ΑΚΕΛ: Να μην κρύβονται πίσω από ζημιογόνους οργανισμούς

Η Κυβέρνηση, στην περίπτωση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από ζημιογόνους ημικρατικούς οργανισμούς προκειμένου να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Οι δηλώσεις του κ. Ευαγόρου έγιναν στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΑΛΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.Ο κ. Ευαγόρου στάθηκε στην αύξηση

των κεφαλαιουχικών δαπανών του Οργανισμού το 2015 σε σύγκριση με το 2015, για σκοπούς κατασκευής του κρηπιδώματος, των γερανογέφυρων και αγορά ρυμουλκών.«Θέτω το ερώτημα: ένας υγιής οργανισμός, ο οποίος παρουσιάζει πλεονάσματα και έχει τη δυνατότητα να προβαίνει σε πολύ μεγάλες αναπτυξιακές δαπάνες, πώς την ίδια στιγμή να επενδύσει ο φορολογούμενος σε έναν προς πώληση ή ιδιωτικοποίηση ή και ξεπούλημα ενός κερδοφόρου κρατικού οργανισμού», είπε.Σημειώνοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις, η Κυβέρνηση «κρυβόταν» πίσω από ζημιογόνους οργανισμούς, ο κ. Ευαγόρου είπε πως στην περίπτωση της ΑΤΗΚ, της ΑΗΚ ή της ΑΛΚ «δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το ότι οι οργανισμοί είναι ζημιογόνοι».«Το αντίθετο συμβαίνει και μάλιστα προσφέρουν στην ανάπτυξη με αναπτυξιακά έργα», είπε.Σε σχέση με τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης, που επίσης συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ευαγόρου είπε πως ένας δημόσιος οργανισμός πρέπει να μετακυλύει τα έσοδα από τις μειώσεις επιτοκίων στον πολίτη.Λέγοντας ότι ο Οργανισμός διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με πλεονάσματα, ο κ. Ευαγόρου πρόσθεσε πως «αναμέναμε και αναμένουμε αυτό το πλεόνασμα να μετακυλίεται με τη μορφή μείωσης του επιτοκίου στο δανειζόμενο”.«Είναι ένας κοινωνικής υφής δημόσιος οργανισμός και επιθυμούμε ένα μέρος του επιτοκίου ανακεφαλαιοποιείται και ένα μέρος να μεταφέρεται σε κοινωνική συνεισφορά», πρόσθεσε.Τέλος, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε πως ήδη δύο κρατικοί οργανισμοί, ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης και ο Συνεργατισμός (που έχει κρατικοποιηθεί μετά την κάλυψη των κεφαλαιακών του αναγκών από το κράτος) μπορούν να πρωτοστατήσουν στη μείωση των δανειστικών επιτοκίων, προλαβαίνοντας τις τράπεζες, όπως είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα