Ακιντζί: Δεν είναι Διάσκεψη διαπραγματεύσεων αλλά αποφάσεων

Αυτή είναι μια διάσκεψη αποφάσεων, τόνισε αναχωρώντας από το παράνομο αεροδρόμιο στα κατεχόμενα για το Crans-Montana της Ελβετίας, ο Μουσταφά Ακιντζί

Ο Ακιντζί, τόνισε ότι πάει με καλές προθέσεις και συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ελβετικό θέρετρο, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο.

"Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για το Κυπριακό και αυτή είναι η Διάσκεψη στην οποία σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν", επεσήμανε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επερχόμενες

Προεδρικές Εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι "η προεκλογική ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Νότια Κύπρο", όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, "δεν αφήνει περιθώρια για ψηλές προσδοκίες στη Διάσκεψη".

"Ένα πρόβλημα των τελευταίων 50 χρόνων εισέρχεται στην τελική φάση και ο ίδιος μεταβαίνει στην Ελβετία με καλή πίστη", συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι στο Crans-Montana θα έχουμε δυο τραπέζια διαπραγμάτευσης που θα λειτουργούν παράλληλα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχουμε αποτελέσματα, σύμφωνα πάντα με τα όσα ο ίδιος υποστηρίζει.

Στο ένα τραπέζι θα βρίσκονται οι δυο πλευρές, ελληνοκύπριακή και τουρκοκυπριακή, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ ώς παρατηρητής, ενώ στο άλλο τραπέζι θα βρίσκονται οι υπόλοιποι ειδικοί και εμπειρογνώμονες που θα διαπραγματεύονται, είπε.

Το ένα τραπέζι θα ασχοληθεί με Ασφάλεια και Εγγυήσεις, ενώ το άλλο με όλα τα υπόλοιπα εναπομείναντα ζητήματα, συμπλήρωσε.

Δεν είναι Διάσκεψη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστήριξε, αλλά Διάσκεψη για το Κυπριακό, το οποίο περιλαμβάνει έξι θέματα, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, χαρακτηρίζοντας ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα τα θέματα να πηγαίνουν στην τελική ευθεία χέρι με χέρι.

Όπως είπε, το πλαίσιο της λύσης θα διαμορφωθεί με αυτόν τον τρόπο και θα σηματοδοτήσει "την έναρξη μιας νέας σελίδας στην Κύπρο". Αυτό, ανέφερε, δεν θα σημαίνει το τέλος και πως θα χρειαστούν μερικοί μήνες για την ετοιμασία του ομοσπονδιακού συντάγματος, των συνταγμάτων των δύο συνιστωσών πολιτειών, των ομοσπονδιακών νόμων και ορισμένων τεχνικών ζητημάτων.

Είπε επίσης ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τα 12-15 θέματα στη Διάσκεψη.Χαρακτήρισε Ασφάλεια και Εγγυήσεις ως σημαντικό κομμάτι της Διάσκεψης και τόνισε, ότι και τα υπόλοιπα κεφάλαια είναι εξίσου σημαντικά.

Δεν πρόκειται, είπε, για μια Διάσκεψη διαπραγματεύσεων αλλά για μια Διάσκεψη αποφάσεων και τώρα είναι η στιγμή για να πάρουμε τις αποφάσεις αυτές.

Με καλή πίστη και στοχοπροσήλωση στο αποτέλεσμα, με προσοχή, είναι εφικτό να δημιουργηθεί μια Κύπρος που να λειτουργεί με ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, τόνισε.

Είναι εφικτό, είπε, να δημιουργηθεί μια Κύπρος στη βάση μιας Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα μεταξύ των δυο συνιστωσών πολιτειών. Μια τέτοια θετική εξέλιξη, σημείωσε, θα βοηθήσει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και Τουρκίας-ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα