ΑΚΕΛ: Στο δημόσιο οι ημικρατικοί όταν αναλάβουμε την εξουσία

Εάν δεν καταφέρει το ΑΚΕΛ, μέσω της Βουλής, να παραμείνουν οι μεγάλοι ημικρατικοί οργανισμοί στα χέρια του δημοσίου, θα πρωτοστατήσει ώστε να περιέλθουν ξανά στην κυριότητα του, όταν το ΑΚΕΛ συμμετέχει ξανά στην εξουσία του τόπου, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας σύσκεψης με το ΔΣ της Αρχής Λιμένων, στο λιμάνι της Λεμεσού,

ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε τη διαφωνία του κόμματος του για την ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών και της Αρχής Ηλεκτρισμού, υποδεικνύοντας πως «εάν δεν καταφέρουμε στη Βουλή να ανακόψουμε αυτήν την πορεία, γιατί έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου να τερματιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, όταν το ΑΚΕΛ θα συμμετάσχει ξανά στην εξουσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα πρωτοστατήσει έτσι ώστε αυτοί οι οργανισμοί να περιέλθουν ξανά στις αρμοδιότητες του δημοσίου».

Ανέφερε επίσης πως η ιδιωτικοποίηση της Αρχής Λιμένων, της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ, δεν προκύπτει ως ανάγκη από το μνημόνιο, αλλά «είναι ιδεολογική αγκύλωση της κυβέρνησης αλλά και της ίδιας της τρόικας» και πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί τη λογική να παραχωρούνται σε ιδιώτες, οργανισμοί που φέρνουν κέρδη στο κράτος.

«Αυτή τη στιγμή η ΑΛΚ πραγματοποιεί ετήσια κέρδη 25-30 εκατομμύρια ενώ λόγω του φυσικού αερίου αναμένεται τα κέρδη να φτάσουν ετησίως σε 75 με 80 εκατομμύρια», είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι «είναι ένα πράγμα να υπάρχουν προβλήματα και να επιχειρείς να τα λύσεις και είναι άλλο να κατεδαφίζεις».

Η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη, τόνισε, λέγοντας πως οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να εκσυγχρονιστούν σε ό,τι αφορά στο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρχει περισσότερη αυτονομία να αποφασίζει το διοικητικό συμβούλιο για να λαμβάνονται πολύ πιο έγκαιρα οι αποφάσεις και να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων «και βέβαια θα πρέπει να δούμε και τη διαδικασία της επιλογής των ατόμων που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια».

«Θα εξετάσουμε πάρα πολύ προσεκτικά όλες τις διαδικασίες που γίνονται σήμερα για το ξεπούλημα αυτών των οργανισμών και αν διαπιστωθεί οτιδήποτε το επιλήψιμο, θα πρέπει η Κυβέρνηση να λογοδοτήσει στον κυπριακό λαό», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πλειοψηφία στη Βουλή έχει ήδη αποφασίσει, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε «εμείς όμως εξακολουθούμε να διαφωνούμε και μέχρι την τελευταία στιγμή θα αντιδρούμε» και εξέφρασε την ελπίδα όπως, έστω και την υστάτη, να ληφθούν υπόψη οι αντιδράσεις του κόμματος «και να επικρατήσει η φωνή της λογικής».

Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του στο κατά πόσο τελικά θα τηρηθούν οι υποσχέσεις για διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ υπενθύμισε πως όταν η σημερινή Κυβέρνηση βρισκόταν στην αντιπολίτευση έλεγε ότι στη δημόσια υπηρεσία υπάρχει περιττό λίπος το οποίο θα πρέπει να αποκόψουμε.

«Στήριξαν τις απαιτήσεις της Τρόικας για να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων και σήμερα δίνουν απλόχερα υποσχέσεις ότι όλοι αυτοί οι υπάλληλοι που θα είναι 2 με 2,5 χιλιάδες θα μεταφερθούν στη δημόσια υπηρεσία», είπε και διερωτήθηκε «θα προσθέσουν δηλαδή λίπος πάνω στο περιττό λίπος το οποίο υπάρχει ή μήπως θα ξεγελάσουν τους εργαζόμενους με τη μέθοδο του σαλαμιού, δηλαδή θα τους πουν ανεχτείτε κάποια πράγματα να γίνουν με την υπόσχεση ότι θα πάτε στη δημόσια υπηρεσία και όταν θα έρθει η στιγμή θα τους πουν ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα από την πλευρά του κράτους;».

Σεβαστές οι πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων και ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι «εμείς έχουμε αυτήν την εντολή ως ΔΣ αλλά και ως Υπουργείο και αυτήν την εντολή εμείς προσπαθούμε να την μετουσιώσουμε σε πράξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

Να προστατεύσουμε δηλαδή, συνέχισε, τα δικαιώματα των υπαλλήλων, να τους δώσουμε επιλογές, να μην έχει έγνοια κανένας υπάλληλος ότι θα βρεθεί στο δρόμο και προσπαθούμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε αυτός ο δρόμος της ανάθεσης του λιμανιού της Λεμεσού σε ιδιώτες, να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για το δημόσιο συμφέρον.

« Ελπίζουμε ότι και ανάπτυξη θα έρθει και κέρδη θα έρθουν οπότε η Κυβέρνηση να μην χάσει αλλά αντίθετα να δει τα κέρδη που φτάνουν στα ταμεία της να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα