Ακιντζί: Ένα στάδιο πριν το τέλος, το Μοντ Πελερίν

Ως πάρα πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Μουσταφά Ακιντζί τη συνάντηση στην Ελβετία γιατί “δεν θα ήταν ψέμα να πω ότι θα μας φέρει ένα στάδιο πριν το τέλος προς το στόχο που έχουμε θέσει”.

Σε δηλώσεις επιστρέφοντας από την πεντάωρη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την Τετάρτη το βράδυ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αυτός και η διαπραγματευτική του ομάδα πιθανόν θα αναχωρήσουν για την Ελβετία στις 6 Νοεμβρίου όπου μεταξύ 7 και 11 του ίδιου μήνα θα εργαστούν για πέντε ημέρες υπό την αιγίδα των ΗΕ, στο μέρος που καθόρισαν (Μοντ Πελερίν). Στο τραπέζι, είπε, θα

βρίσκονται όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του εδαφικού, τα οποία θα δουν εκ περιτροπής εντός των πέντε ημερών. Εκεί, πρόσθεσε, δεν θα έχουν άλλη ασχολία και γι` αυτό θα έχουν την ευκαιρία μέρα – νύχτα να λύσουν αυτά τα θέματα και να καλύψουν απόσταση.

Θεωρεί, συνέχισε, ότι η Ελβετία θα μπορέσει να αποτελέσει σημείο καμπής για να μπορέσουν να ζωντανέψουν τη δέσμευση που ανέλαβαν μαζί οι δύο ηγέτες για το τέλος του 2016. “Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μπορέσουμε να αφήσουμε ένα καλύτερο μέλλον ιδιαίτερα στις νέες γενιές, στις κοινότητες του νησιού και πλέον να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα σε αυτό το πολύχρονο πρόβλημα. Είμαστε αποφασισμένοι και πιστεύουμε σε αυτό”.

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε και για τις απαραίτητες προϋποθέσεις που είναι η πολιτική ισότητα, η ελευθερία, η ασφάλεια των Τ/κ. Αυτό, συνέχισε, δεν το θέλουν μόνο για τους ίδιους αλλά και για την ε/κ κοινότητα.

Έμεινε, ανέφερε, ο Νοέμβριος και ο μισός Δεκέμβρης αφού μετά ξεκινάνε οι γιορτές για να εργαστούν και ένα θετικό αποτέλεσμα στην Ελβετία σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα γίνει και μια πενταμερής διάσκεψη. Χαρακτήρισε δε θετική εξέλιξη το ότι θα μεταβούν στην Ελβετία και δήλωσε ότι θα μεταβούν εκεί με θετικές προθέσεις και σκέψεις.

Ερωτηθείς εάν στην Ελβετία θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί παρέπεμψε στην ανακοίνωση των ΗΕ για συζήτηση του εδαφικού και άλυτων ακόμη θεμάτων που σχετίζονται μεταξύ τους. Οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, συνέχισε, θα συζητηθούν με τελεσίδικο τρόπο σε μια πενταμερή διάσκεψη αλλά και “εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα brainstorming. Γιατί στο τέλος σε αυτά τα εδάφη εμείς είμαστε που θα ζήσουμε. Εμείς είμαστε που θέλουμε το μέλλον μας να είναι ασφαλές και να μπορεί να παρέχεται ασφάλεια στην κοινότητά μας, γιατί είμαστε η μικρότερη σε αριθμό κοινότητα”. Γι` αυτό, είπε, θα συνεχίσουν την εξάσκηση ιδεών πάνω σε αυτό το θέμα και όλα αυτά είναι θέματα που σχετίζονται μεταξύ τους. Δεν είναι εφικτό, συνέχισε, να απομονώνεις ένα θέμα, πχ το εδαφικό και να συζητάς γι` αυτό χωρίς συσχετισμό με άλλα θέματα. Υπενθύμισε δε την αρχή ότι τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. “Με αυτή την αντίληψη θέλουμε να συζητήσουμε τα πάντα. Γιατί πλέον θεωρούμε ότι φτάσαμε στο τέλος. Το 2017 δηλαδή είναι γεμάτο ρίσκα, αυτό το βλέπουν όλοι, το είπαμε και εμείς αυτό δεκάδες φορές. Εάν δεν τα συζητήσουμε όλα τώρα, πότε θα το κάνουμε; Δεν έμεινε χρόνος”.

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν όλα πάνε καλά και προκύψουν οι κύριες πολιτικές παράμετροι της λύσης, κάποια τεχνικά θέματα μπορούν να μείνουν για το 2017, να διευθετηθούν τους πρώτους μήνες του 2017 “καθώς αν προκύψει το πλαίσιο εκατοντάδες θα σπεύσουν να βοηθήσουν στο χειρισμό των τεχνικών ζητημάτων γιατί όλοι θα δουλεύουν με μεγαλύτερη προθυμία”. Σε μερικούς μήνες αυτή η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί, ας πούμε μέχρι το Μάρτη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι το λιγότερο θα χρειαστεί ένα τρίμηνο για να μπορέσει ο κόσμος να αφομοιώσει, να αντιληφθεί ένα τέτοιο σχέδιο, να συζητηθεί αυτό το σχέδιο και επανέλαβε την άποψή του ότι ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει στα μέσα του νέου χρόνου.

Κληθείς να σχολιάσει ότι η τ/κ πλευρά μιλά για πενταμερή διάσκεψη και η ε/κ για πολυμερή, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα ορολογίας. Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, μετρά τις ενδιαφερόμενες πλευρές που είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες και είναι πέντε, αυτό είναι το λογικό. Αλλά, συνέχισε, η ε/κ πλευρά δεν το βλέπει έτσι, θέλουν τις δύο κοινότητες αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία “σαν να είναι η Κύπρος κάτι διαφορετικό από τους Ε/κ”. Επίσης, είπε, οι Ε/κ μετρούν την ΕΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ. “Εάν δεν θέλετε να βγει κάτι από μια συνάντηση, την κάνετε με αυτόν τον τρόπο”. Ωστόσο, πρόσθεσε, ίσως χωρίς να μπούμε σε εννοιολογικούς καβγάδες θα μπορούσε να γίνει κάτι ανάλογο με το Μπούργκενστοκ και “να τοποθετηθούν τραπέζια σε διαφορετικά δωμάτια”.

Ο ίδιος, πρόσθεσε, δεν λέει να μην έρθει εκπρόσωπος της ΕΕ, αλλά δεν θα είναι στο τραπέζι των ΗΕ, επαναλαμβάνοντας ότι ο Πήτερ Βαν Νούφελ δεν παρακάθεται ούτε εδώ με τους ηγέτες αλλά όταν χρειαστεί και συμφωνήσουν τον καλούν. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να βρουν μια διέξοδο και δεν θα υπάρξει σύγχυση ορολογιών.

Ο Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε και στο ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου 2014 στο οποίο γράφει – όπως είπε – ότι όλα τα θέματα είναι αλληλένδετα και θα συζητούνται σε συσχετισμό μεταξύ τους. “Σε αυτό το σημείο ας γίνουμε πλέον εντελώς ξεκάθαροι, εάν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό, θα συζητήσουμε πλέον τα πάντα”. Ας πάμε στην Ελβετία και ας ξεχάσουμε την πενταμερή ή τη συνάντηση τύπου Μπούργκενστοκ. Σύμφωνα με το στόχο που υπάρχει για το τέλος του 2016 αυτά θα φανούν, είπε, προτρέποντας να πάμε με το θετικό σενάριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα