοσχεδίου

• Η παρακολούθηση επικοινωνιών θα γίνεται συνοδεία του δικαστικού διατάγματος, το οποίο θα εκδίδεται αφότου παρουσιαστούν ενώπιον Δικαστηρίου οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άρση τηλεφωνικού απορρήτου.

• Όταν το Δικαστήριο κρίνει ότι υπάρχει βάσιμη υποψία για την εξιχνίαση μιας υπόθεσης, να αρθεί το τηλεφωνικό απόρρητο, τότε και μόνο θα εκδώσει το σχετικό διάταγμα. Η χρονική διάρκεια της παρακολούθησης θα είναι προκαθορισμένη, όπως και το πρόσωπο το οποίο θα εκτελεί την παρακολούθηση αυτή.

• Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης προκύψουν πληροφορίες για δεύτερο αδίκημα στο οποίο εμπλέκεται το πρόσωπο το οποίο παρακολουθείται, δεν δίδεται το δικαίωμα παράλληλης δίωξης. Ο εν τη προκειμένη περίπτωση πιθανός ύποπτος, παρακολουθείται μόνο για το αδίκημα για το οποίο εξασφαλίστηκε το σχετικό δικαστικό διάταγμα.

• Παρακολουθήσεις θα γίνονται για αδικήματα που αφορούν σοβαρά εγκλήματα, όπως αυτά της εμπορίας ναρκωτικών, εμπορίας προσώπων, οργανωμένου εγκλήματος.

• Στις περιπτώσεις των υποθέσεων που αφορούν την κρατική ασφάλεια, τις οποίες και χειρίζεται η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών, θα ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία. Γίνεται ξεκάθαρο στην προκειμένη περίπτωση, ότι λόγω της σοβαρότητας αυτών των περιπτώσεων, θα δίδεται προτεραιότητα.

• Το νομοσχέδιο, όπως αναφέρεται, ενισχύθηκε περαιτέρω και διαθέτει όλες τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες θα διασφαλίζουν ταυτόχρονα τα δικαιώματα ελευθερίας των πολιτών αλλά και ασφάλειάς τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα