ΑΚΕΛ: Μεθοδευμένη προσπάθεια για δυσκολία Τ/κ να συμμετέχουν στις εκλογές

Ως ΑΚΕΛ θέλουμε να καταγγείλουμε μια μεθοδευμένη προσπάθεια, η οποία σήμερα συνάντησε τη συναίνεση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως δυσκολέψουμε ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών, τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία.

Εδώ και χρόνια, υπήρχε μια απαρχαιωμένη πρόνοια στη νομοθεσία, η οποία δεν εφαρμοζόταν, που υποχρέωνε τους Τουρκοκύπριους, πέραν των νενομισμένων διαδικασιών που προέβαιναν για

να εγγραφούν στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, κατά την ώρα προσέλευσης τους στα εκλογικά κέντρα την ημέρα διεξαγωγής των Εκλογών, να υποχρεούνταν να συμπληρώσουν μια πρόσθετη υπεύθυνη δήλωση σχετικά με τον χώρο διαμονής τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές στα εκλογικά κέντρα, καθώς και εκατοντάδες Τουρκοκυπρίων που επιθυμούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές, να εγκαταλείπουν τα εκλογικά κέντρα.

Εν τη σοφία της η κυβέρνηση Αναστασιάδη, επί υπουργίας του κ. Νουρή, είχε καταθέσει στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο, που είχε μεν εναρμονιστικές πρόνοιες και αρκετές δε εκσυγχρονιστικές πρόνοιες της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας. Ακολούθησαν οι Προεδρικές εκλογές και η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών υιοθέτησαν το παρόν νομοσχέδιο, το οποίο την προηγούμενη βδομάδα βρισκόταν στην Ολομέλεια της Βουλής, προς υπερψήφιση, αλλά κάτω από ισχυρές πιέσεις συμπολιτευόμενων κομμάτων, καθώς και του ΕΛΑΜ και του Δημοκρατικού Συναγερμού, το θέμα αναβλήθηκε.

Σήμερα, στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ενημερωθήκαμε από το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, ότι δεν επιμένει και θα προχωρήσει στην απάλειψη της συγκεκριμένης πρόνοιας από το νομοσχέδιο. Στην ουσία  επαναφέρει την υποχρέωση, όπως οι Τουρκοκύπριοι κατά την προσέλευση τους στα εκλογικά κέντρα, να συμπληρώνουν και υπεύθυνη δήλωση για την διεύθυνση διαμονής τους, η οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν μπορεί  να ελεγχθεί αναφορικά με την ορθότητα ή όχι της διεύθυνσης. Σημειώνω ότι ήταν και ένας από τους λόγους που η συγκεκριμένη πρόνοια στο νόμο ήταν ανενεργή.

Ως ΑΚΕΛ, κακίζουμε αυτή την εξέλιξη και πολύ φοβούμαστε ότι η αυτονόητη συνέπεια είναι να έχουμε προβλήματα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι μόνο Κυπριακή υπόθεση, αλλά και το κεκτημένο προνοεί για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, πέραν του πολύ κακού μηνύματος που στέλνουμε στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα. Σε μια περίοδο που ο Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά για θετική ατζέντα, η κυβέρνηση του στο συγκεκριμένο ζήτημα μας έχει πάει πολύ πίσω και θα πρέπει να είναι έτοιμη να διαχειριστεί τις συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης.

Διαβάστε επίσης: ΕΛΑΜ για ΜΟΕ: Να περάσουμε στην πολιτική των αξιώσεων

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα