ΑΚΕΛ και ΡΤΚ σημειώνουν την προσήλωσή τους στην ΔΔΟ με πολιτική ισότητα

Την συνέπεια και την αφοσίωση του ΑΚΕΛ σε λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την περιγράφουν τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και με ότι έχουν συμφωνήσει οι δύο κοινότητες για το περιεχόμενο της πολιτικής ισότητας μέχρι και το Κραν Μοντανά, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. «Γιατί ουσιαστικά το θέμα

είναι συμφωνημένο», όπως είπε.

Σε χαιρετισμό του στο 5ο συνέδριο με τίτλο «Η Αριστερά και το Κυπριακό» το οποίο διοργάνωσαν ε/κ και τ/κ οργανώσεις της Αριστεράς στο Σπίτι της Συνεργασίας, ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι το θέμα της λύσης του Κυπριακού έχει να κάνει εμ την συνδιαχείριση από μέρους των Ε/κ και των Τ/κ του κοινού δικοινοτικού κράτους, λέγοντας ότι το βασικό στοιχείο της ΚΔ όταν δημιουργήθηκε, ήταν αυτό, «έπρεπε Ε/κ και Τ/κ να συνδιαχεριστούν τον τόπο». Αν αυτό το σκεπτικό ήταν αποδεκτό από όλους τότε ακόμα και η δύσκολη σε διαχείριση λύση θα μπορούσε να λειτουργήσει. «Δυστυχώς για ένα σημαντικό κομμάτι και της μιας και της άλλης κοινότητας, των κυρίαρχων ελίτ, για την μεν ε/κ η ΚΔ ήταν σκαλοπάτι για να επιτευχθεί ο στόχος της Ένωσης με την Ελλάδα, για την δε τ/κκ κοινότητα, για να επιτευχθεί η λύση της διχοτόμησης».

Το αν είναι αποδεκτό οι Ε/κ και οι Τ/κ να συνδιαχειρίζονται το κοινό κράτος, είπε, «αυτό το ερώτημα υπάρχει και σήμερα στις δύο κοινότητες». Έτσι ερμηνεύει, δήλωσε, τις αντιδράσεις που υπάρχουν να γίνει αποδεκτή η βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί από το 1977 με το σκεπτικό της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα.

Ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε: «Αλήθεια πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση με όλα όσα βαραίνουν την ιστορία του Κυπριακού και με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας»; Γύρω από αυτό το ερώτημα υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, είπε. Δεν πρέπει να αυτοεγκλωβιζόμαστε σε τέτοιο βαθμό που τελικά να υποχρεωνόμαστε σε απραξία. Αν απαντήσουμε στο ερώτημα ότι δεν υπάρχει προοπτική για λύση, τότε δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να λύσεις κάτι που θεωρείς ανέφικτο. «Θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και αποφασιστικοί απέναντι στην απαισιοδοξία που υπάρχει ένθεν και ένθεν, ότι η προοπτική λύσης του Κυπριακού δεν έχει τελειώσει, είναι εκεί, αλλά ο χρόνος δεν περιμένει», σημείωσε.

Ήδη, είπε, πέρασε μισός αιώνας από το ’74, 60 χρόνια από ’64 και ο χρόνος είναι αμείλικτος. Το στάτους κβο δεν είναι σταθερό, ούτε βιώσιμο, η κατάσταση διολισθαίνει προς το χειρότερο και κάποια στιγμή θα συζητούμε για το πώς θα διαχειριστούμε την διχοτόμηση και όχι για το πώς θα λύσουμε το Κυπριακό για να βαδίσουμε μπροστά στην ιστορία.

Για το τι πρέπει να γίνει, ο Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι ‘αν δεν βοηθήσεις εσύ πρώτα τον εαυτό σου, κανείς τρίτος δεν πρόκειται να έρθει να σε βοηθήσει’. «Εμείς πρέπει να αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία, ξεκινώντας με το ότι δεν πρέπει να χάσουμε όλα όσα έχουμε συμφωνήσει μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις. Να διαφυλαχθεί το διαπραγματευτικό κεκτημένο για να μπορέσουμε να επαναρχίσουμε από εκεί που διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις το 2017».

Χρειάζεται επίσης, συνέχισε, συνέπεια και αξιοπιστία, λέγοντας ότι θα πρέπει να εναρμονιστούμε με αυτό που λένε οι εκθέσεις του ΓΓ και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ «διαφυλάττοντας τις συγκλίσεις και στη βάση του πλαισίου που ο ΓΓ των ΗΕ είχε καταθέσει με στόχο να δείξει τον δρόμο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για επίτευξης λύσης».

Θα πρέπει ακόμη να αναζητήσουμε κίνητρα για να κινηθούν οι εμπλεκόμενοι και κυρίως η Τουρκία, προς την κατεύθυνση λύσης του Κυπριακού, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ. Μίλησε για θετική ατζέντα που η ΚΔ πρέπει να διαμορφώσει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας λέγοντας ότι σημασία έχει και το περιεχόμενο. Στην αντίληψη του ΑΚΕΛ, είπε, τα ευρωτουρκικά δεν αποτελούν επαρκή βάση για να κινήσουν το ενδιαφέρον της Τουρκίας.

Σημαντικό πεδίο για ν’ απελευθερωθούν κίνητρα και να δημιουργηθούν αφετηρίες για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης είναι τα ενεργειακά στην περιοχή και το κυπριακό φυσικό αέριο. Παρέπεμψε επίσης στην πρόταση που το ΑΚΕΛ κατέθεσε από τον Δεκέμβριο του 2020 αλλά και στην πρόσφατη αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν για την ενέργεια.

Επιβάλλεται, συνέχισε, να υπάρχει συντονισμός και κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς στην ε/κ και τ/κ κοινότητα για να μπορέσουμε από την μια να υπερβούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε σχέση με την προώθηση λύσης του Κυπριακού αλλά και ν’ αντισταθούμε στις αντιδράσεις που υπάρχουν σε σχέση με την επίτευξη μιας λύσης που θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό. Υπάρχουν κύκλοι, πολιτικές δυνάμεις και στις δύο κοινότητες που βλέπουν με καλό μάτι την λύση δύο κρατών.

Σημείωσε επίσης ότι η Αριστερά πρέπει να ασκεί πιέσεις για την λύση του Κυπριακού και παρέπεμψε στις ομάδες εργασίας που πρόσφατά έχουν συστήσει ΑΚΕΛ και ΡΤΚ.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφερόμενος στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή είπε ότι όλος ο προοδευτικός, φιλειρηνικός κόσμος θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του για να τερματιστεί αυτή η σύρραξη που λαμβάνει χώρα στην περιοχή και επιτέλους να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα και οι συμφωνίες που υπάρχουν σε σχέση με το παλαιστινιακό, που θα οδηγήσουν  στην ύπαρξη δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και θα δοθεί η δυνατότητα στους δύο λαούς να ζουν πλάι πλάι με ειρήνη, σε συνεργασία και οι ίδιοι να αποφασίζουν για την πορεία των χωρών τους.

Τουφάν Ερχιουρμάν

-------------

Αυτά που βιώνουν στην περιοχή μας, πρώτα με τους Ισραηλινούς νέους που σκοτώθηκαν και τώρα με τους νέους Παλαιστίνιους στην Γάζα, προκαλούν πόνο, σημείωσε στο δικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν. Αυτό που ζούμε σήμερα στην περιοχή, συνέχισε, είναι το απότοκο αυτών που πιστεύουν ότι ‘η μη λύση είναι λύση’ κι αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψην κι εμείς εδώ στην Κύπρο και η τ/κ αλλά και ε/κ αριστερά πρέπει όχι μόνο να δηλώνει ότι θα εργαστεί για την επίτευξη λύσης, αλλά έχει χρέος να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ερώτηση τι είναι λύση πρέπει να απαντήσουμε ειλικρινά, ανέφερε. Ο κ. Έρχιουρμάν είπε ότι ο Ερσίν Τατάρ τώρα προωθεί την πολιτική του για λύση των δύο κρατών, ενώ στην ε/κ πλευρά ο κ. Αναστασιάδης πριν και ο κ. Χριστοδουλίδης τώρα, όταν αναφέρονται στην μορφή λύση μιλούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά για την πολιτική ισότητα παραπέμπουν στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Και αυτό, κατά την άποψή του, είναι γιατί δεν αποδέχονται την εκ περιτροπής προεδρία και την αποτελεσματική εκπροσώπηση των Τ/κ στον τρόπο λήψης αποφάσεων. Σε όλα τα ομοσπονδιακά συστήματα, είπε, αυτά τα δύο στοιχεία είναι αποδεκτά. «Όσο αυτά τα δύο στοιχεία δεν τα αποδέχεστε, σας το λέω ξεκάθαρα, απορρίπτετε την ομοσπονδία στην Κύπρο. Θα είναι μια δικοινοτική ομοσπονδία».

Ο κ. Έρχιουρμαν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το ΡΤΚ δεν επιθυμεί πλέον για ακόμη μια φορά να γίνουν διαπραγματεύσεις για χάρη των διαπραγματεύσεων. Απορρίπτουμε ξεκάθαρα το να καθίσουμε και πάλι σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων για να δούμε τι μπορεί να γίνει. Και θεωρούμε ότι όλοι πρέπει να το απορρίψουμε αυτό».  Παρέπεμψε στην αναφορά Γκουτέρες μετά το Κραν Μοντάνα σε μια διαδικασία με χρονικό ορίζοντα, επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι μέχρι τώρα.

Αυτό, πρόσθεσε, θέλει να γίνει και «να πω ξεκάθαρα ότι την πρόταση του κ. Χριστοδουλίδη ‘να ξεκινήσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά’ δεν την βρίσκω καθόλου ειλικρινή. Γιατί αυτός που θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα πρέπει πρώτα να μου εξηγήσει ‘γιατί αφού θα ζητούσες να επαναρχίσουμε από εκεί που μείναμε, σηκώθηκες κι έφυγες (από το Κραν Μοντανά) και δεν συνέχισες;’. Ήσουν εκεί, γιατί δεν έμεινες; Τώρα, 6 χρόνια μετά, να λες ‘να συνεχίσουμε από κει που μείναμε’, αυτό δεν είναι ειλικρινές».

Αυτά πρέπει να τα συζητήσουμε ανοικτά, ξεκάθαρα και με ειλικρινή τρόπο, δήλωσε ο κ. Έρχιουρμαν, συμφωνώντας με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι τα κεκτημένα στις διαπραγματεύσεις μέχρι το Κραν Μοντάνα πρέπει να γίνουν αποδεκτά.

Τάκης Χατζηδημητρίου

Στον δικό του χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών ο Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι μαχόμαστε σε πείσμα των καιρών και μαχόμαστε με την πίστη ότι ο τόπος έχει μέλλον. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, ποτέ δεν φτάσαμε ποτέ σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο, όπως το τωρινό, τόσο στην ουσία όσο και στην διάρκεια. Η δική του γενιά, συνέχισε, έζησε πολλά και τραγικά αλλά έχουν ανακαλύψει ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν και πως υπάρχουν διαφορές αυτό δεν είναι μειονέκτημα, αλλά πλούτος.

Η Κύπρος, η επανενωμένη, η ειρηνική Κύπρος είναι μεγάλη υπόθεση, συμπλήρωσε. «Ένα όραμα που μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγεί όλους μας σε ένα καλύτερο μέλλον». Κι αυτό, τόνισε, είναι το μήνυμα της σημερινής συνάντησης.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρών ήταν και ο Πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα